Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джейк Робъртс използваше опасни змии, за да впечатли тълпата, а после го изхвърлиха от бизнеса като мръсно коте.
Джейк Робъртс използваше опасни змии, за да впечатли тълпата, а после го изхвърлиха от бизнеса като мръсно коте.

Уж веселяшкото шоу е ненаситна машина, която дъвче с железни челюсти психиката на мускулестите звезди. Много от тях не издържаха на напрежението и си отидоха без време от този свят

Спомняте ли си популярния призив от телевизионния екран: "Моля ви, не правете това у дома!"? А помпозните закани по микрофона и жестоките удари с маси, столове и стълби? Няма начин поне един от членовете на семейството ви да не е станал фен на кеча, след като започнаха да го излъчват по телевизията в началото на новото хилядолетие.

Скалата, Ледения Стив Остин, Трите Хикса, Гробаря, Крис Джерико и още куп други здравеняци вълнуваха момчешките емоции със своите преекспонирани вражди, които винаги водеха до зрелищни мелета на ринга. Повечето родители тихомълком се съгласяваха техните наследници да хвърлят по едно око на боевете в клетка. Та нали всичко беше наужким. Ставаше дума за умел театър, в който участниците си размазват кетчуп по лицата, за да лъжат малките фенове, че са окървавени.

Оказа се обаче, че предупреждението "Не правете това у дома!" съвсем не е било изпразнено от форма и съдържание. Кечът от добре режисирана бутафория се превръща в

смъртоносен капан

за участниците в него. Любимците на милиони хлапаци по света наистина кървяха на сцената и умираха преди да са достигнали пенсионна възраст. Зад блясъка, смешките и невероятните акробатични номера се криеше свят на наркотици, болка, разбити мечти и смърт.

Болезнената тема беше засегната в шоуто на Джон Оливър, което беше излъчено тези дни по HBO. Популярният водещ разкри проблеми, за които се знае отдавна, но никой не си е направил труда да ги разреши. Световният кеч годишно генерира приходи от половин милиард долара, но звездите на шоуто са лишени от елементарни трудови права. Те не получават здравно и пенсионно осигуряване в най-добрите си години на ринга, а след това са захвърляни на произвола на съдбата.

Някои успяват да изплуват, но други се препъват по стръмното житейско нанагорнище. Довчерашните детски герои се превръщат в човешки развалини, които посягат към алкохола и наркотиците, за да приспят собствените си демони. А оттамнататък ги дели само една стъпка до пълното самоунищожение.

Списъкът с провалени животи в кеча е дълъг, но един от най-драматичните примери е любимецът на малчуганите Крис Беноа - Бесния върколак. Канадецът два пъти печели световния шампионат и завоюва още куп престижни титли. На ринга беше популярен с атрактивната си хватка "кръстосани ръце", която на момента принуждаваше и най-коравите му съперници да молят за милост.

Именно с тази хватка Беноа убива сина си Даниел, след като преди това умъртвява съпругата си Нанси. Дори виделите какво ли не американци изтръпнаха от смразяващите подробности за кървавата екзекуция. Бесният върколак затрива най-любимите си същества на този свят, преди сам да сложи край на тъжния си живот.

Разследването на трагедията

доказва, че Крис Беноа е извършил зверствата под въздействието на наркотици, които започва да употребява още докато се бие на ринга. Канадецът се нуждае от дрогата, за да издържи на невероятното напрежение.

Понякога му се събират по 4-5 мача на седмица и той няма право да отсъства, колкото и да не са наред тялото и психиката. След като се отказва от голямото шоу, Беноа просто не успява да започне на чисто. Залоства се вкъщи, за да пие и да се друса. Един ден нещо в мозъка му се счупва окончателно и той тръгва да сее смърт в собствения си дом.

Приятели на Беноа от славните години са убедени, че Бесния върколак така и не успява да се съвземе от смъртта на колегата си в кеча и добър приятел в живота Еди Гереро. Световноизвестният кечист също пада жертва на наркотиците, които тъпче в организма си, за да е на ниво в кеча. Еди е син на известния мексикански кечист Гори Гереро и още от осемгодишна възраст се подготвя да наследи баща си в толкова атрактивната за младите момчета професия.

Младокът показва невероятни качества и бързо печели сърцата на американците.

Колкото по-известен става, толкова повече го товарят с нови и нови работни ангажименти. Големият керван на WWE обикаля щат след щат и град след град, за да весели средностатистическия американец, хванал чаша с бира в едната ръка и плакат с името на любимия борец в другата. Шоуто се превръща в ненаситна ламя, която къса парче по парче от психиката на Гереро и той има нужда от още и още кокаин, за да бъде на нужното ниво. Когато е на дъното, кечистът обещава на близките си да спре с дрогата и близо 4 години държи на думата си. Един ден го намират мъртъв в хотелска стая някъде на края на света. Еди е приел свръхдоза, оставяйки на този свят съпруга и три дъщери.

Тъжен е краят и на голямата звезда от близкото минало Байън Лоулър. 46-годишният ветеран е спипан от полицията да кара автомобила си под влиянието на упойващи вещества и е пратен в затвора. В килията синът на легендарния кечист Джери Лоулър-Краля решава, че всичко му е дошло до гуша и успява да се обеси.

"Повечето от нас паднаха жертви на алчни бизнесмени, които винаги са мислели за

собствените си интереси

Когато ни болеше, те ни предлагаха наркотици, за да притъпим болката и да продължим да се бием. Когато имахме нужда от почивка, ни заплашваха с уволнение и буквално ни изритваха обратно на ринга", разплаква се по време на интервю красавицата на световния кеч Ашли Масаро. Американката бързо печели слава в женския кеч, а след това се снима за "Плейбой" и участва в популярни риалити проекти като "Сървайвър". След като се отказва от уж нагласените схватки на ринга, тя повежда битка в съда срещу WWE. Ашли се опитва да докаже, че вследствие на участието си в шоуто е получила множество мозъчни сътресения, които се отразяват пагубно на организма й.

"Всички си мислят, че ние просто се забавляваме пред камерите, но това е лъжа. Изпълняваме опасни акробатични номера, получаваме удари по тялото, използваме съвсем истински оръжия само и само да впечатлим публиката. Повечето бойци рано или късно получават тежки наранявания, но нашите началници нехаят. За тях е важно да снимат момента, в който си получил контузията, а след това въобще не се интересуват как върви възстановяването", заявява красивата кечистка. В съда тя признава, че страда от

загуба на памет

и от депресия. За състоянието си обвинява кеча. През 2018 г. съдията прекратява делото с мотива, че няма достатъчно доказателства за пагубното влияние на бойните схватки върху психиката на красавицата. Почти година по-късно Ашли Масаро изпада в поредната си криза и се самоубива. Може би така дава на света неопровержимо доказателство какво са й причинили в кеча.

Смъртта на толкова млада и красива звезда от телевизията просто няма как да не предизвика световна сензация. А през това време много други кечисти са погубени от сърдечни и мозъчни удари, но техните случаи не привличат чак толкова внимание. Нищо че бойците си отиват стряскащо млади от този свят. Верните фенове на спорта сигурно си спомнят атрактивния самоанец Едуард Фату, който се подвизаваше в кеча с прякора Умага. През 2007 г. той взима участие в главния мач на Кечмания, по време на който губи от Боби Лейшли. Всичко беше режисирано, а по сценарий след края на схватката бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп обръсва главата на собственика на федерацията Винс Макмеън, тъй като неговият фаворит е спечелил битката.

Две години по-късно Едуард Фату получава инфаркт, както си гледа телевизия, и умира едва на 36 години. Близките му твърдят, че е взимал твърде много стероиди, но скандалът е потулен. Същата участ сполетява и Роди Гайдаря, който е покосен от сърдечен удар на 61. Гайдаря се прочу с решението си на стари години да се върне и да се бие на ринга.

"Опитах да се занимавам с други неща, но се оказа, че съм изпуснал

всички влакове

Трябваха ми пари и затова почуках на врата, за която смятах, че съм затворил завинаги", разказва приживе ветеранът. След смъртта му друга легенда в лицето на Джейк Робъртс-Змията се съгласява да говори какво се случва зад кулисите на бляскавото шоу.

"Всичко в живота ми изглеждаше наред, докато по време на едно шоу не получих жесток удар във врата. Шефовете ми наредиха да се върна възможно най-бързо на ринга и за да изпълня заповедта, започнах да пия по една шепа обезболяващи. Докато се усетя, вече бях на тежки наркотици и с наднормено тегло. Изхвърлиха ме на улицата и трябваше да избера - или умирам, или се вземам в ръце", спомня си Змията. За него развръзката е позитивна. Той успява да се изчисти от пороците и излишните килограми и дори се завръща на ринга. Вече не е същият боец и набързо го освобождават, но поне

спасява живота си

Този и много други случаи, за които няма място да бъдат описани, принуждават босовете на доходоносния бизнес да вземат някакви мерки. Големият шеф Винс Макмеън много трудно се разделя с малка част от милиардите си, за да бъдат наети медици, които да правят пълни изследвания на кеч звездите. Те обаче продължават сами да се грижат за своите осигуровки.

Някои се справят доста добре в това отношение. Дуейн Джонсън-Скалата например използва натрупаната известност в кеча, за да превземе с гръм и трясък Холивуд. Сега снима по няколко филма на година, трупа милиони в банковата сметка и със сигурност не се притеснява за момента, когато ще излезе в пенсия.

Кечът съсипа психиката на Крис Беноа, а наркотиците го довършиха.
Кечът съсипа психиката на Крис Беноа, а наркотиците го довършиха.
Дуейн Джонсън-Скалата използва славата, натрупана в кеча, за да направи страхотна кариера в Холивуд.
Дуейн Джонсън-Скалата използва славата, натрупана в кеча, за да направи страхотна кариера в Холивуд.
Ашли Масаро не успя да докаже в съда, че ударите на ринга са истински и са се отразили на психиката й. После се самоуби.
Ашли Масаро не успя да докаже в съда, че ударите на ринга са истински и са се отразили на психиката й. После се самоуби.