Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световната шампионка Фатима се хвърли в морето да спасява приятелка, но загина с нея
Световната шампионка Фатима се хвърли в морето да спасява приятелка, но загина с нея

Двете кикбоксьорки се отправиха на кратка разходка до черноморския кей и не се върнаха

Морето е твърде бурно и хората предпочитат да стоят далеч от кея. Двете момичета обаче пренебрегват всякаква предпазливост и отиват до циментовия ръб, за да видят отблизо бушуващата стихия.

Всичко можеше да се размине с няколко шеговити забележки, атрактивно селфи и прибиране в хотела. За секунди ситуацията излиза извън контрол. Огромна вълна събаря във водата едната от девойките. Другата без замисляне се хвърля да й помогне, въпреки че не може да плува. Бездната ги поглъща пред смаяните погледи на други техни приятели, които така и не посмяват да се намесят.

Във водите на Черно море загиват световната шампионка по кикбокс Фатима Жагупова и вице

световната шампионка

в същия спорт Елина Гисмеева. Нелепата смърт на двете популярни спортистки хвърля в скръб цяла Русия. По света също отбелязват тъжната новина, тъй като Жагупова е звезда от международен мащаб, печелила не само световната, но и европейска титла, както и всички най-силни състезания в международен мащаб.

"Тя не трябваше да скача във водата, при положение че никога не се е учила да плува. Фатима беше такъв човек - винаги се спускаше да помогне на човек, изпаднал в беда. Хвърлила се е във водата, без въобще да помисли за своята сигурност. Нямаше да може да живее с мисълта, че не се е опитала да помогне", просълзява се приятелката на шампионката - Алина Машаева.

Двете кикбоксьорки заминават на тренировъчен лагер в Крим. Жагупова през последната година се изявява и като треньор на отбора, а по-младата Елина Гисмеева се готви да повтори и дори задмине успехите на съотборничката си. Лагерът минава повече от добре и момичетата си стягат багажа, за да отпътуват

обратно за Москва

В последния момент решават да се разходят до морето, за да погледат огромните вълни. Казват "чао" на останалите и така и не се връщат живи.

Според полицията на мястото все пак има хора, които опитват да помогнат по някакъв начин на давещите се момичета. Случайно преминаващ мъж намира въже и го хвърля във водата, но нито една от двете жени не успява да го улови. На секундата е подаден сигнал и кораб на бреговата охрана се отправя към мястото на инцидента, но заради бурното море също не успява да помогне. Телата и на двете шампионки са

извадени от водата

на другия ден и това на Фатима Жагупова потегля към родното й село Шалушка.

Именно от това затънтено населено място в Кабардино-Балкарската република преди около 20 години Фатима тръгва да покорява върхове в спорта. Приживе красивата кикбоксьорка разказваше, че родителите й много са искали да я включат в редиците на селскостопанските работници.

"Не си представях бъдещето на полето или в обора. Спортът беше единственият шанс да се измъкна от затънтената провинция. Оказа се, че имам талант в кикбокса. Част от таланта ми идва от баща ми, който на младини също печели победи на ринга. В началото ми се струваше, че ще е невъзможно да пробия в толкова труден спорт, но после всички мечти ми се сбъднаха", разказва през 2014 г. Фатима. Тогава тя е в разцвета на силите си и просто не може да си намери достатъчно сериозна конкурентка, която да я изпоти по време на състезание. Шест пъти печели първенството на Русия по кикбокс, което е оценено подобаващо от руските власти.

Фатима получава парични и предметни бонуси. Канят я по интервюта и риалити формати.

Съдбата я е възнаградила

не само с много спортна злоба, но и с красота. Близките й са убедени, че след края на спортната кариера може да се влее в руския шоубизнес. Всички мъже са в краката й в прекия и преносен смисъл. Сякаш е родена под щастлива звезда.

И така до онзи 4 август, в който една нищо и никаква разходка се превръща в

смъртоносен капан за двете кикбоксьорки.

"Сега е твърде късно да се питаме защо и как се случи тази трагедия. Знам само, че животът ми беше съсипан за миг. Не вярвам, че някога отново ще изпитам щастие в сърцето си. Видял съм какво ли не по тази земя, но това е твърде голямо нещастие, за да го превъзмогна", заяви смазаният от мъка Елмаз Гисмеев- баща на Елина и деветкратен световен шампион по кикбокс.