Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Метеоролозите имат един много модерен лаф напоследък, според който ако навън е 5 градуса, хората ще го усещат като -2 заради силния вятър. По същия начин в българския футбол 2019 г. се усеща като 1999 г. заради завръщането на Любослав Пенев по върховете на най-популярния спорт у нас.

През лятото на 1999 г. Любо Пенев изненадващо (колко често ни се налага да използваме тази дума) се връща от Испания и се зарича да спечели предстоящите избори за нов президент на ЦСКА. Срещу него е Илия Павлов и всички очакват лесна победа за мастития бизнесмен. Любо още тогава

показва своя непримирим дух

и отказва да води преговори с Павлов, който предлага Пенев да е президент, а той да помага с пари.

Футболната звезда иска всичко за себе си и на изборите обещава на акционерите да доведе мощни спонсори от Испания и Англия. Те явно са привлечени от ентусиазма му и му гласуват доверие.

Оттук-нататък Пенев го чакат само и единствено мъки. Точно по това време се случва сложното трансформиране на футболните клубове от дружества с нестопанска цел в акционерни дружества.

След поредица от сложни юридически действия се оказва, че новият бос е собственик само на марката и емблемата, докато футболистите и всички други материални активи са притежание на Илия Павлов.

Враждуващите сили

започват взаимно да си ходят по нервите

Директори и треньори се назначават от единия и се уволняват от другия. Скандалите секват чак след намесата на държавата, която чрез Комитета за младежта и спорта дава лиценз за първенството на ЦСКА на Любо Пенев. Това решение успокоява привържениците, още повече че на треньорския пост се връща любимият им треньор Димитър Пенев.

Племенникът му обаче продължава да затъва в различни по размер управленски каши. Най-големият му проблем е, че на "Армията" така и не пристигат обещаните пари от чуждестранни спонсори.

Преговаря се с

почти всички

от тогавашните

знакови фигури

на българския преход, но те отказват да помогнат. През есента ЦСКА започва първенството с малък бюджет и солидни дългове. Малко преди началото на сезона е продаден Стилиян Петров на "Селтик" за 1,7 млн. паунда. Само дето парите не стигат до касата на клуба.

Бившият собственик Илия Павлов се е погрижил да получи цялата сума, за да погаси част от дълга на клуба към компанията му.

Най-интересното е, че в този период въпреки тежката финансова криза "червените" играят добре и дори се качват на първото място. Към края на годината положението става нетърпимо за Любо Пенев и той прехвърля 51 процента от акциите.

За този период "червените" печелят две шампионски титли, една купа на страната и една суперкупа. Голям шум се вдига и по повод влизането на тима от "Армията" в групите на УЕФА след две знаменити победи с по 1:0 над "Байер" (Леверкузен). Още по-бляскава е победата с 1:0 над

действащия европейски шампион

"Ливърпул"

Срещу тези успехи стоят четирите титли на "Левски" за същия период. Феновете едва ли ще забравят и онзи срамен епизод с отпадането от унгарския МТК в евротурнирите. Най-тежко обаче е приет провалът в първенството през 2006 г., когато "червените" пропиляват аванс от 7 точки и буквално подаряват титлата на вечния враг.

Сега Любо Пенев обещава да наложи съвсем нов стил на игра и да промени мисленето на играчите.

Със сигурност пролетният полусезон ще бъде зареден с много напрежение, а още в неделя сблъсъкът между "сини" и "червени" ще даде отговори на някои въпроси.