Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова бе издигната от БСП за вицепрезидент като партиен кандидат за разлика от "външния" за партията Румен Радев.  СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Илияна Йотова бе издигната от БСП за вицепрезидент като партиен кандидат за разлика от "външния" за партията Румен Радев. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

За да бъде свален от поста, трябва подкрепата на 160 депутати - решаващи ще са гласовете на ДПС и БСП

Ако тръгне да прави партия, червени също може да поискат да падне

Такова искане е внесено в парламента още когато руският патриарх му държа тон, че не може да се благодари на полските и литовските войници за Освобождението, а само на руските

Илияна Йотова ще стане временен президент, ако управляващите гласуват за импийчмънт на Румен Радев. Такива думи се чуват заради заявената от него подкрепа на нов политически проект, който предложи визия за бъдещето на страната, както и позицията му за събитията във Венецуела.

Ако обаче към искането за сваляне на генерала се прибави подобно и за заместничката му, изпълняващ длъжността държавен глава ще бъде председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Според конституцията Цвета Караянчева трябва да изпълнява функциите на президент, ако останем и без държавен глава, и без вицепрезидент.  СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Според конституцията Цвета Караянчева трябва да изпълнява функциите на президент, ако останем и без държавен глава, и без вицепрезидент. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Такъв сценарий предвижда конституцията при предсрочно прекратяване на правомощията на първия по ранг в България, което по една случайност съвпада със случилото се във Венецуела. Там шефът на парламента Хуан Гуайдо се позова на основния закон, за да се обяви за временен президент в момент на политическа криза.

Румен Радев изпревари кабинета

БСП изпрати емисари да проверяват дали Румен Радев работи за нова партия, но не откриха сигнали в тази посока засега.  СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
БСП изпрати емисари да проверяват дали Румен Радев работи за нова партия, но не откриха сигнали в тази посока засега. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

и даде да се разбере какво мисли, като пусна свой пост във фейсбук.

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция. Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", заяви Румен Радев в своята позиция.

Външният министър Екатерина Захариева го обвини, че не е изчакал да съгласува мнението си със Съвета за сигурност към правителството. В него участват и двама представители на "Дондуков" 2, каквато е утвърдената практика. Всичко това се случва няма и седмица след думите на Радев, че

ще подкрепи нов политически проект,

който предложи алтернативни решения за подобряване на живота у нас.

Тези два факта провокираха юристи от ГЕРБ да заявят пред "24 часа", че има основание да се поиска импийчмънт на президента. Конституцията твърди, че това може да се случи, ако той извърши държавна измяна. Малко по-сложен е въпросът с тълкуването на понятието, което включва действия срещу суверенитета на страната.

"168 часа" потърси депутати от ГЕРБ за коментар.

"Аз не съм юрист и мисля, че специалистите трябва много внимателно да преценят този въпрос - заяви Тома Биков. - Президентът предприел линия на конфронтация с управляващото мнозинство и това няма да му донесе позитиви. Ние обаче се държим конструктивно. Поздравихме го, когато бе избран на поста."

Според Биков хората сами ще преценят кой как изпълнява правомощията си. "От държавния глава се очаква да бъде обединител на нацията, а той е излязъл от реалните си функции. Това не е добре за никого, защото България, включително и избирателите на ГЕРБ, имат нужда от президент", добави Биков.

Управляващите обаче не са разглеждали въпроса за поведението на Румен Радев и дали да предприемат действия за импийчмънт. За да напусне генерала Бялата къща предсрочно, са необходими подписите на 80 депутати, които да внесат искането. На по-късен етап - при гласуването, трябва 160 народни представители да натиснат зеленото копче "за".

ГЕРБ и "Обединените патриоти" общо разполагат със 122-ма души

Ако се прибавят и хората на Веселин Марешки, които са 12, и двамата независими, общата бройка става 136-има. Те са недостатъчни, но може да се окаже, че позицията на ДПС ще е решаваща.

Депутатите от движението са 25-има - точно колкото са необходими за попълване на конституционното изискване за предсрочно прекратяване на президентските правомощия.

Засега хората на Ахмед Доган не са заявили мнение нито за това каква да е външната политика на България към положението във Венецуела, нито за евентуалната партия на Радев.

Другата неизвестна е как ще реагира БСП на искането за импийчмънт на генерала. Най-близо до ума е, че, те, които са избрали военния пилот за държавен глава, задължително ще го защитават. На "Позитано" 20 нямат проблем с позицията му за Венецуела, тъй като мислят абсолютно същото.

Но има и друга логика. Част от червените депутати са силно притеснени, че летецът работи за формиране на нова партия, която неминуемо ще отцепи от левия електорат. И така

ще отслаби БСП

Затова не е изключено някои социалисти да гласуват за импийчмънт на президента, ако се потвърди информацията за бъдеща негова партия.

Преди Нова година ръководството на столетницата обсъдило на специално заседание въпроса с евентуалната формация на Радев. Една част от функционерите, включително и Корнелия Нинова, твърдели, че такова нещо няма. Други обаче виждали голяма опасност, защото той има шанс да привлече много социалисти.

За да проверят, от "Позитано" 20 изпратили емисари из страната, за да разберат дали се подготвя нещо ново. Установили, че засега няма такива сигнали, но това не намалило драмата дали все пак президентът няма да ги изиграе и да създаде партия. Затова

не е сигурно как ще гласуват червените

при евентуално искане за импийчмънт.

Идеята за сваляне на Румен Радев не е нова. Първата инициатива в подобен дух бе преди около година, когато се разви скандалът с руския патриарх Кирил. Главата на руската църква бе у нас за честванията на 140-годишнината от Освобождението на България и си позволи да държи тон пред генерала как и на кого трябва да изразим признателност за Освобождението.

"Радвам се, че имам възможност да го кажа днес и искам още веднъж ясно да Ви кажа, че България е била освободена от Русия Ц не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия - каза патриарх Кирил на срещата си с Радев. - Искам откровено да Ви кажа, че на мен ми беше трудно да слушам всички тези препратки

за участието на

други страни в освобождението

на Русия (очевидно патриархът има предвид България). Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да започнат война срещу Османската империя".

Начинът, по който

руският патриарх

се е държал с българския президент,

стана причина сдружението "Достойнство, отговорност и морал" (ДОМ) да поиска импийчмънт на Радев. Според Иван Сотиров, лидер на организацията, президентът застрашил националната сигурност и накърнил интересите на българския народ в нарушение на положената от него клетва пред Народното събрание.

Допуснал представител на чужда държава публично, в официалната сграда на президентството, да се държи обидно с българския държавен глава.

"Когато българският държавен глава допуска да бъде унижаван, той унижава всички български граждани! - заявиха от ДОМ. - След тези негови действия той не може да изпълнява основната си функции съгласно чл. 92, ал.1 от Конституцията на Република България, а именно да "олицетворява единството на нацията" и да "представлява Република България в международните отношения".

Според сдружението Радев още от самото начало на мандата си неприкрито и недвусмислено прокарвал интересите на чужда държава. Основният акцент при участието му в международни срещи не бил защита на стратегическите интереси на България, а

отмяната на санкциите

срещу Русия

"Тогава бяхме свидетели, че записът в президентството е станал само от страна на чужди медии, а не от официалния протокол на институцията. Сега Радев даде допълнителни аргументи в полза на нашата позиция - заяви Иван Сотиров пред "168 часа". - Какво има предвид, като казва, че би подкрепил нов политически проект? Това не му е работа като обединител на нацията. Очевидно е, че прави намеци за промяна на политическата система, като използва недомлъвки. Но той няма право. Това е узурпация на властта."

Сдружението е внесло искането за предсрочно прекратяване на правомощията на Румен Радев в деловодството на парламента още преди една година. Формално обаче подобно предложение трябва да излезе от депутати.

ГЕРБ вече имат опит в подобно нещо, когато през 2010 г. заедно със Синята коалиция, "Атака" и независими написаха

мотиви за свалянето на Георги Първанов

Причината тогава беше, че той атакува на практика цялото правителство, нападайки двамата вицепремиери - Симеон Дянков и Цветан Цветанов. Десните партии тогава сметнаха, че президентът е престъпил границите на легитимното президентско говорене, заложени в Конституцията и, че "със силно натоварените си политически изказвания и действия" е нарушил основни конституционни норми и принципи на политическата система.

"Несъмнено едно такова интензивно говорене е в състояние да промени характера на президентската институция и от олицетворение на единството на нацията да я превърне в инструмент на тясно разбрана партийна политика и пропаганда", пишеше в мотивите.

За сваляне на Първанов не достигнаха само 6 гласа. В полза на детронирането му бяха 155 души.

Според Иван Сотиров бившият президент заради по-сериозния си политически опит през цялото време говорел за президентска република след края на своя мандат.

ГЕРБ има опит в искането за импийчмънт на Георги Първанов, което обаче не можа да събере 160 гласа, а само 155.  СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ГЕРБ има опит в искането за импийчмънт на Георги Първанов, което обаче не можа да събере 160 гласа, а само 155. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ