Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Зубков продължава да е герой у дома, но зад граница го смятат за измамник, гълтал забранени хапчета, за да е номер 1 в бобслея

Животът му се подреди като по ноти. В спорта страшно му вървеше, а всичко живо по върховете на властта гледаше да го бута напред заради приятелството му с големия шеф. Накрая дойдоха торбите с пари и ръководния пост във федерацията. Няма как да не му завидиш на Александър Зубков, който така добре подреди личните си дела от олимпиадата в Сочи досега.

Е, някои сигурно ще креснат, че целият този успех е построен върху глинените крака на една голяма лъжа. Двукратният олимпийски шампион в бобслея от игрите в Сочи е обявен за най-обикновен измамник. И то не от кой да е, а от босовете на Международния олимпийски комитет. Зубков падна жертва на мащабната допингафера, в която изгоряха и десетки други руски спортисти, обвинени, че са си помагали за рекордите със забранени хапчета.

Голямата драма настана веднага след игрите в Сочи. Руснаците изсипаха десетки милиарди долари, за да превърнат не чак толкова популярния си курорт в столица на зимните спортове. Домакините очаквано се почувстваха задължени и да спечелят класирането по медали, за да оправдаят огромните финансови разхищения.

Целта беше постигната, но на каква цена?

След края на игрите руският спорт беше подложен на безпрецедентен международен натиск. Началото на края на "братушките" дойде с признанията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг. По случая започва разследване, ръководено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид.

Подопечната му комисия намира предостатъчно доказателства по случая и МОК решава да развърти секирата.

На 5 декември миналата година на Русия е забранено да участва в зимните игри в Пьончанг, а десетки руски спортисти получават доживотни наказания.

Сред тях е галеникът на съдбата Александър Зубков. Когато идва вестта за тежките наказания, двукратният олимпийски първенец от Сочи вече е прибрал полагащите му се награди. Той е премиран с 250 хи. долара от Руския олимпийски комитет за двата му златни медала, спечелени на родна земя. Още $170 хил. Зубков получава от руската автономна република Мордовия, с която беше подписал договор още преди началото на игрите в Сочи.

Известният спортист се задължаваше да популяризира бобслея в руската република и да бъде лице на нейните успехи в спорта. Този план поне в началото сработи, тъй като всички обичаха Зубков и му се кланяха до земята. При това положение беше напълно нормално да бъде възнаграден пребогато за добре свършената работа. Още по-хубавото за шампиона беше, че парите вървят ръка за ръка с голямото признание и протекциите от най-високо ниво. Героят на руския спорт бързо се прочу като един от големите любимци на Владимир Путин. Двамата са рамо до рамо по време на официалната церемония по закриването на игрите в Сочи. Преди това

Зубков е знаменосец по време на откриването. След олимпиадата двукратният златен медалист отново е приет в Кремъл, за да разкаже за своите подвизи.

Едва ли някой се учуди, когато беше избран за шеф на Руската федерация по бобслей. Целият свят беше в краката на Зубков, но безжалостните допинг ченгета развалиха рахата му. Реномето му пострада жестоко и той не се поколеба да вземе решителни мерки. Двукратният олимпийски шампион както и десетки други руски спортисти се жалваха пред Спортния арбитражен съд (КАС) за доживотните си наказания.

Последва съдебна битка, по време на която едни бяха оневинени, а други си останаха извън спорта.

Самият Зубков се похвали, че е бил частично реабилитиран и ще направи всичко възможно да изчисти напълно името си. Тези дни обаче дойде обезкуражаващо съобщение от Международния олимпийски комитет, който поиска от Зубков да върне златните медали. От МОК твърдят, че Спортният арбитражен съд е отменил единствено доживотното наказание на руския спортист, но не и частта с анулирането на постиженията му в Сочи. По тази причина босовете на световния спорт любезно приканват Зубков да върне златните отличия по пощата и да спре да се представя като олимпийски шампион.

Съвсем очаквано любимецът на Путин получи подкрепа от Московския градски съд, който от своя страна отказа да признае за територията на Русия всички други решения на различни институции, които са в ущърб на известния спортист. Сега се получава така, че у дома Александър Зубков е олимпийски първенец и всичко останало, но зад граница го смятат за измамник, който е лишил честните си съперници от уникалната възможност да триумфират на олимпиада.