Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парламентарната трибуна често става място не просто за политически сблъсък, но и на заплашителни налитания. До бой още не се е стигнало, макар че според депутати до края на мандата и това не е изключено.
При всички нервни ситуации квесторите тутакси навлизат в залата и се опитват да възпрат ръкопашната схватка.
Често цялата парламентарна група се хвърля да брани
лидера си като "Атака". Или пък има група от по-експресивни депутати, които скачат при заплашителни за свои колеги ситуации, какъвто е случаят в ГЕРБ.
Най-темпераментните изказвания, последвани от желание за физическа разправа, в този парламент са дело на двата лагера националисти - "Атака" и Патриотичния фронт.
Проблемът е, че и едните,
и другите
се целят в един и същи електорат и трябва по някакъв начин да го привлекат. Шумните скандали между някогашните съпартийци вдигат на крак почти целите им парламентарни групи.
Практиката не е патент само на този парламент, изпробвана е през годините. Преди две народни събрания депутатът от РЗС Емил Василев лисна чаша с вода в лицето на бившия си съпартиец Тодор Великов.
Едни са агресивни в думите си, други директно налитат на бой. Илиян Тодоров от "Атака" например никога не се е изказал, но затова пък е от първите, които стават с очевидно не съвсем миролюбиви намерения към противниковите партии.
Някои депутати постоянно се наежват срещу политическите си противници, други само по веднъж. Така беше с Хамид Хамид от ДПС в миналото НС, когато той
показа неприличен жест към тогавашния председател
на Сметната палата Валери Димитров.
"Атака" и Патриотичният фронт стават като по даден сигнал, когато лидерът им скочи срещу някого. В ГЕРБ пък има нещо като корпус за бързо реагиране - представители, които винаги защитават своите при нападки. Между тях са Станислав Иванов и Пламен Тачев.
Обикновено сблъсъците са между депутати от един и същи пол. Мъжете стават да се разправят, като перчат рамене и си сменят физиономията, размахват ръце, канят се навън "да се разберат", докато квесторите ги разтървават.
Жените пък извисяват тон,
обвиняват се в раздвоение и дори разтроение на личността, но все още не са се хванали за косите в буквалния смисъл.
Ето и топ 10 на най-изявените парламентарни хулигани, доказали се в годините:

1. Жорж Ганчев

Възраст - 75 г.
Образование - фехтовка, театрален институт
Приятелски кръг - Шуши, Радослав Каратанчев
Врагове и мишени - Евгени Бакърджиев, Христо Петров
Най-големите му постижения:
Докато беше депутат, Жорж Ганчев налетя срещу вицепремиера в кабинета "Костов" Евгений Бакърджиев, защото му каза: "Луд - това е естественото ви състояние". Четирима гардове едва опазиха вицето от разярения Ганчев, който тръгна към него с викове: "Фашист, бандит". Малко след това бившият съпартиец на Жорж Христо Петров бил уцелен по главата, раменете, краката и лактите със стол, който лидерът на Бизнесблока счупи в тялото му. Депутатът тогава лежа във Военномедицинска академия с мозъчно сътресение, "натъртвания в областта на главата, двете раменни стави, дясната лакетна става, дясната колянна става и лявото бедро, драскотини по колянната капачка и мозъчно сътресение". Причината за боя била, че Петров пречел на Жорж да говори с индийския посланик. Ганчев скочил и хванал колегата си за реверите, който увиснал на вратовръзката на шефа си. Хванал стол, за да се отбранява, но Жорж му го измъкнал, изблъскал Петров в ъгъла на стаята и го наложил.

2. Венцислав Димитров

Възраст - 69 г.
Образование - икономист
Приятелски кръг - Меглена Димитрова, Георги Първанов
Врагове и мишени - Филип Димитров, Жан Виденов
Най-големите му постижения:
През далечната 1994 г. в кулоарите на парламента след заседание на групата на СДС Венцислав Димитров, афектиран от спора в залата, счупи очилата на Филип Димитров. На него му се наложи да поиска помощ от журналистка от в. "Демокрация", за да си тръгне.
Година по-късно Венцислав Димитров хвърли от прозореца на парламента бюджета на правителството на Жан Виденов.

3. Емил Василев

Възраст - 49 г.
Образование - юридическо
Приятелски кръг - Яне Янев
Врагове и мишени - Тодор Великов, Красимир Велчев
Най-големи постижения:
Плисна чаша с вода в лицето на колегата си Тодор Великов, отцепник от "Ред, законност, справедливост", докато той четеше от парламентарната трибуна писмо с искане за оставката на Яне Янев.
Преди това - през 2010 г., нападна Красимир Велчев от ГЕРБ, който се отместил и затова юмрукът на Василев уцелил само бузата му.
За шефа на агенция "Медиана": "До Кольо Колев от "Медиана": п*тка си Кольо, к*рва и проститутка! Без извинение! Такъв си беше от малък - срещу пари лижеше г*зовете на силните политици на деня, без разлика на партийната им принадлежност", написа в профила си във фейсбук Василев.
Той бе набит от гневни пенсионери, които го помислили за предишния шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

4. Волен Сидеров

Възраст - 58 г.
Образование - теолог
Приятелски кръг - Деница Гаджева, Калина Балабанова, Павел Шопов, Десислав Чуколов
Врагове и мишени - Валери Симеонов, Валентин Касабов, Ивайло Московски, Цвета Караянчева
Най-големите му постижения:
Ръкопашни схватки на магистрала "Тракия", на летище Варна, в парламента с Валери Симеонов, Валентин Касабов, Цвета Караянчева, Ивайло Московски
Към управляващите: "И разни тук други папагали, целувачи на задни части - вашите партньори, сега тръбят как трябва да ударим по Иран."
Към Валери Симеонов: "Вие в голям парламентарист се превърнахте от провинциален олигарх и разпространител на гей порно."
Към Цецка Цачева: "Как позволявате на Валентин Касабов да говори мъртвопиян?"
Към Валери Симеонов: "Ти си вече осъден за клевета, недей да махаш с пръстчета, защото ще получиш нова присъда. Г-жо Цачева, направете забележка на този екземпляр, който показа среден пръст. Ако обичате, извадете го от залата."
В миналия парламент тръгва към Цвета Караянчева с искане за обяснение защо казала, че "Атака" и ДПС са едно. Тогава намесата на Цветан Цветанов, Станислав Иванов и други от ГЕРБ предотврати сблъсъка.
Към Ивайло Московски: "Що се правиш на мъж, ще ти замръзне усмивката, мръсен мангал", който пък го предизвикал: "Хайде навън."

5. Десислав Чуколов

Възраст - 40 г.
Образование - европеистика
Приятелски кръг - Волен Сидеров, Деница Гаджева, Павел Шопов
Врагове и мишени - Валери Симеонов, Димитър Байрактаров, Валентин Касабов, Георги Андонов
Най-големи постижения:
Ръкопашна схватка на летище Варна с полицаи заедно с Волен Сидеров, показва среден пръст на протестиращи през 2013 г.
На 5 март 2015 г. замерва Димитър Байрактаров с листове в пленарната зала, докато той чете статия от Сидеров от 1992 г. от в. "Демокрация", в която той хвали американските войски и протестира срещу руснаците. Срещу него пък скочиха Валентин Касабов и Валери Симеонов.
Към Георги Андонов от ГЕРБ, който крещи от място, докато Чуколов говори за президента като "човечец": "Гошко, недей така. Иди да играеш на пясъка, Гошко, недей тука."

 

6. Валери Симеонов

Възраст - 56 г.
Образование - електроинженер
Приятелски кръг - Валентин Касабов, Александър Николаев Хайтов, Красимир Каракачанов
Врагове и мишени - Волен Сидеров, ромите
Най-големите му постижения:
Към Волен Сидеров: "Когато се обсъжда и се взема толкова важно решение, е неуместно да използвате риториката на лумпените, които сте докарали с тези четири рейса. Не стана схемата, която разработвахте тази седмица - къде са сделките и пазарлъците и за какво? Имам чувството, че се намирам на магистралата сред ощипани магистралки."
За ромите: "Два противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина. Светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и на силните безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Българските роми са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест - без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки."

 

7. Илия Близнашки

Възраст - 54 г.
Образование - медицина
Приятелски кръг - д-р Таня Андреева, Саддам Хюсеин, на чийто рожден ден беше заедно с ексдепутатите от БСП Златко Златев и Иван Зънзов
Врагове и мишени - Йордан Цонев, Иван Куртев
Най-големи постижения:
Като депутат по времето на ОДС грамадният Илия Баташки се засили да показва мускули на Йордан Цонев заради негово изказване. Квесторите обаче предотвратиха саморазправата. "Тренирал съм 11 г. борба. Щях да го набия", ядосваше се Баташки. Цонев обаче не му отстъпваше: "Нямаше да му се дам".
Пак по същото време Баташки се наежи и срещу Иван Куртев, като се заканваше да счупи телефона си в главата му, но квесторите спряха и този опит за бой.

 

8. Павел Чернев

Възраст - 45 г.
Образование - юридическо
Приятелски кръг - певицата Лияна
Врагове и мишени - Петър Манолов
Най-големи постижения:
Заедно с Волен Сидеров участва в инцидента на магистрала "Тракия", като първо казва, че той е карал колата. После променя показанията си.
Докато беше част от "Атака", Павел Чернев първи ставаше срещу отцепниците от групата. Респектирайки с ръста и яките си мускули, той заплаши един от първите, които напуснаха Волен - Петър Манолов. Впоследствие Чернев също се отдели.
В ефир той удари по масата адвокатската си книжка, когато колегата му Николай Хаджигенов постави под съмнение професионализма му.

 

9. Кирил Добрев

Възраст - 42 г.
Образование - хидрогеология и финанси
Врагове и мишени - партия ГЕРБ, Владислав Николов, Корнелия Нинова, Снежана Дукова
Приятелски кръг - Драгомир Стойнев, Мая Манолова
Най-големите му постижения:
Налита на Владислав Николов от ГЕРБ: "Абе, аз казвам ли ти, че си метър и четирсе, бе! Казвам ли ти, че си плешив и грозен, бе! Ела в кулоарите да се разправяме с други аргументи!"
Към ГЕРБ: "50 000 души, които искат своето кариерно развитие в МВР, очакват този закон и десет помияра, които са вашите хора там, го саботират. Играйте тая игра мъжки, бе! Или изкарайте 90 души в зала и надайте вой, или ставайте и си тръгвайте." При тези думи Красимир Ципов поиска извинение, но вместо това получи нов залп от Добрев: "Няма да се извиня на тези, които са се разпознали като помияри." Това стана повод за депутати като Станислав Иванов и Пламен Тачев да станат да се разправят с Добрев.
Към Снежана Дукова от ГЕРБ:
"Уважаема госпожо Дукова, Снеже, ти просто не знаеш колко необятен е моят речник."
"Четох дълго мотивите за оставката на Мая Манолова. Те са в стил "моля, другарко". Значи са писани от Снежана Дукова. Майче, ти си не само мъжко момиче, ти си просто пич!"
За Корнелия Нинова: "Жена начело на БСП? Аз жените ги предпочитам за други работи".

 

10. Валентин Касабов

Възраст - 57 г.
Образование - българска филология
Приятелски кръг - Валери Симеонов, Димитър Байрактаров, Красимир Каракачанов
Врагове и мишени - Волен Сидеров, Десислав Чуколов
Най-големите му постижения:
Към Волен Сидеров: "Перхидролено човече, което си избелва косата", при която реплика цялата група на "Атака" стана да защитава лидера си.
Към Десислав Чуколов: "Вие подкрепяте тази идея (за тест за наркотици на депутатите), но накрая да не вземете да лъснете вие. Тестът за наркотици означава тест за психично здраве и нормалност. Вашият лидер замерваше с кюфтаци стюардесите в самолета. Това нормалност ли е? Нормалност ли е да замервате сервитьори с тапи? Питам аз нормалност ли е...." "Всички тези прояви са срамни за историята на България. Това е част от белия вятър, който се смърка в тоалетните на НС. Някои хора излизат от там с напудрени носове!"

Кирил Добрев
Кирил Добрев
Валери Симеонов
Валери Симеонов
Павел Чернев
Павел Чернев
Волен Сидеров
Волен Сидеров
Илия Баташки
Илия Баташки