Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Стоянов ( в средата)
Калин Стоянов ( в средата)

Вътрешният министър познавал арестуваните, но с тях го срещнал Бойко Рашков

Асен Василев е лобирал пред Калин Стоянов да назначи точно определен човек за директор на МВР в Хасково. Това стана ясно от изслушването на вътрешния министър в парламентарната комисия по корупционния скандал в Агенция “Митници”.

Служителят е Недан Хаджиев, за когото от “Има такъв народ” твърдят, че е приближен до арестуваните заедно с Петя Банкова, Стефан Димитров и баща му Марин. Те са от Хасково.

Когато станах министър и започнаха промени в ръководството, Асен Василев ме попита какво ще се случва в Хасково, ще има ли промени, разказа Стоянов.

Има човек, на когото можеш да разчиташ. Става дума за Недан Хаджиев, казал му Асен Василев тогава.

Директор беше едно момче, което отсъстваше заради здравословен проблем. В един от разговорите с Асен Василев ми каза: “Вярно ли е, че еди-кой си ще става зам.-директор? Защото тук се върти в пространството, че го слагаш на поста заради изборите”. След местния вот назначих въпросния човек. След това имаше още един разговор между мен и Асен Василев. Пита ме защо не назначавам Недан Хаджиев. Имаше коментари, че за едно нещо ме е помолил и аз не съм го свършил, обясни Калин Стоянов пред депутатите.

Точно

заради това

вътрешният

министър е бил

разпитван от

прокуратурата след арестите на Банкова и баща и син Димитрови. Преди него показания е дал бившият шеф на ОДМВР в Хасково Ангел Ганчев, който е бил директор там преди 3 г. В тях той посочил, че Димитрови кадруват в местната полиция.

Преразказвал и слухове в Хасково и региона, че двамата имат пръст и в назначаването на шефове от митниците, и най-вече на близкия ГКПП Капитан Андреево.

Вместо Недан Хаджиев обаче директор на ОДМВР в Хасково става Чавдар Георгиев, който е на поста си и досега.

Хаджиев беше директор на МВР в Хасково от януари до септември 2022 г., когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи. След това служебното правителство и Иван Демерджиев го преместиха на друга служба в съседна област.

Асен Василев е искал да назначи близък на Димитрови за шеф на ОДМВР-Хасково. Назначил е Петя Банкова в митниците. Има негови снимки с контрабандистите пред сградата на Агенция “Митници”, обобщи председателят на комисията Тошко Йорданов. В началото на заседанието той изчете части от протокола на съда, който в събота остави в ареста двама от задържаните.

“24 часа” потърси за коментар Асен Василев, но той не отговаряше на мобилния си телефон. Депутатите обаче решиха да изслушат и него.

Преди началото на заседанието министър Калин Стоянов обяви, че

има информация

за срещи в дома

на Бойко Рашков

На тях се обсъждал план той да бъде дискредитиран и да не остане на поста си след ротацията. Пред депутатите МВР шефът уточни, че на тези срещи е ставало дума и кой ще бъде следващ министър, заместниците му и главен секретар.

Константин Бачийски от ПП попита вътрешния министър дали е ходил в дома на Марин и Стефан Димитрови заедно с бивш съветник на ексвътрешен министър.

Тошко Йорданов (вдясно) от ИТН е председател на комисията.
Тошко Йорданов (вдясно) от ИТН е председател на комисията.

Нямам спомен за такава среща. Познавам Стефан и Марин Димитрови от Бойко Рашков. Стефан доста по-често идваше. Ако бях толкова близък с тях, щях да бъда на някоя от снимките, които изтекоха в публичното пространство, отговори Калин Стоянов, а Бачийски обяви, че ще иска очна ставка между него и бившия съветник, който твърдял обратното.

Вътрешният министър виждал Стефан Димитров много пъти в сградата на МВР, когато министър е бил Рашков. Тогава Стоянов беше директор на ГДБОП. Сега обеща пред депутатите да провери кой, кога и как е влизал в сградата на МВР, защото всеки посетител се записва в книга.

В последните дни самият Бойко Рашков твърди, включително пред “24 часа”, че познава Марин Димитров от 2021 г., когато си записал час в приемния му ден, за да даде показания. Тогава бившият шеф на ИАРА споделил, че през 2010 г. Бойко Борисов е заплашил бившия шеф на ДФ “Земеделие” Светослав Симеонов, за да оттегли показанията си срещу тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Той беше разследван за предложен подкуп от 200 хил. лв. Призна също, че Марин Димитров и синът му са посетили дома му по повод рождения му ден. Довел ги Живко Коцев, а Рашков ги приел.

Името на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев също беше обсъдено от депутатите . Те се интересуваха дали срещу него е имало сигнали за корупция през годините, докато е бил ръководител на различни структури, а министър Стоянов обеща да направи проверка и да ги информира.

Коцев е дал показания като свидетел, след като разследващите от Антикорупционната комисия обискират кабинета му заради контактите му със Стефан Димитров и баща му Марин.

Сутринта на

същия ден Коцев

дойде при мен

и каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че той вече е в Софийската градска прокуратура и поисках да се свържа и да говоря с него. Каза ми, че иска да излезе в отпуск за 3 дни. Знаех, че е направен обиск късно вечерта. Аз тогава също бях в МВР, точно по тази причина. Обадиха ми се и казаха, че е хубаво да бъда в министерството. Разговорът беше само вечерта, когато приключиха всички процесуални действия и когато той подписа заявление, с което по собствени причини пожела да напусне. По никакъв начин не съм му оказвал натиск, увери Калин Стоянов. 

Недан Хаджиев
Недан Хаджиев

Депутатите и този път не изневериха на себе си и влязоха помежду си в политически пререкания. Според Венеция Ангова от ПП-ДБ “тази история е съшита с бели конци, а прокуратурата е политически играч. Паскал 30 години е контрабандист, но не и за ДАНС и прокуратурата. Подобна криминална дейност не може да има без корупция. Предходните управляващи не знаеха ли? Пеевски и Борисов познават ли Паскал? Колко такива схеми Борисов разби като премиер?, попита Ангова, а Хамид Хамид от ДПС репликира, че тя чете това, което ѝ е написала Лена Бориславова.

Да, вероятно този канал е действал много отдавна. Но сега има конкретен случай, за конкретен директор на митницата, с конкретни пудели, с конкретни обвинения, обобщи Тошко Йорданов.

Правите внушения. Колко време Йордан Цонев ви готви за днешната комисия? Сега сме заедно, ако ни снимат, означава ли, че сме близки?, продължи Ангова. А Йордан Цонев отвърна, че не е бил свидетел на по-голям корупционен скандал.

Накрая Румен Гечев от БСП обобщи: Това е резултатът от тежкия развод на сглобката. И попита шефа на МВР бил ли е Паскал агент на службите и каква работа е свършил. Стоянов обеща нова проверка на агентурния апарат.

Временната комисия ще заседава във вторник и в петък заради малкото оставащо време на 49-ото народно събрание. За следващите заседания освен Асен Василев ще бъдат поканени председателят на ДАНС Пламен Тончев, на КПК Антон Славчев, новите министър на финансите и директор на митниците, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, който според Станислав Балабанов от ИТН също е дал показания по разследването.