Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божилов-Нотариуса
Мартин Божилов-Нотариуса

Комисията за Божанов в парламента получи анонимен доклад за връзките му в съдебната власт

Още жертви на Мартин Нотариуса и магистрати, които са контактували с него, са посочени в доклад до депутатите от комисията в парламента, която се занимава с изясняване на дейността на Божанов, научи “24 часа”.

Докладът нямал подписи и печати, както и никакви реквизити на документ. Затова не е ясно къде и от кого е писан. Преди седмица Атанас Атанасов от ПП-ДБ съобщи, че е получил доклад в пощенската си кутия. Преди заседанието на комисията в четвъртък председателят

Никола Минчев

каза, че Атанасов

му го е предал и

вече е раздаден

на депутатите

Текстът обаче е писан поне седмица след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, научи още “24 часа”.

Дейността на Нотариуса като лобист в съдебната власт беше осветена през 2021 г. от Антикорупционния фонд, когато той и адвокат Емил Писков искат от Ивайла Бакалова 100 хил. евро, за да бъде освободен мъжът ѝ от ареста. Година по-рано съдия Владислава Цариградска публично разказва пред Висшия съдебен съвет как Нотариуса и приближените му са я заплашвали, но тогава никой не обръща внимание на дейността на Божанов. Това се случи след убийството му на 31 януари в затворения комплекс в кв. “Горна баня”. Тогава от прокуратурата посочиха на брифинг от местопрестъплението, че Божанов е трябвало да бъде обвинен всеки момент по водено досъдебно производство срещу него като лидер на организирана престъпна група.

Част от информацията в доклада до комисията в парламента я има и в показанията на свидетели по същото досъдебно производство, научи “24 часа” от източник, запознат с разследването.

В доклада са

изброени имената

на съдии и

прокурори, посещавали частния клуб на Божанов, близо до сградата на вече закрития Специализиран наказателен съд. Те изтекоха още преди седмица. “24 часа” потърси по вечето от тях и те категорично отрекоха да са ходили там, а повечето - и да познават Божанов. Според данните от доклада обаче те са посещавали “СС Клуб” и са водили със себе си други магистрати, като така се е оформило мощно лоби в съдебната власт. 

Никола Минчев е председател на комисията за Нотариуса в парламента.
Никола Минчев е председател на комисията за Нотариуса в парламента.

Ново е името на адвокат Емил Писков, който е бивш служител на ГДБОП и ДАНС. За него не е тайна, че е в близки отношения с Мартин Божанов, защото двамата са участници във филма “Списък за бърз контрол” на АКФ, когато говорят с Ивайла Бакалова за 100-те хиляди евро, срещу които могат да съдействат за освобождаването на Веселин Денков. Емил Писков е и кум на Божанов, но в последните месеци са били във влошени отношения, научи “24 часа”. Жената, с която Писков живее на семейни начала, също е магистрат и е посочена в доклада до депутатите.

Освен в прокуратурата и съда

Мартин Божанов

е имал сериозно

лоби и в МВР, станало ясно от информацията в мистериозния документ. Същото обаче беше посочено и на заседанието на парламентарната комисия от представителите на Антикорупциониня фонд.

Друг човек, извън съдебната система и МВР, който присъствал в информацията до народните представители, е адвокат Велимир Атанасов. Той е съдружник на Мартин Божанов и основно действащо лице в интервюто на гръцкия бизнесмен Анастасиос Дикос пред “24 часа - 168 истории”, в което твърди, че компанията на корабния магнат Джон Кустас е била изнудвана от групата на Нотариуса. В своя позиция адвокат Атанасов се разграничи от Божанов и посочи, че точно той е работил за гърците.

Иначе пред депутатите бившият съдия и настоящ адвокат Велимир Атанасов е описан като човек с основна роля в организацията на Нотариуса за влияние в съдебната власт. Той осигурил контактите на Мартин Божанов в Софийската районна прокуратура, чието ръководство беше сменено през тази седмица. На Нотариуса се приписва и посочването на заместници на подалата оставка Невена Зартова, част от които също пожелаха ВСС да ги освободи от ръководните постове.

В позиция до “24 часа” след интервюто на гръцките бизнесмени Велимир Атанасов заявява, че не е коментирал дела с Невена Зартова.

“Отношенията ни са само приятелски и колегиални, датират от времето, когато бях съдия, а тя тогава редови прокурор, който заседаваше с мен. Никога не съм коментирал с нея дела, никога не съм я молил за каквото и да било във връзка с дела”, казва адвокат Атанасов.

В доклада пишело и за отдел “Специализиран” в районната прокуратура, който действал като щпицкоманда на Нотариуса.

На прокурори от

този отдел се

разпределяли

дела,

които трябвало да се прекратяват или да се повдигат обвинения на хора, които да се изнудват. Общото по тях било, че адвокати са приближени на Мартин Божанов.

От информацията, дадена на депутатите, станало ясно, че Нотариуса често ходел в районната прокуратура и носел подаръци, а част от магистратите са посочени и като собственици на скъпи имоти в София и чужбина.

Петьо Петров-Пепи Еврото
Петьо Петров-Пепи Еврото

В доклада не е подмината и Софийската градска прокуратура, където е било разследването срещу Мартин Божанов за банда за пране на пари, имотни измами и заплахи към магистрати.

Там бил посочен един обвинител от ръководството, с когото Нотариуса се познавал още преди да стане градски прокурор.

Чрез него Божанов целял позиции в градската прокуратура, която иначе била овладяна от кръга на Пепи Еврото.

Между двата кръга пък успешно лавирал съдия от Софийския градски съд, пишело в информацията, подадена в парламента. Връзката между този съдия и Нотариуса била скрепена от Иван Гешев, който бил посочен поименно в доклада, научи “24 часа”.

Същият съдия бил обект на много разработки в службите, но винаги успявал да се измъкне, твърди анонимният източник до временната комисия.

“Дали самият Иван Гешев е свързан с дейността на групата - от изнесените до момента публично факти и обстоятелства изглежда, че да. Дали е атака персонално срещу него - не мисля”, коментира в петък Никола Минчев, който е председател на временната комисия за Нотариуса. Тя ще действа 3 месеца и ще бъдат изслушани много замесени с Мартин Божанов, както и институции, които са се занимавали с него.

В петък Гроздан Караджов от ИТН внесе предложение да бъдат извикани министърът на финансите и шефът на НАП заради данните на гръцките бизнесмени, че служителка на приходната агенция им е правила ревизии, а в същото време е спорила с тях дали имат право да строят до имота ѝ.

Караджов

иска още

излушване на

бившия вътрешен

министър Бойко

Рашков

и настоящия Калин Стоянов, които през 2021 г. са получили сигнала от Антикорупционния фонд за дейността на Нотариуса. Тогава започва и проверката на ГДБОП, която през лятото на 2023 г. прераства в досъдебно производство в прокуратурата, но без обвиняеми до този момент.

Депутати от комисиято още в четвъртък по време на заседанието поискаха да разпитат всички ръководители на ДАНС, ГДБОП и КПКОНПИ от последните години, както и на главните прокурори Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов. Както и да се изискат от МВР всички данни за полицейската охрана на “Осемте джуджета” и СС клуб - наряди, имена на тези, които са стояли там за охрана.

Трябва да добием представа за мрежата и пипалата на този октопод, в който правосъдната ни система е впримчена, обяви Караджов в кулоарите на парламента. Той и колегите му ще настояват да се изискат данните за групите на Нотариуса и Пепи Еврото, събирани по делата за КТБ, за конфискация на активите на Брендо и това на семейство Манджукови срещу българска банка, които бяха споменати от Антикорупционния фонд в четвъртък. Там протичали същите лица.

Бизнесмените Анастасиус Дикос и Йоаким Каламарис от “Данаос”, Веселин Денков и Ивайла Бакалова също са сред предложените за изслушване. Последните са от жертвите на Нотариуса и вече публично говориха за това.

“Клиентите” му плащали и по 1 милион - някои в левове, други в евро

Ивайла Бакалова и Веселин Денков, семейство Арабаджиеви, бизнесменът Румен Лазаров и Евгени Симеонов са посочени в информацията до депутатите като жертви на схемата на Нотариуса за изнудване на клиенти на правосъдието. Последният е настоящият мъж на бившата съпруга на Мартин Божанов. 

Маринела и Ветко Арабаджиеви
Маринела и Ветко Арабаджиеви

Случаят на Ивайла Бакалова е известен от разследването на Антикорупционния фонд. През 2020 г., по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и Иван Гешев като главен прокурор мъжът до нея Веселин Денков е арестуван. В началото информацията е, че е осигурявал пари за протестиращите, но по-късно се оказа, че е по дело за лихварска група. Още тогава той твърди, че няма общо с престъпленията, за които е обвинен, и е задържан по политическа поръчка. Докато е в ареста, с Ивайла Бакалова се свързват посредници, които предлагат да помогнат на Денков да излезе от ареста. Тя започва да ги записва и търси за съдейстиве Антикорупционния фонд. Един от тях е Мартин Божанов, който иска 100 хил. евро. Така се стига до разкритието, че Нотариуса има възможности да влие на прокуратурата и съда. От Антикорупционния фонд го интервюират и там той заявява, че е консултант и насочва клиентите си към определени адвокати. Много по-късно материалите на Антикорупционния фонд са приобщени към досъдебното производство срещу Нотариуса, по което е трябвало да бъде обвинен.

Семейство Арабаджиеви са други жертви на Мартин Нотариуса, посочени в доклада. Срещу имената им имало сума от над 1 млн. лв., но не става ясно дали е платена, или е искана, нито откъде е информацията.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани в Испания през 2019 г., след като спецпрокуратурата и други служби влязоха в офисите им през септември 2018-а. Тогава беше задържан синът им Вълчо, който лежа няколко месеца в ареста. По-късно същото се случи и с Ветко и Маринела Арабаджиеви, но те отдавна са на свобода. Разследването за пране на пари и данъчни престъпления вече е в съда, но делото е на първа инстанция и е далеч от присъди. Срещу тях има и дело на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество. Не е ясно дали Нотариуса е влиял на наказателното или на гражданското дело.

Румен Лазаров, собственик на агрохолдинга “Римеск”, също е посочен в доклада на депутатите. Срещу името му била посочена сума от 1 милион евро. През 2010 г. е разследван за пране на пари, но няма данни делото да е влизало в съда или да е осъден. КПКОНПИ, още под старото си име с председател проф. Стоян Кушлев, е искала запор на негово имущество. 

Евгени Симеонов е съпруг на бившата жена на Мартин Божанов - Нотариуса. Срещу него имало много сигнали за извършени престъпления в Специализираната прокуратура и в Софийската районна прокуратура, пише анонимният източник в доклада до депутатите. Представен е като “набеден”.

Още преди развода си с Адриана Мартин Божанов влиза в конфликт с нея заради луксозната им вила в Карлуково. Той сключил предварителен договор за продажбата на имота с тогавашната си любовница Гергана Грънчарова (по-късно Божанова), която по-късно претендира да го придобие за 9800 лв. при пазарна оценка от 120 хил. лв. За това се води и дело, по което е заплашвана съдия Владислава Цариградска.

Гешев: Божанов е треторазряден измамник. Защо не направят комисия за Алексей Петров, Къро и Пепи Еврото?

Бившият главен прокурор няма да ходи в комисията, защото депутатите били полуидиоти

Нямам желание да коментирам парламента, казал съм, че са боклуци. Този списък вероятно някой депутат го е написал, пуснал го е и сам си го чете. Това е направено, за да се дискредитира определен кръг от хора. Защо не направят комисия за Алексей Петров? Нотариуса е треторазряден измамник и е безопасно да говорят всякакви глупости. Трябва да направят комисия и за Къро, и за Петьо Петров-Еврото. Според мен той е жив. Водят се кланови войни между престъпни групировки, а политиците са достатъчно глупави.”

Това заяви лидерът на “Граждански блок” и бивш главен прокурор Иван Гешев в петък, когато внесе тъжби за клевета срещу правосъдния министър Атанас Славов и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, които също замесиха името му с Мартин Божанов. 

Иван Гешев показва тъжбата си срещу Славов и Йорданов.
Иван Гешев показва тъжбата си срещу Славов и Йорданов.

Не познавам Божанов и не съм ходил в частния му клуб. 7 години съм с охрана от НСО и може да се провери къде съм ходил. Поддържал съм хигиена на контактите си, каза още Гешев. Той няма намерение да ходи в комисията за Нотариуса в парламента.

Какво да правя при тези боклуци? Г-жа Цветеслава Гълъбова, ако ги освидетелства, трябва да ги настанят в болница или ще се окаже, че са със специални потребности. Много пъти съм бил в парламента. Тези хора са полуидиоти, те не искат да разкрият нещо, а да компрометират някого. Това са хаотични действия на политически боклуци, каза още Гешев.

Според него Невена Зартова е достоен човек и истински професионалист, а атаката срещу нея е част от мащабна схема за компрометиране на магистрати. Засега нямало да съди Борислав Сарафов, който извади името му пред скоби в случая с Мартин Божанов-Нотариуса, защото нямало доказателства.

Гешев припомни, че докато е бил главен прокурор, Пепи Еврото е избягал и е започнало разследването срещу Нотариуса.