Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Фатима Уайтбред се измъква от калта и постига световен рекорд в хвърлянето на копие, за да докаже, че надежда винаги има

Само още няколко часа и тя щеше да умре, преди да е започнала да живее. Крещи, мята се, бори се за живота си, но е само на 3 месеца и битката изглежда обречена. Само че там някъде в търбуха на машината, наречена съдба, малко колелце се завърта и успява да задвижи по-голямото колело, а то от своя страна активира целия механизъм.

3-месечната Фатима Уайтбред оцелява и се възползва от дадения ѝ шанс, за да изживее един смислен и изпълнен с победи живот. Тя постига световен рекорд в дисциплината хвърляне на копие, а в края на миналата година получи цялостно признание за бляскавата си спортна кариера. 62-годишната англичанка бе удостоена с приза за вдъхновение "Хелън Роласън" на церемонията по връчването на наградите на BBC за Спортна личност на годината за 2023 г. Фатима е точно това – вдъхновение.

Нейната история е доказателство, че винаги има надежда на този свят и с малко помощ от съдбата всеки може да се измъкне от калта, за да лети сред звездите.

За легендарната спортистка критичният момент идва само няколко дни след като се е родила. Тя е изоставена от майка си в празен общински апартамент в Северен Лондон само три месеца след като се е родила. Съсед чува как в жилището до него бебе плаче от сутрин до вечер, а писъците му отслабват с всеки изминал час.

Мъжът проявява гражданска съвест и сигнализира службите, които намират болно и полумъртво от глад и жажда новородено. Момиченцето е спасено от лекарите и е пратено в социален дом, където е принудено да осъзнае всички трудности на това да си сам-самичък на света.

"Моята стая гледаше към паркинга и всеки път щом някоя кола паркираше, аз си представях, че това са мама и тате, които идват да ме вземат. Често задавах въпроса защо съм сама, но никой не ми отговаряше. След това спрях да питам и реших, че това е моята съдба. После биологичната ми майка се появи и нещата станаха много, много по-трудни", разказва пред BBC Sport легендарната копиехвъргачка.

Пред социалните се явява кипърка от турски произход и заявява, че най-сетне е готова да се грижи за своето чедо. Но тя взима Фатима само за да я захвърли в друг дом, където условията са много по-лоши. Един ден майката се появява с трима мъже и настоява да вземе дъщеря си, за да я отведе в чужбина.

Съдбата отново е на мястото си и праща на важната среща социална служителка, която е вътрешно убедена, че детето ще стане жертва на трафик на хора и ще бъде използвано по най-нечовешки начин. Тя забранява това пътуване, а години по-късно световната шампионка ще признае, че една вечер е била изнасилена от приятел на майка ѝ и преживеният ужас никога не ще напусне съзнанието ѝ.

Някъде в тези най-тежки моменти младото момиче търси спасение на стадиона и започва да тренира различни спортове. Един ден вижда изоставено на земята копие и решава да изпробва силата на дясната си ръка. Опитът е крайно нескопосан, но все пак прави впечатление на треньорката Маргарет Уайтбред - бивша британска копиехвъргачка, която се е състезавала на Игрите на Британската общност.

"Видях едно момиче, което не искаше да спазва дисциплината. После научих за него, че има проблеми и в училище. Но с копие в ръка тя забравяше за трудностите и се превръщаше в млада лъвица, готова на всичко в името на успеха", разказва Маргарет Уайтбред. Много бързо тя спира да е единствено треньорка на 13-годишната Фатима и започва да играе ролята на нейна втора майка. Семейството ѝ също приема много добре будното момиче.

"Един ден съпругът ми ме попита дали тя трябва да се прибира в социалния дом за през нощта и веднага ми стана ясно, че той иска да е част от живота ни. Преминахме през страхотни трудности, защото биологичната ѝ майка поиска огромна сума, за да се раздели с родителските права. Нямахме толкова пари", спомня си още треньорката по хвърляне на копие.

Нейната питомница обаче не се отказва от мечтата си най-сетне да има нормално семейство и в първия възможен момент се разделя с рождената си фамилия, за да приеме тази на своята откривателка.

После започва изкачването към върха. Фатима Уайтбред печели бронзов медал на олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 г., а след това се окичва със сребро от световно първенство по лека атлетика. Но през 1986 г. на европейското в Щутгарт светът най-сетне ще запомни името ѝ.

"Спомням си, че валеше лек дъжд и трибуните бяха полупразни. Целта ми беше още от първия опит в квалификацията да направя добро хвърляне, за да си спестя усилията за финала. Засилих се и копието сякаш експлодира в ръката ми. Знаех,че съм направила нещо добро, но малко по-късно разбрах, че е било изключително", пише в автобиографията си Фатима. Тя е пратила копието на внушителните 77,44 м, което е с 2,04 м повече от предишния световен рекорд. Много малко хора виждат на живо уникалния опит, но вестта за него се разпространява бързо. На следващия ден, макар и с по-скромно постижение, новоизлюпената световна шампионка печели първия си престижен златен медал.

Година по-късно в Рим тя "грабва" и световна титла, което е достатъчно основание да я изберат за спортист номер 1 в класацията на BBC. Всички очакват от Фатима да стъпи на олимпийския връх на игрите в Сеул през 1988 г., но силите ѝ стигат само за сребърен медал. По това време тя вече е налегната от контузии и паник атаки.

"Всичко ми се случи твърде бързо и аз не успявах да се преборя с напрежението. Нервните сривове се редуваха с тежки контузии и в един момент реших да опитам нещо съвсем различно за себе си", спомня си Фатима Уайтбред. Тя се жени за спортния си мениджър и след няколко неуспешни опита двамата създават дете. Майката дава на сина си Райън всичко това, което ѝ е липсвало на самата нея.

За зла беда съпругът умира внезапно и оставя сериозни дългове на Фатима. Тя е принудена да продаде къщата и участва в няколко риалити проекта от рода на "Сървайвър", за да издържа себе си и сина си. Днес световната рекордьорка развива своя благотворителна платформа в помощ на сираците във Великобритания.

"Вярвам в тези деца. И се опитвам да им дам надежда, че ще бъдат видени, чути и оценени от останалия свят", зарича се да работи за един по-добър свят Фатима Уайтбред.