Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков
КАДЪР: bTV
Николай Денков КАДЪР: bTV

От втория път успя да гласува с машина премиерът Николай Денков. Той упражни правото си на глас на втория тур в столичното 6-о помощно училище преди минути. Първият път обаче машината се развали точно преди премиерът да гласува и не издаде разписка.

Както "24 часа" писа, от "Сиела Норма", които отговарят за обслужването на машините, предупредиха, че Централната избирателна комисия е поръчала грешната хартия за изборните машини, въпреки че била предупредена от компанията производител "Смартматик". Това е предпоставка машините да бъдат повредени, твърдят от компанията.

"Проблемите, които виждаме, са резултат от недобрата координацията между институциите и особено тук отговорността е на ЦИК. Видяхте вчера каква информация излезе. Аз не искам повече да коментирам днес. Очевидно като свършат изборите, трябва ясно да се постави въпросът как връщаме доверието в изборния процес", коментира премиерът пред журналисти, след като гласува.

Гласувах за европейска и модерна столица, каза Денков.

Хора, излезте и гласувайте за този, който искате да управлява града ви. Ако не излезете вие, ще излязат другите и те ще решат кой ще управлява. Важно е хората да излязат да гласуват, независимо дали е с машина, или хартия, подчерта той.

Запитан трябва ли да се отвори Изборният кодекс за поправки, премиерът отвърна: Очевидно имаме проблем вече с доверието. То системно беше нарушавано през последните години и трябва да върнем обратно въпроса как повишаваме доверието в изборния процес.

А на въпрос получил ли е отговор от президента Румен Радев за оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев, каза: Не, днес е ден за избори, така че ще коментираме тази тема след това. 

В момента вървят избори, МЕУ има ангажименти към тях и никой не пипа институциите в такива моменти, каза още той за това защо не е поискал оставката на министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Утре премиерът отива в Израел. "Напрежението е много високо. Всички разбират, че конфликтът ескалира и това може да доведе до много последствия по целия свят. Ето защо е много важно да се намери правилният баланс - да се освободят заложниците, да се намали опасността от терористични атаки от Хамас, защото виждате, че те нямат задръжки, а от друга страна да не се предизвика хуманитарна криза. Трябва да се чуе и гледната точка на израелската страна, а от другата страна да има хуманитарна подкрепа", каза той.

Израел не е искала и военна подкрепа от България, каза Денков. "Няма такива разговори изобщо", допълни той.