Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любомир Кючуков
КАДЪР: БНТ
Любомир Кючуков КАДЪР: БНТ

Ударите ще са толкова решителни, че няма да е лесно да се появи нова организация, коментира доц. Георги Цветков 

Навлизането на Израел в Газа е само началото, така описа ситуацията в студиото на БНТ преподавателят по сигурност Георги Цветков. 

"Това е своеобразна сухопътна операция на парче, влизане и излизане, въпросът е каква ще бъде цената - много цивилни жертви, включително сред заложниците - обясни и събеседникът - дипломатът Любомир Кючуков. - По оценки на ООН вече имаме хуманитарна катастрофа в ивицата Газа. По-страшното е сега, че за всеки убит израелец и палестинец сега се радикализират десетки други. "Хамас" е идеология, те не могат да бъдат унищожени с оръжие, ако бъде унищожена военната структура, ще дойде радикален "Хамас". Тази война не може да се реши с война, а само с дипломация." 

"Смятам, че ударите срещу тази организация ще е толкова решителни, че няма да е лесно да се появи нова организация - обясни Цветков. - Ако в миналото става дума за инцидентни удари, тук говорим за широкомащабна операция, населението, което във висока степен подкрепя "Хамас" ще бъде шокирано и ще преосмисли бъдещите си дейности. Имаме достатъчно доказателства, че когато едната страна получи доказателство, че насилието не е решение, сега подкрепящите го ще бъдат засегнати."

Доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност
КАДЪР: БНТ
Доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност КАДЪР: БНТ

"Резултатът бе подсказан, че Израел няма да има отговорности за Газа след завършването на тази операция, кой ще я управлява, защото ръководството на палестинската държава бе изхвърлено от "Хамас", това създава същата нестабилност - съобщи още Кючуков. - Тази формула е приета от всички, в ООН е казано създаване на палестинска държава с граница от 1967 г."

"Както Хамас отрича правото на съществуване на Израел, така и ръководството на Израел отрича правото на съществуване на Палестина, преди 30 г. Рабин предложи земя срещу мир, но бе убит от израелски радикал," обясни Кючуков.

 "Израел ще е затруднен с възстановяването на оръжейните си запаси, става дума за скъпи ракетни системи - допусна Цветков. - Войната в Украйна показа, че са занижили подготовката си от гледна точка на поддържани запаси и индустриален капацитет през последните 20 г., което е част от възприятието за по-мирна среда. Мисля, че това ще е причината да има пълномащабни действия на сушата. Опасенията на Израел са, че когато навлязат да имат неприемлив брой жертви."