Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Израел нанесе удар по-рано по база на Хамас в ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел по-рано
Снимка: Архив
Израел нанесе удар по-рано по база на Хамас в ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел по-рано Снимка: Архив

През последните 24 часа израелски сухопътни сили са навлезли в ивицата Газа, съобщиха Силите за отбрана на Израел днес - преди очакваната сухопътна офанзива в гъстонаселената палестинска територия, предаде Франс прес.

"През последните 24 часа сили на израелската армия са извършили локални набези навътре в територията на ивицата Газа" за издирване на "терористи" и оръжия, се казва в изявлението. По време на тези операции бяха положени усилия и за "откриване на изчезнали лица", отбеляза израелската армия.

В изявлението се казва още, че израелската армия също така е "ликвидирала терористични клетки и инфраструктура", включително "клетка на "Хамас", която е изстреляла противотанкови ракети към израелска територия".

Пехотни и танкови части на израелската армия са участвали в набези в Газа, целящи откриване на изстрелващи ракети клетки и получаване на информация за местонахождението на заложници, съобщиха израелски военни, цитирани от Ройтерс.

Израелската армия твърди, че значителен брой цивилни жители на Газа за започнали да се придвижват на юг, "за да се спасят" и че израелски военни са потвърдили наличието на най-малко 120 пленници в анклава.

Войсковите сили за отбрана на Израел твърдят също, че досега почти няма жертви на ракетния обстрел на "Хамас" срещу еврейската държава, тъй като населението изпълнява стриктно заповедите за укриване в бомбоубежищата.

Израел започна война срещу Газа след атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври срещу еврейската държава, и оттогава бомбардира тази малка, бедна територия, която е в състояние на пълна блокада, предаде БТА. Най-малко 1300 израелци, повечето от които цивилни, бяха убити, а около 150 души бяха отвлечени в Газа при атаката на "Хамас".

От палестинска страна бяха убити 1800 души, включително 583 деца, а бомбардировките предизвикаха масово разселване на населението в Газа, след като израелската армия издаде заповед за евакуиране на северната част на анклава.