Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Николай Денков. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Премиерът Николай Денков. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
  • Категоричен бе, че не той е разпоредил на министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР да не идват на Консултативната среща при президента, просто им казал, че няма много нужда от това, тъй като той и Габриел били там от името на правителството
  • Очаквам подкрепа за правителството, коментира премиерът по отношение на вота на недоверие
  • Съвет по сигурността към Министерския съвет ще има във вторник

"Този председателски съвет беше насочен изцяло към това да запознае народните представители каква е ситуацията, какви са рисковете и какви мерки е предприело правителството. Информация имаше доста, затова отне повече време", обясни премиерът Денков на излизане от среща на председателския съвет, който беше посветен на националната сигурност и продължи близо два часа. 

След като вчера председателят на Народното събрание Росен Желязков, вътрешният министър Калин Стоянов и военният Тодор Тагарев, заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев пропуснаха консултативния съвет при президента Румен Радев, днес те решиха да се срещнат с ръководствата на парламентарните групи. На заседанието присъстваха министър-председателят Николай Денков и ръководителите на службите за сигурност.

На въпроса какви мерки ще предприеме правителството, за да осигури защитата на гражданите, Денков подчерта, че кабинетът вече е предприел мерки и те са свързани, както с охрана на ключови обекти, така и на такива, където се събират хора като гари, летища и т.н.

"Не трябва да се подценява възможна бъдеща бежанска вълна. Посоките в момента не са към България, а към другите държави. За момента няма потенциален риск, но трябва да се внимава за в бъдеще", подчерта премиерът Денков за бежанците, които могат да дойдат от Израел. 

Относно вчерашната среща на КСНС, която бе свикана от президента, премиерът коментира:

"Чух мнения, че може би не трябва да се отзова на поканата на президента, но аз смятам, че институциите трябва да започнат да работят заедно. Информирах политическите лидери, че ще отида. Лидерите, които подкрепят правителството, с другите не виждам никаква основа за диалог, докато се държат по този начин. Те нападат нон стоп правителството с откровени лъжи", коментира още Денков. 

 "Формата на тази среща не беше много ясен. Ясно е, че ние с г-жа Габриел можем да представляваме правителството, ясно е, че службите трябва да подават информация към всички институции, това е напълно достатъчно. Както видяхте, срещата беше напълно конструктивна, след това дадохме изявление с президента, не видях проблем за това нещо", отговори той и защо министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР не са присъствали. 

Категоричен бе, че не той им е разпоредил да не идват, просто им казал, че няма много нужда от това, тъй като той и Габриел били там от името на правителството. Думите му са в отговор на коментар на Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че по указания на премиера на срещата не присъствали вътрешният министър и главният секретар.

"Темите бяха малко по-особено формулирани. Голяма част от времето беше свързано с техническото преоборудване на армията. Какво да прави там министърът на вътрешните работи в тази дискусия?", попита той. 

Обясни и че ще има Съвет по сигурността към Министерския съвет във вторник. 

"Когато има покачване на напрежението, има покачване на рисковете. Затова е много важно да се работи професионално. Цялата информация, която получаваме, е, че непосредствена заплаха за България няма. Изключение има за обекти, които са свързани с израелската държава - посолствата, еврейския етнос, синагогите. Там трябва да се внимава и това правят всички европейски държави", продължи той. 

По отношение на българите в Израел, той каза, че тези, които нямат двойно гражданство, били изтеглени с третия полет, който се осъществил, но има още граждани, които били с двойно гражданство и тепърва ще се види как ще се подходи там. Било в правомощията на външното министерство. 

"Няма основания в критиките на опозицията. Като погледнете фактите, то си личи. Специални благодарности на енергийния министър и на неговия екип, които вършат огромна работа и до днес. Той и екипът му са топ професионалисти в енергетиката", коментира премиерът и по отношение на вота на недоверие, който депутатите обсъждат днес. 

"Очаквам подкрепа за правителството, но по отношение на аргументите - нямаме нужда от подкрепа. Нека лъжите и изкривяването на истините да бъдат разобличавани", призова премиерът.