Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин Снимка: twitter/@vassural
Евгений Пригожин Снимка: twitter/@vassural

Байдън обяви, че Украйна не е готова за НАТО

Владимир Путин се е срещнал с шефа на “Вагнер” Евгений Пригожин в Кремъл след прекратения бунт на паравоенната група миналия месец, съобщиха западни издания. Информацията бе потвърдена в понеделник и от руските власти.

“Тази среща се състоя в Кремъл на 29 юни. Продължи почти 3 ч”, разясни говорителят на руския президент Дмитрий Песков. На нея присъствали освен Пригожин и 35 командири на “Вагнер”.

“Президентът даде оценка на действията на компанията на фронта и оценка на събитията от 24 юни. Путин изслуша обясненията на командирите и предложи варианти за бъдещата им работа и бъдещото им използване в бойни действия”, заяви още Песков. Според говорителя на Кремъл Пригожин е казал, че

“Вагнер” безусловно подкрепя Путин

Съгласно споразумението за прекратяване на бунта, при което войските на “Вагнер” превзеха град Ростов и тръгнаха към Москва, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус, а на войниците му да се включат в редовната руска армия.

След срещата обаче Пригожин, изглежда, е останал в Русия, вместо да бъде принуден да отиде в изгнание в съседна Беларус, отбелязват анализатори.

Информацията за срещата между лидера на “Вагнер” и Путин идва на фона на предположения, че Пригожин може да получи задача да използва наемниците си,

за да убие украинския лидер Володимир Зеленски

“Пригожин може да опита да извърши някакво голямо зверство в полза на Русия, за да си проправи път обратно към Путин след бунта. Може да се опита да организира опит за убийство на Зеленски и да занесе главата на президента на Украйна в Кремъл. Пригожин трябва да направи нещо, което да премахне усещането за това, което Путин нарече “нож в гърба на Русия”, твърди журналистът Дмитрий Муратов от “Новая газета”.

Същевременно на 11 и 12 юли лидерите на страните от НАТО ще се срещнат в литовската столица Вилнюс, като най-обсъжданата тема ще бъде стремежът на Украйна към членство в алианса. Надеждите на Киев за моментално влизане във военния блок обаче бяха помрачени от президента на САЩ. Според Джо Байдън страната все още не е готова да бъде част от НАТО и това може да стане едва след края на войната с Русия.

“Не мисля, че когато войната продължава, в НАТО има единодушие по въпроса дали да приемем Украйна в НАТО, или не”, каза Байдън. Киев трябвало да работи още, за да изпълни всички изисквания за членство, като предупреди, че процесът “ще отнеме известно време”.

В понеделник обаче украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че алиансът е решил да отмени изискването Украйна да следва Плана за действие за членство (ПДЧ), определящ целите, които трябва да бъдат изпълнени за присъединяване към пакта.

Членството на Украйна в НАТО ще има много негативни последици за сигурността на Европа. За това пък предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че Москва ще отговори твърдо на всяка подобна стъпка. 

“На срещата на върха ще договорим планове за подпомагане на модернизирането на отбраната на Украйна, каза по-рано шефът на алианса Йенс Столтенберг.

Турският президент Реджед Ердоган пък обяви, че Анкара може да одобри членството на Швеция в НАТО, ако европейските нации отворят пътя за кандидатурата на страната му за присъединяване към ЕС. Той подчерта, че държавата му чака пред вратата на съюза повече от 50 г., докато почти всички членки на НАТО вече са в ЕС.

На свой ред Брюксел отхвърли предложението Ердоган за свързване на присъединяването на Швеция към НАТО с кандидатурата на Турция за ЕС, настоявайки, че двата процеса са отделни и се случват успоредно.

“Европейският съюз има много структуриран процес на разширяване с много, много ясен набор от стъпки, които трябва да бъдат предприети от всички страни кандидатки и дори от тези, които искат да станат кандидатки за членство. Не можете да свържете двата процеса”, заяви Дана Спинант, говорител на Европейската комисия.