Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Английската биофизичка можеше да вземе два пъти Нобелова награда, но колосалният й труд остана в сянка и тя плати с живота си за революционното откритие

Фанатична надпревара. Истинска война. Бойното поле е научна лаборатория. Брилянтни умове мерят сили, за да докажат превъзходството си. Голямата битка е за това кой ще разгадае тайната на живота, кой ще открие структурата на ДНК. Триумфът идва с Нобелова награда за победителите. А в жестокото сражение пада жертва - Розалинд Франклин - английската биофизичка, чиято слава е ограбена от мъжка ревност и жестоки интриги. Тя е смятана за Силвия Плат на науката, наречена е Тъмната лейди на ДНК, защото нейният огромен принос остава в сянка. Дори посмъртно тази героиня никога няма да получи признание за работата си.

„През целия си живот Розалинд е знаела точно къде отива. Нейните възгледи бяха решителни и ясни.“

Това казва нейната майка Мюриел. Франклин се ражда в Лондон през 1920 г. в богато еврейско семейство, което цени образованието и обществената служба. На 18-годишна възраст момичето се записва в женския колеж Newnham - едно от двете училища за жени в университета Кеймбридж, където учи физика и химия. Розалинд има характер - не позволява на предизвикателствата на времето да я ограничават. Упорито продължава образованието си и по време на Втората световна война въпреки бомбите, които валят над Лондон, въпреки недостига на храна и въпреки семейния натиск да напусне Кеймбридж, за да избяга от опасността. Докато нацистите маршируват из Европа, тя продължава обучението си, като следи отблизо войната, обсъждайки британската външна политика в писма до родителите си. Розалинд проявява отдадеността си на науката и острия си нрав, като не се свени да кръстоса шпаги дори със своя научен ръководител - професор Нориш, след като открива фундаментална грешка в проекта, който той й е възложил.

Франклин получава бакалавърска степен през 1941 г. и на следващата година, тъй като все повече жени навлизат в академичните среди и индустрията, приема позиция в Британската асоциация за изследване на използването на въглища. Там провежда експерименти, за да разбере микроструктурата на въглерода и въглищата - работа, която е от полза за каузата на съюзниците.

Цялата история четете в "Космос"