Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако през 1973 г. автомобилите имаха предпазни колани, травмите на Людмила Живкова нямаше да са толкова тежки.
Ако през 1973 г. автомобилите имаха предпазни колани, травмите на Людмила Живкова нямаше да са толкова тежки.

Опитаха да изкарат самоубийство смъртта й, а тя бе на изтощителни диети и работеше непрекъснато, казва ген. Бончо Бончев, бивш зам.-шеф на УБО

Тодор Живков отиде на Боровец, за да я помоли да се нахрани пред него

Тя бе истински работохолик, казва бившият директор на ловно стопанство „Кормисош“ Христо Христов

След кошмарната катастрофа на „Околовръстното” през 1973 г. Людмила Живкова е качена на линейка, но тя никога не е била удрянапо пътя за болницата, както често пишат някои медии, намеквайки, че дъщерята на Тодор Живков още тогава е била преследвана, за да бъде убита. Това става ясно от думите на ген. Бончо Бончев, който до 1990 г. е бивш първи зам.-шеф на УБО. Това е Управлението за безопасност и охрана, чийто наследник днес е Националната служба за охрана.

След промените през 1990 г. той се отдава на земеделие и е щастлив, че макар и на 81 години продължава да се занимава с това, което му доставя удоволствие, заобиколен от близките си.

Генералът рядко дава интервюта и предпочита да е далеч от светлините на прожекторите, но за „24 часа-168 истории” той направи компромис и прие молбата ни да се видим и разговаряме. Думите му всъщност оборват един много стар мит, че Людмила Живкова е била преследвана още от 1973 г. Според него мерцедесът й се удря челно в неправилно изпреварваща кола. Макар тя да е на задната седалка, част от счупените стъкла на автомобила я поразяват и вследствие на тежкия сблъсък е с много тежки травми. На път за болницата, според мълвата, линейката на свой ред е смазана повторно от камион и затова дъщерята на Първия едва оцелява. Всъщност тази втора част никога не се е състояла. Факт е, че ударът не е бил силен, но тъй като Людмила Живкова не е била с колан, защото тогава автомобилите не са имали, травмите й са много тежки. Съпругът й по-късно споделя, че е бил ужасен, защото тя е била като смляна. Налага се месеци наред да се лекува, след което в Париж се провеждат и козметични операции.

Всъщност тази катастрофа е повратна точка в живота й и я променя завинаги. Тя все повече обръща внимание на управлението, но от неговата духовна гледна точка, преследвайки на всяка цена целта си да постигне мир между Изтока и Запада. Създава мащабния проект Асамблея „Знаме на мира“, като идеята е един ден талантливите деца в изкуствата и науките да поемат управлението, да обичат България и още от малки да са обединени от мира. С други думи, Людмила Живкова иска да даде тласък на един нов елит, който да сложи край завинаги на войните и оръжията.