Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът разгледа и лабораториите на ХТМУ
Президентът разгледа и лабораториите на ХТМУ

В момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Така коментира поредицата бомбени заплахи в различни български училища президентът Румен Радев, след като се включи в празника по случай годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет в София. 

Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, а в цяла Европа и САЩ, посочи Радев. Той увери, че органите на реда и партньорските служби правят всичко възможно да установят и неутрализират източниците на тези заплахи. "Докато не видим ясно установен източникът не можем да кажем откъде идват и кой ги извършва", добави още той. Радев бе категоричен, че атаките не са реални, а хибридни. Не очаквам и се надявам органите на реда да вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес, добави той. 

На въпрос за гнева на зърнопроизводителите и готовността им за протести, държавният глава посочи, че вече е реагирал в рамките на правомощията си. "Поставих сериозно този въпрос за Съвета на европейския съюз, пред председателите на съвета и на ЕК. Заедно с лидерите на Полша, Чехия, Румъния. Настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители, така че те да отговаря на щетите, който претърпяха", каза той. 

Президентът отговори задочно на критиките за позицията му по темата за изпращането на оръжие за Украйна. 

"Българската позиция е ясна и еднозначна - ние няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна. Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Призовавам ги да поемат тази отговорност и да съставят редовно правителство, в противен случай Конституцията ясно казва - президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх. Сега имаме комбинация от всички тези случаи. Не е толкова страшно. Служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно, дори и по време на тежка криза". Нещо повече - след решаването на редица важни проблеми и кризи именно от служебното правителство, сега ще бъде много по-лесно".