Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пленарната зала на Народното събрание
Пленарната зала на Народното събрание

Бележки по поредните избори.

(1) Радев

Запознати твърдят, че този път вероятно ще има правителство. Надежден признак за това е сприхавостта, с която служебният кабинет харчи пари без процедури, а там където се налагат се изпълняват за седмица-две: от обява до избор на изпълнител.

Да напомним, че за пръв път през февруари имаме бюджетен дефицит. Това е драстично нарушение на закона за Публичните финанси, който изисква при липса на приет бюджет, кабинетът да харчи само колкото приходи е събрал.

Друго драстично нарушение на същия закон е т.н солидарна вноска - данък свръхпечалба, който вече е подготвен законопроект. Споменатият закон изисква при започване на годината без бюджет приходите да се събират по старите закони.

Амбициите на Радев за дългосрочна власт личат и от десетгодишния договор за доставки на газ от Турция при (не)ясен доставчик и условия; от задвижване на Гръцки поток (петролопроводът Александропулис - Бургас) в полза на Лукойл; от приетия 30 г(!) план за част от енергетиката; обявения строеж на АЕЦ Белене. И имитация на загриженост за превъоръжаване на армията, така че да остане съветската техника. Няма област, в която Русия да има интерес, която Радев да не е обслужил.

Върхът и наглостта от вчера е да сложи контрол и върху съдържанието на учебниците чрез налагане на един учебник с контролирано съдържание. Познайте какво ще пише за Русия и комунизма там.

Направи каквото можа да помогне на Статуквото - сплашване с газа, с войната, с инфлацията, с финансовия колапс. Стигна се дотам неговият министър на отбраната да твърди, че докато е на власт служебният кабинет български войник няма да отиде в Украйна!

Проблемът му е, че неговите две проксита Левицата и ИТН няма да влязат и ако има редовен кабинет губи изпълнителната власт.

Този човек се превръща във Враг Номер 1 на европейска България.

3. Борисов / ГЕРБ

За ГЕРБ е фундаментално да са първи и хвърлят всички димки - клевети, лъжи, хартиена бюлетина, купен и корпоративен вот. Първото място дава възможност за предлагане на кабинет или най-малко контрол върху неговия състав и избор на премиер. Тогава натискът за подкрепа от нашите западни партньори ще бъде върху ПП и ДБ.

В тази битка се прилага метода на сандвича: ГЕРБ атакуват само ПП с куриозното твърдение, че са в изолация (помните огледалния подход) и без шанс за правителство, като намигат на ДБ.

От другата страна на сандвича е “Възраждане”, които атакуват само ДБ (Доносническа България). И така доказват, че са проект за изпълнение на целите на ГЕРБ за контрол над русофилите у нас, появил след загуба на контрола върху БСП.

ГЕРБ атакуват по оста дясно-ляво ПП, за да отблъснат “десните” от Коалицията, също с помощта на КОД.

“Възраждане” атакуват по оста национално - чуждо, играейки на струната на националното достойнство, за да отблъснат хората, които са по-скептични към ролята на Запада у нас.

Тяхната роля е на патерица. Запознати твърдят, че дори Копейкин в тесен кръг е казвал, че излизане от НАТО е лудост и само идиот може да се хване на тяхната пропаганда.

3. Другите - БСП и ДПС - няма да бъдат важни за правителство, но ще бъдат важни за конституционно мнозинство.

В края на деня, всичко опира колко хора гласуват за същото и колко - за промяна.

Колко искат да продължават да хранят един окопал се елит от около 5000 души.

И колко искат разтурване на трапезата и парите да идват при тях. Вместо трохите от трапезата.

От Фейсбук.