Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Медведев КАДЪР: Туитър/akıllıgündem
Дмитрий Медведев КАДЪР: Туитър/akıllıgündem

Бившият руски президент Дмитрий Медведев призова руските депутати да приемат закон, с който да се забрани на субектите, определени за "чуждестранни агенти", да изкарват пари в Русия, предаде БТА, позовавайки се на  ДПА.

Медведев, който е и бивш премиер, упражнява голямо влияние като заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Той направи това изявление днес пред руски медии.

Руският закон за "чуждестранните агенти" е насочен към хора, медии и неправителствени организации в Русия, които не се придържат към линията на правителството.

По-рано този месец Русия добави организацията Световен фонд за дивата природа към списъка с "чуждестранни агенти".

Призивът на Медведев означава, наред с други неща, професионална забрана и забрана за издаване на публикациите, написани от критиците на Кремъл, в Русия.

С това той визира руския писател Борис Акунин, "който напусна, проклинайки страната, специалната военна операция и въоръжените сили", но книгите му все още могат да бъдат закупени в Русия.

За да бъде обявен някой за "чуждестранен агент", властите не е необходимо да доказват, че човекът е получавал пари от чужбина. Достатъчно е просто да се твърди, че той е под "чуждо влияние".

В черния списък на руското правосъдно министерство в момента са включени над 160 организации и повече от 250 души.