Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ледници Снимка: Pixabay
Ледници Снимка: Pixabay

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство - организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива на затопляне, като международните климатични цели ще станат неизпълними, освен ако не бъдат предприети незабавни и радикални действия. Това предупреждава нов доклад на ООН, който дава препоръки как да се избегне нарастващата климатична катастрофа, съобщи Би Би Си. За да направи цялостна оценка за случващото се на Земята, той се основава на

констатациите на стотици учени

“Климатичната бомба със закъснител тиктака. Човечеството е върху тънък лед и той се топи бързо”, обяви шефът на ООН Антонио Гутериш. По думите му анализът е “ръководство за оцеляване на човечеството”.

Чистата енергия и технологията могат да бъдат използвани, за да се избегне нарастващото бедствие, се казва в доклада. От важно значение е бързото намаляване на изкопаемите горива, което би предотвратило най-лошите последици от климатичните промени.

“Този доклад е най-страшната и обезпокоителна оценка досега на спираловидните климатични въздействия, пред които всички сме изправени”, твърдят експерти.

Опустошителните въздействия ще включват топене на ледените шапки, водещо до покачване на морското равнище, загуба на коралови рифове и ледници, както и огромни икономически щети за селските и горските стопанства, рибарството, енергетиката и туризма.

На среща в Швейцария учените по въпросите за климата предупредиха, че главната цел за намаляване на глобалната температура вероятно няма да бъде постигната.

В отговор на заключенията Гутериш призова

всички държави да ускорят плановете си за нулеви емисии с едно десетилетие

Тези мерки трябва да доведат до бързо намаляване на емисиите на парникови газове, които затоплят атмосферата на Земята.

“Лидерите на развитите страни трябва да се ангажират с постигането на нулева нетна стойност възможно най-близо до 2040 г. - границата, която всички те трябва да се опитат да спазват”, предупреди Гутериш. Той призовава Индия и Китай, които са обявили планове за нулеви емисии след 2050 г., да се постараят да ги преместят напред във времето.

“Има бързо затварящ се прозорец от възможности за осигуряване на приемливо и устойчиво бъдеще за всички”, сочи анализът на ООН.

По-рано правителствата по света се съгласиха да предприемат действия, за да избегнат повишаване на глобалната температура над 1,5 ° C.

Светът вече се е затоплил с 1,1° С,

а сега експертите твърдят, че през 2030 г. има вероятност градусите да надхвърлят 1,5.

Новото проучване описва значителните въздействия, които изменението на климата вече оказва върху света, и обяснява, че те ще се влошават много повече.

Очаква се до 2100 г. екстремните крайбрежни

наводнения, които досега са се случвали веднъж на век, да бъдат поне веднъж годишно. Това ще обхване половината места, където се намират мареографите - там се правят записи на морското равнище.

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е най-висока от 2 милиона години насам. В момента Земята е по-топла спрямо последните 125 хил. години - и вероятно ще става по-горещо през следващото десетилетие. Прогнозира се в близко бъдеще глобалното затопляне да достигне критичните 1,5 ° C, дори при сценарий с много ниски нива на парникови газове.

“Ако се стремим към 1,5 градуса и постигнем 1,6, това все пак е много по-добре, отколкото да кажем: твърде късно е, обречени сме и дори няма да се опитваме”, смята д-р Фридерике Ото, участвал в изготвянето на анализа. “Това, което този доклад показва ясно, е, че има какво да спечелим, ако опитаме”, допълва той.

Друга ключова констатация в доклада е, че улавянето и съхранението на въглероден диоксид ще бъде жизненоважно в усилията за ограничаване на глобалното затопляне.

Авторите смятат, че положителни промени могат да бъдат постигнати бързо, като дават пример с огромния спад в цената на слънчевата и вятърната енергия. Те твърдят също, че промени спрямо

разхищението на храна

и преминаването към нисковъглероден транспорт могат да доведат до значително намаляване на емисиите в много сектори.

“За мен единственото изречение от доклада, което казва всичко, е: “Изборите и действията, приложени през това десетилетие, ще имат въздействие сега и за хиляди години”, смята проф. Пиер Фридлингщайн.