Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италианският отряд Guardia de Venanzo залови част от каптагона, постъпващ в Европа.
Италианският отряд Guardia de Venanzo залови част от каптагона, постъпващ в Европа.

Или как Башар Асад, войната и санкциите превърнаха Сирия в арабската Колумбия

Фамилията на президента държи основните бази за производство на канабис, хашиш и синтетика

Бизнесът за около 10 милиарда долара обогатява режима, докато народът гладува

Сирия се превърна в “Арабска Колумбия”. Страна, която беше арена на народно въстание преди 12 години, което прерасна в гражданска война срещу режима на Башар ал-Асад, днес според международните класификации е “наркодържава”. Разследване, публикувано в New York Times, базирано на данни от службите за сигурност на 10 държави и десетки интервюта със сирийски регионални експерти по трафика на наркотици, констатира, че Сирия сега е най-големият производител на каптагон в света.

Генезис на трафика

Историята на производството и трафика на наркотици в Сирия започва през последните три-четири години, след като страната бе подложена на сурови санкции от Съединените щати, Европейския съюз и ООН. Те забраняват всякакви търговски и финансови сделки с режима, както и да се инвестира в икономиката на страната. Банковата система също беше блокирана по силата на закон, приет от Конгреса на САЩ през 2019 г., известен като „Законът Цезар”.

Нелегалната наркоиндустрия в Сирия отбеляза безпрецедентен напредък и развитие за кратък период от време, тъй като годишният обем на производство достига суми, оценени на няколко милиарда долари. Производството и търговията с тези продукти, начело с каптагон, се разшири и успя да излезе извън арабските и европейските пазари и стигна до други държави в света.

Този трафик става под надзора на Махер ал-Асад - командир на Четвърта бронирана дивизия на редовната сирийска армия. Тя е елитна част. Махер ал-Асад е по-малкият брат на президента Башар и един от най-влиятелните играчи в Сирийска гражданска война.

Производителят на мате, в чиито кутии са крили каптагон, е Yabur Company, собственост на брата на президента Ал-Асад и военен командир на скандалната Четвърта дивизия в армията - Махер ал-Асад.
Производителят на мате, в чиито кутии са крили каптагон, е Yabur Company, собственост на брата на президента Ал-Асад и военен командир на скандалната Четвърта дивизия в армията - Махер ал-Асад.

Сред основните играчи са бизнесмени, близки до сирийското правителството и членове на семейството на Асад, както и ливанската терористична организация “Хизбула” и командири от Иранската революционна гвардия. Империята каптагон включва други ключови фигури, включително бизнесмена Амер Хити, чийто възход е емблематичен за новата олигархична класа на Сирия, оформила се по време на войната.

Според разследването на New York Times един от играчите в трафика е Ноа Зайтер, ливански наркодилър, който живее главно в Сирия. Той отговаря за контрабандата между ливанската и сирийската страна.

Според разследването на New York Times един от играчите в трафика е Ноа Зайтер, ливански наркодилър, който живее главно в Сирия.
Според разследването на New York Times един от играчите в трафика е Ноа Зайтер, ливански наркодилър, който живее главно в Сирия.

Карта на търговските канали

В райони, които са обозначени като “военна зона, охранявани от сирийски войници, приближаването или снимането е строго забранено. Такива зони има и в други малки градове и села в Сирия, които са контролирани от ливанската “Хизбула”. Те са в близост до сирийско-ливанската граница, в околностите на столицата Дамаск и около крайбрежния град Латакия. На всичките тези места се произвежда каптагон в изоставени фармацевтични фабрики и вили. Разследването разкрива, че наркотикът се укрива в контейнери с мляко, чай, сапун или пратки с грозде, портокали и нар. Трафикът се извършва до Йордания и до Ливан по суша, по въздух и море. Най-големият процент от стоката излиза от самата Сирия през пристанището на Латакия на Средиземно море.

Доставките на каптагон се разпространяват в няколко страни, сред които Турция, Ливан, Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Гърция, Италия и Франция, чак до Германия, Румъния и Малайзия.

През последните години властите в Гърция, Италия, Саудитска Арабия и други страни конфискуваха стотици милиони хапчета каптагон, повечето от които са минали през пристанища, контролирани от режима в Сирия. Някои пратки са с пазарна стойност над 1 млрд. долара според служителите на реда.

Според Der Spiegel мрежа от близки сътрудници на семейство Асад стои зад производството и контрабандата на наркотиците в село Ал-Баса в Латакия.
Според Der Spiegel мрежа от близки сътрудници на семейство Асад стои зад производството и контрабандата на наркотиците в село Ал-Баса в Латакия.

Ръководителят на отдела за борба с наркотиците и отдела за финансови престъпления в Гърция Лукас Данапасис коментира, че методите на контрабандистите правят разрешаването на такива случаи “понякога невъзможно”.

В репортаж на италианската журналистка Сесилия Аниси членовете на италианския отряд Guardia de Venanza изглеждат като в сцена от сериала Narcos. Мъже, разглобяващи стоманено зъбно колело с размерите на човек, размотават хартиени ролки с метри, от които падат хапчета каптагон. Камерата се движи, докато заснема десетки контейнери, пълни с наркотика, който е най-произвежданото лекарство в света.

Пристигнали са от Сирия и са насочвани към град Салерно. Наркотиците били толкова добре скрити вътре, че дори не били открити на рентген. Намереното количеството каптагон според италианската полиция е най-голямото в световен мащаб, откривано някога (14 тона или 84 милиона таблетки). Стойността му на пазара е повече от един милиард евро, което е достатъчно за всички европейски страни, според полковник Доменико Наполитано, ръководител на финансовата полиция, който възкликна: “Не може да бъде. Това количество не е само за Италия”.

Неизвестният подател, който стои зад тази конфискувана пратка от най-масовите стимуланти в света, според експерти по борба с организираната престъпност и тероризма в Италия не е организацията “Ислямска държава”. Преди няколко години ИДИЛ произвеждала и пренасяла контрабандно каптагон, за да финансира държавата халифат, установен в Сирия и Ирак.

Италиански експерти твърдят, че Ислямската държава няма необходимите възможности, които да позволяват да произвежда толкова големи количества. Те казват, че за разлика от открития каптагон, хапчетата на ИДИЛ носят символа на халифата и организацията (ISIS), представляващ два полумесеца.

Разследванията, проведени от италианските специализирани органи, разкриват, че тази пратка, която е пристигнала от пристанището на Латакия (което е под контрола на режима на Башар Асад и окупационните руски сили), не е единствената. През юли 2022 г. гръцките власти конфискуват 5,25 тона каптагон. Египетските митници откриват четири тона хашиш и каптагон, също идващ от Латакия, опакован в кашони за хранителни стоки.

Те са произведени от компания, собственост на братовчед на сирийския диктатор Башар ал-Асад, Рами Махлуф. През същия месец саудитските митничари откриват две пратки, съдържащи 44,7 милиона хапчета каптагон.

Роднини на президента Башар Асад са обект на разследване.
Снимка: Архив
Роднини на президента Башар Асад са обект на разследване. Снимка: Архив

Половината от тях са опаковани в кутии за чай мате.

Тази напитка, която се прави от листата на растение, произхождащо от Южна Америка, е популярна сред сирийските алауити - малцинствена група, към която принадлежи семейство Асад. Производителят на мате Yabur Company е собственост на брата на президента Ал-Асад и военен командир на скандалната Четвърта дивизия в армията - Махер ал-Асад.

Износът на каптагон от страната е по-голям от всички видове легален износ на Сирия, взети заедно. Доклад на Агенция Франс Прес, включващ интервюта с контрабандисти и 30 адвокати, работещи в областта на наркотиците в Сирия и в чужбина, констатира, че Сирия е основен източник на световните доставки на каптагон.

Страната произвежда 8% от световния обмен на каптагон. Счита се, че търговията с наркотика е еквивалентна на три държавни бюджета на Сирия. Това означава, че каптагон е индустрия за 10 милиарда долара, ако вземем предвид, че средната цена на една таблетка е 5 долара. Официалните данни показват, че повече от 400 милиона хапчета каптагон са били конфискувани в Близкия изток от 2021 г. досега. Източници, ангажирани в борбата с наркотрафика, твърдят, че от общо десет пратки само една бива разкривана и конфискувана.

Кралят на каптагона

Дезертьори от сирийската редовна армия твърдят, че депутатът Амер Хаити е основна фигура, която има важна роля в трафика на каптагон.

Тази информация е потвърдена и от Рами Абдул Рахман директор на Сирийската обсерватория за правата на човека. Различни източници коментират пред AFP, че бароните на каптагона са установили силни политически връзки в Сирия и Ливан, където има опасения, че този наркотик ще се превърне в стълб на живота в региона в светлината на продължаващата икономическа и политическа криза.

Старши анализаторът в Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) Ян Ларсен коментира, че Сирия се е превърнала в световен център за производство на каптагон и очевидно не е имала избор в светлината на осакатената си икономика. Наркодоларите се използват в Сирия и Ливан от държавните служители от двете страни и бизнесмени, които ги изпират по различни канали.

Разследване, проведено от Der Spiegel, също разкрива, че мрежа от близки сътрудници на семейство Асад стои зад производството и контрабандата на наркотиците. Тя е базирана в село Ал-Баса в Латакия и се управлява от Самер Камал ал-Асад, чичото на президента Башар Асад.

Според германското списание семейството на Ал-Асад управлява няколко фабрики за производство на каптагон, но за камуфлаж са регистрирани като компании за производство на опаковъчни материали. Три контейнера, предназначени за транспортиране по море, са наети от италианската компания Tarros за превоз на хапчетата.

Двете разследвания показват, че пристанището на Латакия е било наето от иранска компания, собственост на Революционната гвардия. Ливанската “Хизбула” обаче помага на семейство Асад и на гвардията в производството на наркотици в Сирия.

Каптагон и икономиката на Сирия

Доклад на Центъра за оперативен анализ и изследване, който се фокусира върху Сирия, подчертава ролята на каптагона и хашиша върху икономиката на страната, която се срина в резултат на десетилетната гражданска война. Към това се прибавят санкциите на Запада, корупцията и влошаващата се финансова и икономическа ситуация в съседен Ливан.

Повече от 11 години война опустошиха Сирия.

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Повече от 11 години война опустошиха Сирия. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Вестник “Гардиън” цитира сирийски дисидент, живеещ в момента в изгнание, но все още поддържащ контакти с някои служители в родната си страна, според когото “сирийската икономика е достигнала пропастта”.

По думите му: “Войната в Сирия причини убийството на стотици хиляди, изгони 6 милиона извън страната, провокира вътрешната миграция на 8 милиона вътре в Сирия, доведе до пълното разрушаване на градовете.

Причини пълен срив на икономиката след банковата криза в Ливан, която беше последвана от пандемията, и сериозни последствия от “Законът Цезар”.

В свой доклад институтът „Нови линии” отбелязва, че търговията с каптагон се е разширила в Близкия изток до такава степен през 2021 г., че надхвърли няколко милиарда долара. В доклада, изготвен от изследователите Каролайн Роуз и Александър Содерхолм, се посочва, че търговията с наркотика се е превърнала в “бързо развиваща се незаконна икономика в Близкия изток и средиземноморския регион”. Въз основа на изчисляването на стойността само на големите конфискации “потенциалната стойност на търговията на дребно през 2021 г. се оценява на повече от 5,7 милиарда долара”.

В изявление Британското външно министерство отбелязва, че каптагонът се е превърнал в една от най-важните експортни стоки на управляващия режим в Дамаск, описвайки Сирия като “най-голямата наркострана в света”.

В пост в туитър британската институция коментира, че режимът на Асад се обогатява с десетки милиарди долари от продажбата на хапчета каптагон във време, когато сирийците страдат от ужасяващи условия на живот, подчертавайки, че това се е превърнало в най-важния износ на режима.

Друго разследване на сирийската опозиция посочва района Ал Кусейр в южната провинция на Хомс като зоната, която обхваща най-много ферми за канабис. Там са локализирани мрежи, свързани със сирийския режим и ливанската “Хизбула”.

Според разследването повечето от фермите са съсредоточени в села, разположени на брега на река Оронтес и в непосредствена близост до ливанските граници, като Хавик, Зейта, Ал-Касър, Ал-Арабея, Диабия, Ал-Бурхания и Абу Хури.

Четвърта дивизия, ръководена от брата на Асад, е тази, която монополизира отглеждането на хашиш.

Нейните ферми са разпространени в градовете Дейр Хабие, Забадани, Мадая, Канакер, Ал-Хаяна, Забадин и в западния регион Каламун.

На изток са разпространени ферми за канабис в зоните под контрола на режима. Разследването показа, че фабриките и пресите на каптагона са съсредоточени в южния регион близо до границата с Йордания и в предградията на Дамаск, както и в провинциите Латакия и Тартус.

Област Дараа включва девет центъра за производство на наркотици, най-големият от които е в завода за обезсоляване на вода близо до град Хараб ал-Шахем и в кварталите Ал-Дахия, Нава и Ал-Ладжат. Освен това има две фабрики в провинция Ас Сувайда, като тези, които бяха конфискувани в къщата на Раджи Фалхаут в град Атил.

Повечето от тези фабрики са снабдени с полуавтоматични преси, докато в региона има 3 или 4 автоматизирани фабрики с производствен капацитет от около 400 хапчета каптагон на ден.

Що се отнася до производствения механизъм, източниците, на които се основава разследването, показват, че всяка точка включва експерт химик, помощник, 5 работници, които се трудят под надзора на местни милиции, свързани с Иран, както и лидери от “Хизбула”.

Съединените щати предприеха бързи мерки за борба с производството и търговията с наркотици в Сирия. За целта американският президент Джо Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 г., в който беше предвидена сума за борба с производството на каптагон в Сирия.