Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е самокатастрофиралият бус “Фиат Дукато”.
Снимка: Ваньо Стоилов
Това е самокатастрофиралият бус “Фиат Дукато”. Снимка: Ваньо Стоилов

Докато полицията спира единият бус, другият се блъснал в мантинелата и един човек загива, а 30 от ранените са откарани с линейки в болница 

През януари МВР залови 353 нелегални бежанци от Афганистан и 162 от Сирия

36-годишният Димитър Камберов от Ракитово е бил задържан днес в следобедните часове на жп гара Костандово до Велинград по подозрение, че това е човекът, организирал превозването на миграните от Афганистан, катастрофирали на автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора.

Камберов е пътувал в „БМВ“ със софийска регистрация и е бил спрян от полицаи, които по-късно са обискирали къщата му в Ракитово. Димитър Камберов се е занимавал с дърводобив в Пернишко и снощи е бил в дома си в родопското градче, потвърди баща му пред журналисти.

Според него синът му му обяснил, че си е дошъл, за да търси работници, които да му помагат в дърводобива.

Три микробуса, които превозват нелегални мигранти, вдигнаха на крак полицията в няколко области в неделя.

Първият е спрян от патрул на АМ “Тракия” до Чирпан, вторият се движил зад него и катастрофирал в мантинелата минути по-късно, а третият е открит празен в околностите на Перник. Задържани са шофьорите на първия, както и организаторът на канала.

Историята започва в четвъртък, когато 120 афганистанци преминали през оградата с Турция. Ползвали стандартният метод - стълба. В гората на територията на България били разпределени на групи. В нощта на събота срещу неделя 46 от бежанците били отведени от водача си до път с асфалт, където ги чакал товарен бус “Ивеко”. Шофьорът и навигаторът му са двама българи, които вече са били осъждани за кражби. На 179 км на магистрала “Тракия” бусът е спрян от полицията. Разпитани, двамата криминално проявени са признали всичко. Казали, че трябвало да получат парите си, когато пристигнат в София, и посочили човека, който ги е наел.

“Всъщност бусовете с мигранти са били два. Полицаите, които дежурят на това място, са спрели за проверка първия бус. С него не е имало проблеми.

В това време край тях минал другият бус,

без униформените да успеят да му обърнат внимание. Вероятно след като видял проверката, шофьорът му натиснал газта. В този момент се пука задна лява гума и возилото станало неуправляемо. Буквално започнало да шари по пътя и се блъснало на два пъти вдясно в мантинелата, докато спре. От удара един човек загинал, багажът на всички се разпилял наоколо. В суматохата шофьорът е изчезнал”, разказа от мястото на инцидента окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. 

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов говори от мястото на инцидента.
Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов говори от мястото на инцидента.

При катастрофата в 5 ч сутринта в неделя е загинал един от всичките 46 мигранти в него. Шофьорът, който е избягал, е пакистанец. В неделя до Велинград е арестуван и предполагаемият организатор на канала, който се е возил в пилотна кола преди бусовете. Той е бил разпитван и на 4 януари заради трафик на мигранти, защото е бил собственик на возилата. Тогава бяха задържани два буса с афганистанци, един от тях - шофиран от действащ полицай.

Катастрофиралият в неделя бус е “Фиат Дукато”.

“Това е стар товарен микробус без прозорци, за да не се вижда какво е натоварено в него. Изглежда така, сякаш ще се разпадне всеки момент, и трябва да бъде бракуван. Нечовешко е в такива условия да се возят хора, натъпкани като сардели.

Колата е била претоварена и вероятно заради това гумата се е спукала,

каза още прокурор Атанасов.

30 от ранените в самокатастрофиралия бус са откарани с линейки до болницата в Стара Загора.

Четирима от прегледаните, са освободени веднага, на други раните са обработени, а най-малко 8, сред които е малко момче са оставени за наблюдение в болницата.

Детето е на 10 г. и беше на носилка в коридора, а на друга до него, с бинтована глава, беше по-голям младеж. Детето е хванало ръката на по-тежко оранения. “Братя са - обяснява санитарка. - Малкият иска да даде кураж на брат си.” 

10-годишно момче държи ръката на ранения си брат в болницата.
Снимка: Ваньо Стоилов
10-годишно момче държи ръката на ранения си брат в болницата. Снимка: Ваньо Стоилов

По-късно през деня е открит изоставен до Перник и трети бус, но без шофьор и пътници в него.

Всички от двата буса - спрения от полицаите и самокатастрофиралия, са без документи за самоличност. Всички твърдят, че са от Афганистан.

Задържаните нелегални мигранти от Афганистан са три пъти повече, отколкото сирийците през декември, януари и февруари, показа справка на “24 часа”.

От юни до ноември м.г. сирийците са били повече, но трендът се обръща от началото на декември.

Данните са за тези нелегални бежанци, които са заловени на вход, изход и особено във вътрешността на страната.

Неслучайно при последните инциденти катастрофиралите бусове, както и

камионът, в който починаха 18 души, превозваха мъже от Афганистан

През ноември нелегалните мигранти от Сирия са били 636, а афганистанците са 300. През декември вече от Афганистан са 545, а тези от Сирия - 317. През януари са задържани два пъти повече бежанци от Афганистан, отколкото от Сирия - съответно 353 и 162. Очаква се обобщените данни за февруари, които ще са ясни в началото на март, да бъдат с още по-голям ръст на задържани афганистанци за сметка на сирийците.

От всички задържани във вътрешността на страната за 2022 г. хората от Афганистан са 81%, а от Сирия - 17%. През 2020 г. например съотношението е било 48% афганистанци и 37% сирийци.

В същото време от началото на 2023 г. на вход и на изход от страната са задържани повече сирийци, отколкото афганистанци. Споед служители на миграционните власти у нас причината е, че сирийците по-често пътуват със семействата си, включително жени и деца, и по-трудно могат да избягат. За разлика от афганистанците, които са млади мъже и пътуват на групи.

Иван Гешев: Играем на стражари и апаши, не знаем какви са и дали са свързани с тероризъм

“В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. Играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление”, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод поредния инцидент с нелегални мигранти от неделя.

Той е изискал от МВР, ДАНС, военното разузнаване и Държавна агенция “Разузнаване” цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти. 

Иван Гешев
Иван Гешев

"Ясно е, че без да се разкрият тези престъпни мрежи от службите за сигурност и да уведомят прокуратурата, няма как да повдигнем обвинения и да предадем на съд членовете на престъпните групи. Разкриването им не е правомощие на прокуратурата, а на службите за сигурност”, казва още Гешев. Според него днес се случва това, за което е предупреждавал преди повече от година. По думите му след закриването на специализираната прокуратура само за 9 месеца има 15% спад на делата за организирана престъпност.

“Тези, които нарекоха това “съдебна реформа”, сега мълчат. Даже не и гузно, защото може би си изпълниха ангажиментите. Съчетано с войната на някои политици срещу съдебната власт, дезинтеграцията на институциите и външни фактори, резултатът е видим - бум на престъпността, който усилията на прокуратурата, а напоследък и на МВР не могат да компенсират", заявява Иван Гешев.