Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Португалецът, изобличил чрез измама схемите на английския гранд, се надява на условна присъда. За “гражданите” репутационните щети са нищо в сравнение с бурята, която може да се разрази

Няма по-алчно същество на този свят от треньора на голям футболен отбор на Стария континент. Той никога не е доволен и иска още и още от преките си началници.

“Ако Меси не се съгласи, ми докарайте Мбапе. Ако и той нещо се дърпа, мога да се задоволя и с Бензема, но повече компромиси няма да правя“, нарежда самозабравилият се специалист, който и дума не дава да се издума за възможността да се преследват високи цели с наличния материал и талантливи юноши от школата.”

Жозе Моуриньо отдавна си е спечелил реномето на ненадминат ревльо, когато не му изпълнят желанията, но тези дни Специалния си намери майстора. Мениджърът на “Манчестър Сити” едва не докара сърдечен удар на репортера срещу себе си, след като съвсем сериозно му се оплака от къса резервна скамейка.

“Имаме 18, 19 играчи. Дълбочината ни в състава е малка, може би най-малката в цялата Висша лига”, заяви Гуардиола пред “Скай Спортс”. Това го каза човек, чийто тим тези дни бе

обвинен в потъпкването на

всички възможни правила

на света, отнасящи се до покупката и издръжката на скъпоплатени суперзвезди. От английската Висша лига обявиха, че разследват “гражданите” за повече от 100 финансови нарушения. Ако вината им бъде доказана, наказанията ще са сурови. Част от останалите членове на най-богатото футболно първенство в света дори поискаха самозабравилите се баровци да бъдат пратени в селските групи.

Според изчисленията на английските медии босът на “Сити” шейх Мансур е похарчил над 2 милиарда евро за нови играчи, откакто пое клуба през 2008 г. За човека, който си изкарва доходите от изпомпването на бездънни петролни кладенци, тази сума не е никакъв проблем. Проблемът е как са били харчени парите. И отговорът е “нечестно”, ако може да се вярва на копоите, които неуморно вървяха по финансовата диря през последните няколко години. Сега мнозина са готови да приемат

похвали за добре

свършената работа

по разобличаването на финансовите престъпления, извършвани в офисите на гранда от Манчестър. Основната заслуга обаче е на едно момче с щръкнала прическа и много мозък в главата си, който разби всички изпречили се пред очите му пароли и като на шега получи достъп до мръсните тайни на световния футбол.

Именно хакерът Руи Пинто създаде сайта “Футбол Лийкс” и осигури доказателствата за тежките нарушения на “Сити”, които доведоха до изваждането на “гражданите” от Шампионската лига преди повече от две години. Тогава английският гранд отърва кожата, спечелвайки делото в Спортния арбитражен съд, но сега над синята част от Манчестър отново се сгъстяват буреносни облаци. Навремето Руи Пинто свали от компютрите няколко терабайта с информация, достатъчна за доживотни осъдителни присъди в един утопичен свят, в който доброто винаги побеждава.

В реалния свят нещата се развиха по различен начин.

Виновните се обградиха

с топадвокати

и започнаха да печелят едно след друго делата.

Самият Пинто бе арестуван и тикнат в един от най-строго охраняваните португалски затвори, докато изчака изхода на съдебния процес срещу него. Така и не успя да убеди заседателите, че е просто поредната жертва на всемогъщите бизнес корпорации.

В хода на съдебното дело стана ясно, че 31-годишният тогава компютърен гений е опитал да изнудва някои от падналите в капана му за стотици хиляди евро. Хакерът си призна вината и се съгласи да сътрудничи на властите, а в началото на годината чу присъдата “виновен” в съдебната зала. Очаква се в следващите 2 месеца съдията да реши какво наказание заслужава, но адвокатите на Пинто са убедени, че

вече са му издействали

условна присъда

И докато португалецът чака окончателния финал на своята съдебна сага, за “Манчестър Сити” тя тепърва предстои. Името на английския гранд се споменава твърде често в онези 70 млн. страници документи и над 3,5 терабайта информация, които хакерът тихомълком свали от чужди компютри и към края на 2018 г. започна да предава на различни медии по света. Лъвския пай от “ценната плячка” тогава получи “Шпигел”, който не се поколеба да публикува информацията. А според нея стана ясно, че босовете на “Сити” са прехвърляли пари от единия си джоб в другия, за да заблудят Висшата лига и УЕФА. Фирми на шейх Мансур са наливали стотици милиони за реклама в гранда от Манчестър, за да балансират бюджета му. В същото време се е водело двойно счетоводство, като в документите за пред света заплатите на футболистите са били сериозно занижавани, за да излязат накрая сметките. Тогавашният треньор Роберто Манчини също е бил на сравнително скромна заплата, а останалото е получавал на ръка. В общи линии са нарушени всички възможни правила на финансовия феърплей.

Както вече стана дума, УЕФА се опита да реагира и да накаже подобаващо “гражданите”. През 2020 г. Спортният арбитражен съд връща английския гранд в Шампионската лига и намалява глобата му от 20 на 10 млн. евро. По това време вече върви разследване срещу шампиона на Англия, поръчано от ръководството на Висшата лига. И ето че 5 години по-късно шефовете на английския футбол са убедени, че са събрали достатъчно доказателства, за да накажат настоящия шампион. Вариантите са най-различни – от сериозна финансова глоба през отнемане на точки до лишаване от шестте титли, които грандът спечели под управлението на шейх Мансур.

Не е трудно да се предположи, че

поставените на мушка

богаташи ще направят

всичко по силите си,

за да отърват кожите. На Острова съобщиха, че от клуба са наели адвокат, чието възнаграждение надминава това на Пеп Гуардиола. Мениджърът също получи главна роля в театралната постановка, имаща за цел да повиши имиджа на куба му.

“Чувствам се така, сякаш вече сме осъдени. Трудно ми е да разбера защо всички тези обвинения идват точно в момента, в който се борим за титлата”, опита да размекне сърцата на околните испанецът.

Не изглежда някой да се е трогнал. Съперниците на “Сити” са се вживели в ролята на якобинци от Френската революция и настояват за кървава саморазправа с по-богатите колеги, с които доскоро деляха една маса в недостъпните за простосмъртни лондонски ресторанти.

Сигурно е само, че развръзката на този случай няма да настъпи днес, утре или до края на годината. Някои предричат дълга съдебна битка. През това време клубът може да завоюва нови титли, да донесе нови емоции на феновете си и да се сдобие с нов международен престиж. И ако финалът е лош, спечеленото ще трябва да се връща, и то с лихвите.