Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Португалските мореплаватели са първите европейци, които се сблъскват очи в очи с него. Горещият въздух от сушата се издига бързо, отваряйки дълбока зона с ниско атмосферно налягане. Веднага я запълва влажният въздух над Индийския океан. Той бързо кондензира и върху земята се излива порой. Арабите дават името му - мусон. Наводненията са огромни и често взимат жертви. Но азиатците са щастливи - дъждът подхранва техния вековен поминък - ориза. Високо в планините на Мианмар, където джунглите обграждат високите хълмове около град Могок, хората са двойно по-щастливи. Тук дъждът отглежда една друга култура - рубините от гълъбова кръв. Най-добрите в света.

Пороят се излива, а хората се усмихват, защото водата отмива кристалите, от които днес те могат да живеят. Дълги векове, въпреки че Могок е буквално издигнат върху рубини и сапфири, животът им е бил тежък и беден, наситен с насилие, непосилни данъци и от жестоки по-жестоки господари.

Милиони години по-рано в земната кора тук са се случили процеси, за които учените днес само предполагат - топлина, налягане, магма и преминаваща течност трансформират варовика в мрамор, образувайки в скалата сапфири, лунен камък, рубини, шпинели и още по-редки кристали с качества и характеристики, които не се срещат никъде другаде на планетата. Историята казва, че още през XIII век хората научават какво се крие под земята, в кухините на хълмовете, по дъното на потоците и реките. Красивите камъни блестят и привличат внимание. Така много скоро Могок започва да се управлява като частна провинция. Владее го този, който има най-силната армия. Това са кралете на Бирма. На тях местните плащат всяка година по 3,2 кг рубини и сапфири. Всички големи кристали са собственост на короната, а който ги укрива, се наказва с мъчения и смърт.

В края на XIX век англичаните анексират Горна Бирма. И се случва чудо - кратък проблясък, по-къс от година, когато в месеците на безвластие до пристигането на британските войски миньорите копаят кристали за себе си. Скоро обаче британците водят в джунглата цяла бижутерска компания, за да експлоатират мините. Животът в Могок на мига става толкова привлекателен, че голяма част от населението панически бяга в джунглата. Следва независимост, десетилетия на социализъм, когато извличането на минерали рязко намалява, а в наши дни търговията вече се извършва на място от лицензирани търговци. И Могок продължава да удивлява света. През 2010 г. тук е изровен най-редкият минерал в света — киавтуитът. И днес 90 на сто от рубините и сапфирите на световния пазар идват от тази долина. Методът на извличането им обаче не се е променил. Тежък и опасен. Болни миньори. Без механизация. Принудителен детски труд. Жалки възнаграждения. Мръсни сделки на черния пазар. Не е по-различно и в Мадагаскар, също обилно зареден със съкровища. Или пък в Индия, Бразилия, Китай. Скъпоценните камъни стават все по-скъпи, но се извличат единствено с непосилен труд. Защото богатствата на земята са скрити там, където живеят най-бедните…

Един тъмен бизнес за 500 милиона долара годишно, който привлече вниманието ни, за да Ви потопим дълбоко в него в изследването "Треска за минерали". Ще Ви разкажем и колко вредно за природата може да е днес извличането на златото. Във времето ще пътешестваме в т. нар. "Тъмни векове" на Средновековието, които обаче се оказват истинска епоха на светлината - на големи открития във всички сфери на живота, науката, икономиката, образованието и културата, които всъщност тласкат човечеството към Ренесанса. Ще се отбием и до Република Южна Африка, за да снимаме птици в националния парк "Крюгер" с wildlife фотографа Станислав Димитров. Вече озовали се на Черния континент, ще търсим и боговете на древните африкански народи. Ще Ви разкажем още как учени успяват да моделират истинското лице на фараона Тутанкамон и защо нос Канаверал е най-успешният център за старт на космически мисии. Ще Ви запознаем с поетичното лице на знаменитата банда за обири и убийства на Бони и Клайд и с една бедна американка, която се превръща в първата разследваща журналистка в историята.

Приятно четене!