Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато внуците ми ме помолят да им разкажа история за упорство, чест, слава, човешка злоба, за награди и рекорди, ще им разкажа историята на моя брат, написа сестра му

Mечтата на Кристиано Роналдо за спечелване на световно първенство бе убита от коравия и непримирим марокански отбор, който изненада португалците на четвъртфинала в Катар. Голмайсторът влезе като резерва в този злополучен мач и успя да отправи само един опасен удар към вратата на африканците, което бе шокиращо срещу толкова по-семпъл отбор. Затова футболните фенове искрено се развълнуваха, когато го видяха как разплакан влиза в съблекалнята вероятно

за последен път на голям шампионат

Може би затова мнозина предричат, че това най-вероятно е краят на неговата славна кариера в националния отбор.

Роналдо вече е почти на 38 години и все още си няма клубен отбор, след шумната му раздяла с "Манчестър Юнайтед". Все по-упорито се говори, че следващата му спирка ще е в първенството на Саудитска Арабия, но то едва ли ще му предложи ниво, с което да остане на върха на играта - място, което той самоуверено окупира през последните вече почти 20 години. Дори и за Роналдо вече изглежда илюзорен вариантът да тренира - както винаги го е правил - до пълно изтощение, за да е във форма и да демонстрира невероятните си умения.

Дори в Катар той изпадна до резерва в груповата фаза

Сълзите след загубата от Мароко бяха донякъде сигнал за безизходицата, в която се намира може би най-великият в историята на футбола.

Световното първенство всъщност започна добре за Португалия. Иберийците успяха да излязат без особен проблем от сравнително трудна група, като Кристиано игра силно в първите два мача, а срещу Гана дори успя да спечели дузпа, с която успешно се разписа. С това той стана първият футболист, вкарал поне по един гол на пет световни първенства. В третия мач от груповата фаза обаче - този срещу Южна Корея, нещата започнаха да се объркват за суперзвездата. Той бе заменен, след което не успя да се стърпи да изрази недоволството си. Последва страхотният мач срещу Швейцария, в който Роналдо бе резерва за сметка на младия си сънародник Гонсало Рамос, отбелязал хеттрик.

Португалците изглеждаха сигурни полуфиналисти,

но Кристиано вече не бе основна фигура.

Влизането му в мача с Мароко бе с една цел - да докаже, че неправилно е изваден от треньора Фернандо Сантош.

За съжаление на феновете Кристиано не успя да направи нищо особено, освен че изигра своя 196-и мач за националния отбор, изравнявайки рекорда на кувейтския футболист Бадер ал Мутава. Всъщност за времето си на терена той направи само 10 докосвания до топката. Изражението и езикът на тялото му говореха едно - че е осъзнал, че е настъпил моментът да се оттегли. В следващите часове стана ясно, че португалският отбор си заминава за вкъщи с еретичната мисъл дали

няма да е по-силен без своя дългогодишен талисман

Може би тимът щеше да е по-успешен, ако преди мачовете десетки камери не бяха насочени към резервната скамейка, а към титулярите. Роналдо има толкова голяма роля в последните 20 години футбол в Португалия, че

за него бе

абсолютна обида да

не е на терена

Затова и журналистите се занимаваха предимно с това. От друга страна обаче, старата слава и заслугите не играят никаква роля на стадиона. Важното е да си на необходимото ниво, а изглежда, че любимата суперзвезда вече не е.

Трансферът на Арабския полуостров, за който се спекулира, също вероятно няма да помогне в тази насока. Така пред Кристиано не остават кой знае колко възможности да се върне отново към славните времена на терена.

Въпреки това спортът понякога ражда наистина вдъхновяващи истории след преодоляването на подобни трудности.

Не е изключено Фернандо Сантош

да остане начело

на Португалия и да продължи да кани футболиста, помогнал му да изведе отбора си до първа голяма титла на европейското през 2016 г.

Тогава

Роналдо ще е заобиколен от младите надежди

на страната си, а до европейското в Германия има само година и половина. Но дори и тази футболна приказка да не се случи, за носителя на пет златни топки завинаги остава любовта на цяла Португалия, на феновете на "Реал" (Мадрид), както и на милиони любители на футбола из целия свят.

"Когато внуците ми ме помолят да им разкажа история за упорство, работа, чест, слава, отдаденост, премеждия, човешка злоба и завист, когато ме помолят да говоря за трофеи, голове, награди, рекорди и безпрецедентно наследство, ще им разкажа историята за моя брат и техен чичо - написа сестра му Катя Авейро в "Инстаграм" след мача с Мароко. - Ще им кажа за

империята, която построи,

ще им разкажа за неговата сила, за обещанията, които той спази. Ще им кажа и за характера му, за това как той никога не се предава, дори и когато го бяха отписали. Или просто ще им покажа филма за живота на техния чичо. Благодаря на Бог, че съм част от този живот!"