Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Риши Сунак и съпругата му Акшата с двете им дъщери по време на коледен маратон
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Риши Сунак и съпругата му Акшата с двете им дъщери по време на коледен маратон СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Изборът му доведе до тектонични промени - облигациите и паундът рязко поеха нагоре, доходността на златото спадна

С майка фармацевт и баща лекар от Националната здравна служба на Великобритания, от Риши се очаква само да е трудолюбив, за да успее в живота. С отлични резултати от училище, той успява да влезе в Оксфордския университет, а след това се преборва за стипендия в Станфордския университет.

Там

умният

младеж се влюбва

в бъдещата си съпруга, чийто баща e съосновател на многомилиардната високотехнологична империя Infosys - втората по големина IT компания в Индия.

През 2009 г. двамата създават семейства и са родители на две момичета - Анушка и Кришна.

Самият Риши е типичен представител на Лондонското сити - той е бивш анализатор на инвестиционната банка Goldman Sachs, след което управлява хедж фонд с капитал от 700 млн. долара. Когато към баснословните заплати на Сунак се добавят и стотиците милиони долари на съпругата му, спокойно може да се каже, че той ще бъде не само най-богатият премиер на Великобритания, но и първият от индийски произход.

Някъде по това време Сунак попада в полезрението на мозъчния тръст, основан от легендарната Маргарет Тачър - Център за политически изследвания. Така постепенно младият бизнесмен е изграждан като политик и през 2015 г. той прави шеметна кариера в Консервативната партия.

Като лоялен член подкрепя Брекзит и общата кандидатура на торите - Борис Джонсън.

Именно Сунак бе авторът на британската програма за запазване на работните места по време на пандемията и помощите за бизнеса.

Той бе и човекът, който първи се опълчи срещу Джонсън, когато реши, че бившият премиер прекалява с мерките срещу коронавируса.

Ударът не закъсня. Сунак бе обвинен, че със съпругата си укриват данъци,

докато изискват от обикновените британци да ги плащат.

Повод за скандала се оказа една вратичка в закона. Тя позволява на хора, родени в друга страна, да се откажат от местожителство в Англия и да плащат данъци само върху доходите, спечелени във Великобритания. Според британската преса благодарение на това съпругата Акшата, чието богатство се оценява на 721 млн. долара, си е спестявала от данъци около 20 млн. долара годишно. "Пропускът" моментално бе поправен в името на успешната политическа кариера на мъжа й. Разбира се, за мощното Лондонско сити това не бе кой знае какво прегрешение, а нещо съвсем в реда на нещата. Така, след като грешката бе поправена, започна вторият поход на Сунак към върха - до 25 октомври, когато се закле като премиер на Великобритания.

Едномилиардна Индия бе във възторг. Индийският премиер Нарендра Моди веднага поздрави Сунак, определяйки го като "моста между двете страни". Неразривната връзка между

империята и

бившата колония

е истинското доказателство, че човек, независимо от това кой е, може да стигне до най-високия пост в кралството.

Успешната бизнес кариера и доверието на Ситито в Сунак доведоха до тектонични промени в икономиката само за един ден. Веднага след клетвата рязко скочи стойността на британските облигации. Знак, че бизнесът на Острова вече започва да си отдъхва след кошмарния стрес тест с Брекзит, липсата на работна ръка, трудностите пред търговията и пътуванията. Само за сравнение, когато бяха избрани предшественичката на Сунак - Лиз Тръс, и екипът й, облигациите буквално се сринаха. За разлика от тогава сега лирата плавно пое нагоре - сигнал, че оптимизмът се завръща и Ситито ще разчита на по-интелигентно управление от страна на Даунинг Стрийт 10.

От Bank of England съобщиха, че доверието в британската икономическа политика се връща, ако се съди по възстановяването на пазара на държавни облигации.

Ужасът от кабинета на Тръс е такъв, че Bank of England бе принудена спешно да изкупува държавни облигации за 2,3 трилиона долара. Те бяха в състояние на

свободно

падане,

което означаваше само едно - предстоящ срив в пенсионната система и сигурен курс към рецесия.

Сега по всичко личи, че пазарите празнуват. Доходността на златото рязко спадна, което означава само едно - кризисните мерки на бизнеса да опитва да запази богатството си чрез благородния медал вече не са на мода. Златото се продава, доходите от него намаляват и големите пари търсят нови възможности. Тоест идва време за сериозна икономическа активност.

"Риши Сунак ще даде всичко от себе си за Великобритания, когато поеме поста министър-председател. Гордеем се с него и му желаем успех", коментира публично тъстът му - индийският милиардер Нараяна Мърти.

Самият Сунак очевидно си дава сметка с какво се захваща. Още в първата си реч той каза, че трябва да възстанови страната от ожесточените политически борби, които буквално опустошиха финансите й. Някои го определят като най-малкото зло от цялата ужасяваща политическа класа, довела Великобритания до сегашното окаяно положение. От него се очаква да запуши кошмарната дупка в публичните финанси от около 40 млрд. паунда и да започне енергично да съкращава разходите.