Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състоянието на новия премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти се изчислява на 730 млн. паунда

Великобритания, която се бори с най-голямото поскъпване на живота от 42 г. насам, ще бъде управлявана от милионер. След месеци на скандали и ръководни сътресения управляващата в страната Консервативна партия избра за лидер един от най-богатите хора в своите редици, който по право става и премиер на Обединеното кралство.

42-годишният Риши Сунак се радва на стремглава политическа кариера. Той става консервативен депутат преди 7 г., а през февруари 2020 г. му е поверен и отговорният пост на финансов министър. Сунак успява да преведе Великобритания през тежките месеци на пандемията без фатални сътресения за икономиката, раздавайки помощи за милиони, за да бъдат запазени работни места. Освен че се отказа от министерската си заплата, той лично ходи да сервира в закусвалня, за да популяризира програмата си за субсидирано от държавата хранене в ресторантите, с което връща англичаните в тях. С тези си инициативи той става много популярен и когато кабинетът на Борис Джонсън се забърква в серия от скандали с незаконни купони по време на коронавирусната карантина, решава да подаде оставка. По този начин се надява да се съхрани политически и да оглави консерваторите в подходящ момент.

Само че тогава става ясно, че свръхбогатата му съпруга не е плащала данъци във Великобритания, което малко нарушава образа му на перфектен кандидат. Тя се е възползвала от статута си на неместно лице, макар от години да живее в страната и да е обитавала държавен имот на правителствената улица Даунинг стрийт, докато съпругът ѝ е министър.

42-годишната Акшата Мурти e наследница на един от най-богатите хора в Индия. Личното ѝ състояние се оценява на 430 млн. паунда,

повече от 350-те милиона, с които разполага британският крал

Тя притежава дялове в няколко бизнеса на своя баща Нараяна Мурти, смятан за основател на IT сектора в родината си и често наричан индийският Стив Джобс.

Тя твърдо стои зад политическите амбиции на своя съпруг, което ѝ струва доста. Например налага ѝ се да плати милиони данъци и на британската хазна, за да няма съмнения, че я е ощетила по някакъв начин. Черпи с кафе чакащите пред дома им репортери, но по-късно бе критикувана, че го е поднесла в скъпарски чаши. Британските таблоиди често изчисляват колко хиляди струват марковите дрехи, с които тя се облича.

Риши Сунак среща съпругата си Акшата в Станфордския университет, където прави магистратура, след като завършва “Оксфорд”. Женят се през 2009 г. в Индия. Макар сватбата им да продължава няколко дни и на нея да присъстват около 1000 души според индийските традиции, местните медии отбелязват, че тържествата и дрехите на младоженците и родителите са били доста скромни, което не е характерно за толкова богати хора. Благодарение на брака си Сунак става известен първо в Индия и след това във Великобритания, където се установяват да живеят с Акшата и да отглеждат двете си дъщери. Преди да влезе в политиката, той работи като финансов консултант. Миналата година “Таймс” нареди семейството им сред най-богатите на Острова с общо състояние от 730 млн. паунда.

Риши Сунак е роден в английския град Саутхемптън, а родителите му са индийски имигранти от Африка. Баща му е бил личен лекар и на семейството е струвало доста скъпо да събере необходимите 42 000 паунда, за да следва синът в престижния “Оксфорд”. Още като студент новият премиер става доброволец в предизборния щаб на консерваторите, но не успява да създаде някакви сериозни контакти. Години по-късно е забелязан, когато прави доклад за партията по въпросите на малцинствата.

Той

бе претендент за поста още през юли,

когато тогавашният министър-председател Борис Джонсън бе принуден да подаде оставка. Даже натискът да си тръгне от премиерската резиденция на Даунинг стрийт 10 се оказа решаващ точно след като Сунак се отказа да бъде финансов министър в неговия екип и даде тон и за други министерски оставки. Прогнозите бяха, че той ще го наследи на премиерския пост, но борбата на различни лобита в Консервативната партия изстреля на върха далеч по-непопулярната Лиз Тръс. Тя от своя страна само за 45 дни управление предизвика серия от финансови сътресения във Великобритания с рисковия си план за съживяване на британската икономика, включващ намаляване на данъци без свиване на държавни разходи. Така консерваторите отново се върнаха към Сунак 7 седмици след като отхвърлиха кандидатурата му за лидерския пост, и към Джонсън, но бившият премиер отказа да участва в надпревара с мотив, че сега не е подходящо време да го прави.

Сунак е най-младият премиер на Великобритания и първият от малцинствен произход. Пазарите реагираха положително на избирането му и за първи път от седмица курсът на паунда спрямо долара се повиши.