Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групировката We are killnet днес атакува сайтовете на българските институции
Групировката We are killnet днес атакува сайтовете на българските институции

Хакерите опитаха да провалят и "Евровизия"

Killnet е руска хакерска групировка, която се появи точно с началото на войната с Украйна. Според някои източници се е формирала през март тази година. Използва DoS (denial of service) и DDoS (distributed denial of service) атаки. Те стоят зад атаката на българските институции днес, както и срещу сайта на "24 часа".

За нея предупреди разузнавателният алианс "Пет очи" още през април.

Ето и всички атаки на групировката до момента:

Румъния

DDoS атаки бяха предприети срещу румънски правителствени сайтове от 29 април до 1 май.

Молдова

След експлозии в непризнатата република Трансинистрия бяха атакувани срещу сайтове на държавните институции. Тава стана дни след атаките в Румъния.

Чехия

Killnet пое отговорност за атаките срещу държавни институции през април.

Италия

Сайтовете на Istituto Superiore di Sanita и Automobile Club бяха атакувани на 14 май. Няколко часа по-късно бе блокиран и този на сената за около час. На 29 май групировката обяви, че ще има невъзможна за възстановяване атака на следващия ден. Тогава обаче бяха блокирани само малко сайтове, а тази срещу CSIRT бе неуспешна. И екипът на CSIRT получи комплименти от хакерите, които предложиха правителството да им отпусне няколко милиона долара като награда.

Смята се, че Killnet се е опитала да блокира сайта на "Евровизия" по време на изпълнението на Украйна, като използва DDoS attack. Тя обаче е блокирана от италианската полиция, но в своя канал в Телеграм групата твърди, че е успяла. След това се опитаха да блокират сайта на полицията. И се заканиха да атакуват 10 държави в Европа.

Литва

С DDoS бе атакувана инфраструктурата на интернет. Причината - спирането на доставки към анклава Калининград.

Норвегия

С DDoS атаки бяха ударени няколко организации на 28 юни. Според Агенцията за национална сигурност не е компрометирана никаква частна информация.

Латвия

Killnet се опита да атакува обществената телевизия по време на най-сериозната кибератака в историята на държавата. Телевизията обяви, че атаката е била отблъсната.

САЩ

На 1 август групата и нейният основател, известен като Killmilk пое отговорност за кибератаката срещу един от най-важните доставчици на военно оборудване Lockheed Martin, като отговор за предоставянето на системите HIMARS на Украйна. Lockheed Martin бе наречен "истинският спонсор на световния тероризъм" и "виновник за хиляди и хиляди смъртни случаи" по света. Малко преди атаката групата обяви, че ще използва нов тип софтуер, различен от DoS и DDoS, които са били използвани преди. Killmilk обяви, че атаката е срещу системите за производство на Lockheed Martin, както и за събиране на информация за служителите на компанията за "да бъдат преследвани и унищожавани по цял свят". Няколко американски летища бяха атакувани от групировката на 10 октомври.

Япония

На 6 септември Killnet обяви, че е атакувала 23 сайта на 4 министерства и агенции, включително e-Gov, порталът за административна информация, който се управлява от Дигиталната агенция и eLTAX, местна данъчен сайт, който се управлява от Министерството на вътрешните работи и комуникациите, както и услугата mixi в социалните медии. Ден по-късно те пуснаха видеообръщание в което обявиха война на японското правителство и обявиха, че ще атакуват метрото в Токио и Осака. На пресконференция главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно обяви, че няма изтичане на информация по време на атаките.