Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

"Атаките към българските институции идват от руския град Магнитогорск. Обект на атаката не е президентството, а българската държава", така главният прокурор Иван Гешев коментира хакерските атаки, които свалиха сайта на президентството и още няколко български институции днес

Гешев определи проблема като сериозен и очакван. 

"На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално да има последствия", каза още той. 

Главният прокурор увери, че прокуратурата ще си свърши работата и ще защити българския национален интерес и този на евроатлантическите партньори. 

"По случая работят ДАНС, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба", увери той.

"Не е сега моментът да се правят спекулации и да се коментират несериозни данни", така главният прокурор коментира въпроса дали атаката има връзка с взривяването на Кримския мост. 

Гешев коментира и срещата на лидерът на "Демократична България" с Пламен Бобоков на паркинга зад парламента. 

"Опитах се да попитам едни важни германски пропурори, какво би се случило, ако техен политик влезе в колата на разследван, за да говорят за културни проекти. Не разбраха въпроса", каза той.