Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анатолий Геращенко Снимка: МАИ
Анатолий Геращенко Снимка: МАИ

Броят на жертвите сред руския елит продължава да расте

Още един висш руски служител е загинал по необясним начин, "падайки отвисоко", информира Daily Mail. Починалият е бившият ръководител на Московския авиационен институт (МАИ) Анатолий Геращенко. Съобщава се, че се е подхлъзнал и е паднал по стълбите в ректората на учебното заведение в руската столица тази сутрин.

"На 21 септември 2022 г. Анатолий Николаевич Геращенко, настоящ съветник на ректора и бивш ръководител на МАИ, почина в резултат на злополука", съобщи пресслужбата на учебното заведение.

"Съставът на Московския авиационен институт изказва съболезнования на семейството и приятелите на Анатолий Николаевич. Това е огромна загуба за МАИ и за научната и педагогическа общност", добави екипът на института.

МАИ е един от водещите научноизследователски университети в Русия, който отговаря за развитието на аерокосмическите технологии и е тясно свързан с Министерството на отбраната на Путин.

73-годишният Геращенко е посветил целия си живот на работата си в института, като първо е учил в университета, а след това осем години е ръководил дейността му.

Той е носител на руския орден "За заслуги към отечеството" първа степен и е изтъкнат професор с над 50 научни публикации. Също така той остава влиятелен съветник в структурата и след пенсионирането си през 2015 г.

Смъртта му е много подозрителна и настъпва по-малко от две седмици, след като приближен на Владимир Путин "падна зад борда" по време на плаване в Тихия океан.

39-годишният Иван Печорин беше управителният директор на авиационната индустрия на Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика (КРДВ). Той наскоро участва в голяма конференция, организирана от Кремъл.

Двамата са поредните от редица висши служители от енергийния, технологичния и финансовия сектор на Русия, свързани с Кремъл, които загинаха при подозрителни обстоятелства през последните месеци.

Руският вестник "Комсомолская правда" съобщи, че Печорин е паднал от борда на лодка във водите до нос Игнатиев. Тялото му бе намерено след издирване, продължило повече от денонощие.

"Смъртта на Иван е непоправима загуба за приятелите и колегите, както и за корпорацията. Изказваме искрените си съболезнования на семейството и близките", се казва в официално изявление на корпорацията.

Развитието на Арктика - богат източник на нефт и газ за Русия - се счита за изключително важно на фона на санкциите и безпрецедентните икономически проблеми, пред които е изправена руската икономика заради войната на Путин в Украйна.

Печорин отговаряше и за развитието на авиационната индустрия в обширната източна част на Русия - сектор, който е подложен на особено напрежение от икономическите ограничения на Запада.

Смъртта му обаче е само една от поредица необясними инциденти, случили се непосредствено преди и по време на войната с Украйна. При тях редица руски властимащи са намерили своя коварен край. 

Всеки смъртен случай е обявяван от властите за злополука или самоубийство, но мнозина са убедени, че служителите, които се считат за заплаха за властта на Путин, най-вероятно поради поверителната информация, с която разполагат, просто са отстранени от игралното поле.

На 1 септември е съобщено, че 67-годишният петролен магнат Равил Маганов пада смъртоносно от прозореца на шестия етаж на московска болница.

В един от докладите се казва, че председателят на "Лукойл" в Русия е бил "пребит", преди да бъде "изхвърлен от прозореца", въпреки че това не е потвърдено от независими експерти.

Ясно става, че "Лукойл" се е обявявал против войната в Украйна. Смъртта на Маганов настъпи малко преди Путин да отдаде последна почит на съветския лидер Михаил Горбачов, който почина само няколко дни по-рано.

43-годишният милиардер Александър Суботин, също свързван с енергийния гигант "Лукойл", където е бил високопоставен мениджър, беше намерен мъртъв през май. Една от версиите е, че той е бил убит с жабешка отрова, която е предизвикала сърдечен удар. 

А през април 51-годишният Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл, тясно свързан с руската финансова институция "Газпромбанк", изглежда, че е сложил край на живота си, след като е убил 47-годишната си съпруга Елена и 13-годишната си дъщеря. 

Няколко дни по-късно 55-годишният мултимилионер Сергей Протосеня е намерен обесен в Испания, след като вероятно е убил с брадва 53-годишната си съпруга Наталия и дъщеря им тийнейджърка Мария. Той е бивш заместник-председател на "Новатек" - компания, която също е тясно свързана с Кремъл.

Миналата седмица пък мултимилионерът Евгений Палант, занимаващ се с бизнес с мобилни телефони, и съпругата му Олга бяха намерени с множество прободни рани от 20-годишната си дъщеря Полина.