Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследващи дадоха подробности за убийството.

СНИМКА: МВР
Разследващи дадоха подробности за убийството. СНИМКА: МВР

Вицепремиерът Демерджиев говори и за втори съпричастен

Недоразумение със задържането - от прокуратурата казали в неделя, че няма обвинен, а не арестуван

С 3 присъди е обвиненият за убийството на швейцареца Удо Ланге, разбра “24 часа” от важен човек в МВР. Той е бил посочен като извършител пред съдия от съпругата на намушкания чужденец Елизабет, която е била близка с него не само като подчинен.

Убийството е станало на 11 август вечерта. През деня Елизабет и нейният подчинен Борислав Панев били в хлебарната на семейството в комплекса “Делта хил” край Перник. Дали е отишъл заедно с жената в дома ѝ в комплекса, засега не е ясно. Знае се обаче, че е чакал Удо Ланге да се прибере от работа в София. Ще се изяснява дали се е скрил и е влязъл с мъжа в гаража, или Елизабет го е пуснала. Когато Удо се прибрал, бил намушкан във врата с шило, което още не е открито. То пробило белия му дроб, счупило и ребро. Мъжът починал от вътрешен кръвоизлив.

Съпругата на Удо Ланге - Елизабет, е посочила кой е убиецът му.
Съпругата на Удо Ланге - Елизабет, е посочила кой е убиецът му.

Какво се е случило в следващите часове, не е съвсем ясно. Първоначално дори имаше съмнения, че Удо не е бил убит в гаража, а тялото е местено. Това обаче е отхвърлено като версия. Все още има съмнения, че мъжът е бил преоблечен, тъй като по дрехите му нямало кръв. Версията бе разказана от служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев. В понеделник от прокуратурата посочиха, че засега няма такива доказателства. А самият Демерджиев обясни, че това е отпаднало като версия. “Оказа се, че е имало други манипулации с цел прикриване на престъплението”, каза той, без да изпада в подробности. И похвали Националната полиция и ОД на МВР - Перник, за свършената работа.

От държавното обвинение потвърдиха новината, съобщена първо на сайта на “24 часа”, че Елизабет Ланге е била разпитана пред съдия. Оттам обаче не дадоха подробности какво е казала. Запознати с разпита обясниха, че тя е признала за връзка с подчинения си Борислав, който е убил Удо. Елизабет умишлено избягвала своето участие в престъплението, говорила, сякаш след това е научила. По закон тя има право да не дава показания за неща, които могат да я уличат в извършване на престъпление. Признала единствено, че е била в къщата по време на убийството, но не и в гаража. “24 часа” потърси Елизабет на мобилния ѝ телефон, но през целия понеделник той остана изключен.

За участие на втори човек намекна Демерджиев. “Ясни са лицата, които са съпричастни, включително и физическият убиец”, каза вътрешният министър. И добави, че трябва да се събират още доказателства.

Междувременно се получи недоразумение относно обявеното, макар и неофициално в неделя, задържане на извършителя, и казаното от прокуратурата. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че “няма задържан по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс”. Това означава, че към онзи момент не е имало обвинен. Панев тогава е бил задържан за до 24 часа по Закона за МВР и едва в понеделник сутринта е бил привлечен към наказателна отговорност. Той е бил открит в дома си в София в неделя сутринта, обясни наблюдаващата прокурорка по делото Аделина Алексиева.

Тя посочи, че макар да имат предположение как точно е настъпила смъртта на Удо, от прокуратурата ще изчакат потвърждение от експертиза. “Чакаме да кажат дали предметът, с който подозираме, че е извършено убийството, може да нанесе подобна травма”, обясни зам. окръжната прокурорка на Перник Албена Стоилова. Самото шило не е намерено, разследващите имат негово описание.

Удо Ланге
Удо Ланге

57-годишният Панев не признава за убийството. Той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Мъжът работи като пекар в хлебарната на Елизабет в комплекса “Делта хил”. Засега не е ясно от колко време двамата са поддържали по-близки отношения. Самият Панев не коментира дори тях. Мъжът има 3 присъди, но е реабилитиран по тях. Бил е осъждан за измама, обсебване на чужда вещ, както и длъжностно присвояване от частна фирма, в която преди е работил. И по трите обаче е получил условни присъди. Сега е обвинен за убийство и може да бъде осъден на от 10 до 20 години затвор. Очаква се обаче обвинението му да бъде променено и да стане за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. В такъв случай минималното наказание е 15 години, а максималното - доживотен затвор без право на замяна. Днес прокуратурата вероятно ще поиска постоянен арест за мъжа.

Все още не е ясно кога ще бъде погребан Удо, който отдавна живеел в България. Имал фабрика за силикон, която продал и отворил нова. Часове след убийството му още една трагедия сполетя семейството. След като разбрал за смъртта на баща си, синът му тръгнал от Швейцария. В петък обаче блъснал пешеходец в София, който впоследствие починал. Затова бил задържан.