Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елица Йорданова показа дрегера, който е отчел 1,43 промила алкохол.
Елица Йорданова показа дрегера, който е отчел 1,43 промила алкохол.

Тийнейджърът, закаран в безсъзнание в “Пирогов”, бил в заведение в Правец

15-годишно момче от Правец бе прието в токсикологията на “Пирогов”, след като е пило алкохол и дишало райски газ в заведение в Правец. Историята първо разказва майка му Елица Йорданова във фейсбук.

Според нея дискотеката е собственост на кмета Румен Гунински. Пред Би Ти Ви той е обяснил, че собственик на заведението е жената, с която живее, а управител е синът му.

Майката на момчето обаче ще получи акт от полицията.

Около 1,40 часа в четвъртък патрул на РУ-Правец, забелязал пред входа на дискотека в центъра момче във видимо нетрезво състояние, което повръща, пише в съобщение на МВР. Униформените незабавно се притекли на помощ и бързо организирали транспортирането му във филиала за спешна помощ в града. След преглед момчето е транспортирано в токсикологията на “Пирогов”. През това време полицейските служители са разговаряли с родителите му. Те обяснили, че

представената от сина им 

декларация не е

подписана от тях Снети са сведения и от двамата младежи, придружили го до спешната помощ. Пред тях той е споделил, че е пил алкохол от чашата на непознат в дискотеката, за което съжалява.

От проведените първоначални разговори със свидетели не са установени данни за употреба на други вещества, освен алкохол.

Бащата на момчето е обяснил, че в четвъртък той е изписан от болничното заведение в добро общо състояние.

Служители на РУ-Правец изясняват всички факти и обстоятелства около инцидента. Ще се прегледат и записите от камерите за видеонаблюдение. Паралелно с това ще се направи

проверка на нощното заведение – документация, пропускателен режим за малолетни

и непълнолетни и предлагането им за консумация на алкохол и други вредни за здравето субстанции. Всички събрани материали ще бъдат докладвани в районната прокуратура.

Елица Йорданова
Елица Йорданова

Защо в заведението на кмета се сервира алкохол на непълнолетни, защо им продават балони с райски газ и кой подписва декларациите, с които влизат там, попита майката в емоционален пост във фейсбук.

Нормално, добро момче, спортист, който не пуши, никога не е употребявал алкохол, райски газ и т.н. се опитва да пребори отровата в кръвта си. Това не е разказ за вредите от алкохола, нито за възпитанието, нито за това кой за какво е отговорен или виновен в конкретната ситуация. Това е разказ за всеобщото малодушие, за страха в малкия град и за мълчанието на агнетата”, споделя майката, която пише поста с една ръка, докато с другата държи главата на детето, което се опитва да повръща.

Темата с райския газ стана актуална след публикация на “24 часа” в събота. Последва лавинообразна реакция от много експерти, омбудсмана Диана Ковачева и вицепремиера Корнелия Нинова. В парламента спешно пък се вкараха промени в Закона за закрила на детето, подготвени от омбудсманката, с които да се забрани продажбата на балоните с газ на лица под 18 г. А Нинова прати комисията за защита на потребителите по заведенията, за да ограничат продажбите.

В четвъртък пък здравната комисия прие на първо четене промени в Закона за здравето. Те предвиждат забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст. Това вече няма да може да се случва на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места.

Българите сме много добри в това да си заравяме главата в пясъка, да чукаме на дърво и да се надяваме такова нещо да не се случи в нашата къща. “Да не дава Господ” си го повтаряме във всеки случай, при който нещо лошо сполети роднини, колеги, приятели. Като че ли, той, Господ, няма друга работа, освен да ни предпазва от лоши неща. Като че ли нямаме мозъци, сърца, ръце и уста, с които да направим нещо. Преди да е станало късно, преди нещастието да е почукало и на нашата врата, пише още Елица Йорданова.