Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев пази баланс между двете лобита в администрацията му.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Румен Радев пази баланс между двете лобита в администрацията му. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Пловдивският лагер и главният секретар се борят за влияние пред Румен Радев

Димитър Стоянов громи всички управляващи без ИТН. Отсрещното лоби мълчи от 3 месеца

Шефът на Стратегическия съвет Александър Маринов
пази неутралитет, но думата му се чува

Два лагера са се оформили по коридорите на "Дондуков” 2. Те се опитват да влияят върху президента и се конкурират помежду си кой да предложи по-успешен кадър или административно решение, включително за служебни министри, обясняват близки до Бялата къща.

В единия кръг е т.нар. пловдивска група, в която основни фигури са Николай Копринков и Пламен Узунов. В нея според източниците на "168 часа" не са били особено доволни от избора на Стефан Янев за служебен премиер миналата година. (Кой е фаворитът за поста, четете на стр. 10).

Неформален лидер на отсрещния лагер е главният секретар

на президентството Димитър Стоянов, който отговаря за цялата администрация. Интересното е, че шефът на Стратегическия съвет на държавния глава - Александър Маринов, е неутрален в състезанието между двете крила от обкръжението на Румен Радев. Но професорът се ползва с доверието на генерала и думата му също се чува. Така стои въпросът и с

бившия говорител

на служебното правителство

Антон Кутев,

който след избирането на кабинета "Кирил Петков" не се върна на "Позитано" 20, а бе назначен за съветник на президента. Той също странял от двата враждуващи лагера и обсъждал често политически въпроси с държавния глава.

Ту едните, ту другите излизат публично във фейсбук с коментари по случващото се в държавата. Като и двата лагера не пропускат да акцентират върху казаното от Румен Радев.

Хората от пловдивската група са се сближили с президента по времето на работата му като командващ авиобаза "Граф Игнатиево". Пламен Узунов е завършил Академията на МВР и е работил в структурите на министерството в града под тепетата. Заедно с друг приближен на президента - съветникът Илия Милушев, беше задържан при безпрецедентна акция на "Дондуков" 2 от страна на прокуратурата през 2020 г., след което избухнаха протестите. Преди дни главният прокурор Иван Гешев нарече случилото се грешка.

Николай

Копринков не е от

“военната квота”

в президентството. Той има спортно образование от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и три магистратури - по социално-педагогически дейности с деца и юноши, по публична администрация и защита на информацията. Бил е и кмет на село Труд, което е близо до авиобаза "Граф Игнатиево" и където

чести гости са пилотите и инженерите от ВВС

Що се отнася до отсрещния лагер, Димитър Стоянов е от Свиленград, но завършва училище в Хасково. Точно както и президентът, но няколко години след него. С Румен Радев работят заедно в авиобазата "Граф Игнатиево".

През последния месец той се показа като тежката артилерия. Тръгна на директна конфронтация с политици и партии по въпроси и действия, които не се харесват на "Дондуков" 2.

Най-често обект на атаките му е Корнелия Нинова и хората от "Позитано" 20. Това не е учудващо за всички, които са наясно с тлеещия конфликт между соцлидерката и държавния глава, независимо че той избра БСП за третия мандат.

Мандатоносителката попадна под ударите на Димитър Стоянов заради износа на оръжие за Украйна. Главният секретар на президентството пусна част от документ, че Министерството на икономиката пренасочва оръжие от Афганистан за Украйна, след като Нинова се беше заклела, че и един патрон не е заминал за бойното поле. Стоянов написа и пост във фейсбук: "Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането, след като се предава от министър на началник на кабинет".

Шефът на кабинета на Корнелия Нинова -

Калоян Методиев, отдавна е персона нон грата за президентството,

след като напусна същия пост при държавния глава. Но и двамата не си замълчаха след думите на Стоянов. В свои интервюта го обвиниха, че показва документ от предишно правителство, защото при четворната коалиция наименованието е Министерство на икономиката и индустрията, а не Министерство на икономиката, както беше в снимката на свиленградчанина.

Преди тях обаче първи реагира младият депутат от Велико Търново Явор Божанков, който стигна и по-далеч, като нарече президента разочарование за БСП. Това доведе до нов пост на Димитър Стоянов: "Божанката конкурира Божинката", намеквайки за популярните фрази на футболиста Валери Божинов.

А Корнелия Нинова стана повод за още едно изригване на главния секретар на президентството, когато стана ясно, че бившият директор на дирекция в министерството и член на БСП

Йордан Татарски поиска с писмо партията да преосмисли

партийния статус на своята лидерка, както и обвини шефа на кабинета й в сив кардинал.

"Освен да искаш, много важно условие е и да знаеш! - написа Стоянов. - Някои така и не разбраха за една година нищоправене, че има разлика между политически кабинет и администрация! Няма как да искаш да администрираш при условие, че не можеш да си изчислиш трудовия стаж."

Под ударите на главния секретар попаднаха не само Корнелия Нинова и Калоян Методиев, но и "Продължаваме промяната", Кирил Петков и Лена Бориславова. Те бяха иронизирани иносказателно, че политиците на бъдещето лъжат безскрупулно за по-евтиния газ - "за по-убедително" в интервю за "Гардиан", излагат българите на глад и студ. Накрая завършва с думите: "Ако някой посмее да критикува политиците от бъдещето, то той се превръща в политик от миналото, па бил той и мажоритарно избран президент.

Да си политик от бъдещето, трябва да вярваш в правотата си, въпреки че всички около теб ти казват, че си сгрешил. Пука ти, важното е да си мислиш, че си политик на бъдещето и да клатиш останалите в държавата си малко над 6 млн. българи!

Ако това е разбирането за политик на бъдещето, то благодаря ви! Предпочитам политика от миналото!"

Под прицела на Димитър Стоянов попадна и ДБ съвместно с ПП заради идеята за удължаване на ресурса на МиГ-29. "Ауууу, ще удължаваме ресурса на МиГ-29? Та нали бяха

“съветски фетиши” по думите на един

от председателите на "Демократична България"? Нали са НАТО-несъвместими съгласно съветника по национална сигурност на "Продължаваме промяната"? Защо ли ги залюбихте точно сега?"

Само ИТН са пожалени от тежката артилерия на президентството. За тях няма никакви саркастични забележки, каквото и да правят. Затова пък Димитър Стоянов "окайва" напусналите партията на Слави Трифонов: "Отцепилите се депутати от ИТН били заплашвани и щели да получат охрана. Тези правомощия не бяха ли случайно предоставени от един закон на един тристранен съвет? Или и законите не са това, което бяха?"

Противниковото лоби обаче пази мълчание в последните месеци, колкото и да е гръмогласен Димитър Стоянов. Във фейсбук Николай Копринков се ограничава само да

пуска официалните видеа и снимки от участията на президента

из страната. Илия Милушев пък е спрял политическите си коментари от три месеца. Преди това неговите критики бяха насочени към ветото за членството на РСМ в ЕС, в защита на руските мигове от Христо Иванов, който поиска да се отървем от тях, за войната в Украйна и мнението на Тодор Тагарев.

Президентът Румен Радев има нужда от всичките си съветници и секретари, твърдят запознати, така че избягвал да взема отношение към двата лагера, които се борят за влияние пред него.