Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чичо ми не е бил член на комунистическата партия

- Господин Вапцаров, наистина ли името на чичо ви е обречено на умишлена забрава, както твърди президентът?

- Не е вярно, че хората са го забравили. Има го и в учебната програма, но намалиха стихотворенията - бяха повече. Нека президентът да дойде в Банско и да види музея. В никакъв случай не може да се каже, че чичо ми е игнориран от обществото по някакъв начин.

Тази работа излиза малко политическа, някой дърпа конците отзад. И затова може би гледат да омаловажат неговата дейност. По всички медии и средства за масова информация се говори за съветската, за руската линия, което абсолютно не е вярно! В книгата ми го пише ясно и категорично - пратката идва от Англия, парите са от Англия. Това е международна организация за мир и не може да се прехвърля само на руснаците. Те, естествено, са били съгласни, както и американците, защото са били съюзници във войната. Но помощта, която е хвърлена в България над Гоце Делчев и над Трън, си е чисто английска операция. И сега установявам нещо много интересно - че човекът, който се споменава под псевдонима Бледоликия, е майор Томпсън.

И именно той е спуснат тук, за да види къде са парите. През 1947 г. идва майката на майор Томпсън, отива на паметника на сина си в дефилето да положи цветя и оттам отива при баба Елена Вапцарова. Откъде ще я познава, като Никола Вапцаров става известен чак след наградата за мир, която му дават посмъртно чак в началото на 50-те години?!

- Може ли да се каже, че Вапцаров е осъден заради таланта си?

- Не, той е съден точно за тези пари и предмети, които са ги намерили навремето. И забележете, че името на радиостанцията им е “Джак”, а на пишещата машина - "Хермес бейби". И всички други реликви, които притежаваме ние, роднините - компасът на чичо ми, а и личното му оръжие, което се казва "Суоми", също са донесени от англичаните. И другото е, че те явно много са следили за тези пари, къде ще отидат, как ще отидат... Няма нищо съветско - нито "Калашников", нито ТТ... Така че всичко е ясно и много добре подредено, но още не са отворени необходимите архиви, за да разберем по-добре връзката. Ако погледнете снимките, когато руснаците пресичат Дунава и влизат в България, те всички също са с джипове "Уилис" и "Додж". Малко е смешно, като видите кадрите и с катюшите, които им дават през Иран, и съветската армия ги качва на камиончета ЗИС 5, но са свършили работа.

В никакъв случай не може да се говори, че става дума за тероризъм. Ако Вапцаров е терорист, тогава трябва да обявим и англичаните, и американците за такива.

- Но някои смятат, че Вапцаров е бил македонист...

- В никакъв случай не е вярно. Той нищо не е казвал по въпроса, а само му го приписват. И когато Тодор Павлов в кръжока е прокламирал македонизма, Вапцаров според мен с негативизъм е излязъл от този кръжок и повече не е отишъл на нито една сбирка. Всъщност името му е забравено малко умишлено заради македонския въпрос. И според мен македонците умишлено си траят, защото очакват България да го забрави. А иначе там е кумир - ненапразно бюстът на чичо ми е на централна позиция на моста на Вардара. Пак ме канят на честванията на училище в Струмица, което носи неговото име. Държат си, че Вапцаров е техен.

- А имало ли е фашизъм у нас?

- Не сме имали фашистки режим. Но истината е, че и цар Борис IIIІІІ, който е идвал неведнъж в нашата къща, се е колебаел и се е хвърлял ту наляво, ту надясно...

- А не е ли бил член на комунистическата партия?

- Не е бил член на партията и аз го доказах с документи. Дори Корнелия Нинова ми казва: “Как може да говорите такива работи?!”, а аз й отговарям: "Дайте ми да видя партийния му билет!". Вярно е, че е бил на лявата страна, обаче съюзен член не е бил. Категорично. Те са били група, която изпълнява нелегални поръчки на Великите сили, но не са комунисти. Хванали са ги с долари и английски лири, защо не са ги хванали с рубли?

Просто тогава англичани, американци и руснаци са били в една позиция, затова не може да се взема само едната линия - съветската. Това е истината.