Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ЦВЕТАН ГАНЕВ
СНИМКА: ЦВЕТАН ГАНЕВ

Всяка добра снимка отнема от 2 до 5 часа. Фотографът Цветан Ганев издирва моделите си на разсъмване, избира само тези, които не са издържали на студа. Фризира търпеливо насекомите в 5 часа сутринта и прави понякога и по 500 кадъра в търсене на съвършения

Мнозина може би си мислят, че макрофотографията е въпрос на един-единствен майсторски направен кадър с микроскопско оборудване, за да се постигне увеличение в мащаб, но бъркат. Всяка снимка отнема часове – не само заснемането й, а и самата подготовка, разказва пред сп. „Космос“ макрофотографът Цветан Ганев.

Първите му експерименти са с мобилен телефон, като използва различни приспособления, за да доближи камерата му до тази на истинския макрообектив. След това влиза във фотофорумите, където най-добрите в този занаят споделят постиженията си.

„В това отношение азиатците са ненадминати“, казва Цветан Ганев. В началото корифеите в бранша гледат на него като на поредния дилетант – защо да губят време да обясняват на някого, който не след дълго ще се откаже? Логиката е, че ако човек не е наистина отдаден на макрофотографията, няма как да посвети дни и часове, преследвайки един-единствен кадър. Затова много от настойчивите му въпроси за оборудването или за някои техники остават без отговор.

Още макроснимки и къде и как открива моделите си Цветан Ганев, четете в брой 6/2022 на сп. "Космос".