Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Модифициран вариант на едра шарка унищожава опасни клетки

Генномодифициран вирус на едра шарка може да открива и унищожава ракови клетки. Според учените този вирус ще е в състояние да стимулира имунната система. Учените се надяват лечението с него да е по-успешно дори от това с модифициран вирус на херпес симплекс, което вече официално се практикува. От няколко години се развива и специална терапия, която използва модифициран туберкулозен бацил за лечение на рак.

Експериментален вирус, убиващ туморните клетки, е приложен на човек за първи път, съобщават американски учени. Опитите са осъществени от Центъра за лечение на рак City of Hope в Лос Анджелис и австралийската биотехнологична компания Imugene. Изследванията са публикувани в научното списание Molecular Cancer Therapeutics.

Вирусът, който за момента е наречен CF33-hNIS, е така разработен, че щом попадне в организма, да разпознава опасни клетки, след което да навлиза в тях и да ги елиминира. Учените са категорични, че при опитите с приложението му върху животни е доказано, че вирусът не засяга здравите клетки и атакува единствено раковите.

Как на базата на генномодифицирани вируси в бъдеще ще може да се стимулира имунната система, за да разпознава и унищожава опасните клетки, четете в брой 6/2022 на сп. Космос".