Владимир Иванов: Спекула няма. Само млякото и сиренето поскъпват
Свинското е рекордно евтино, скоро стадата може да намалеят
Влияние оказват цените на тока, войната в Украйна, липсата на Китай на европейския пазар
- Г-н Иванов, има ли в момента спекула с основните продукти на пазара?
- Понятието "спекула" не е формулирано никъде. Масовите цени се формират при едно нормално взаимодействие между търсене и предлагане. Редки са случаите, в които има хиперинтерес от страна на търговците. По принцип пазарът е висококонкурентен. Дори да имат желание да нарушат правилата, не могат да го правят.
Разполагаме със засилени контролни въздействия вече 4-5 месеца и случаите са единични. Не са явление. Тук-там има някой, който иска да нарушава законите и да извлича повече ползи, но за това има контролни органи.
- Къде най-често наблюдавате нелоялна конкуренция?
- По-често са в по-малките градове. Там, където пазарът е по-мощен, с по-добра конкурентна среда, нещата са наред. Например в София, Пловдив и Варна много по-рядко търговци заобикалят брутално закона.
- Колко проверки сте направили за тази година?
- От началото на годината сме направили 1672 проверки, което е с около 30% повече от миналата година.
- Колеги, които са почивали в Гърция, казват, че там цените са по-ниски. На какво се дължи това?
- Зависи цените на кои продукти и зависи какво е качеството им. Плодовете и зеленчуците са по-скъпи там. Продукти със същото качество струват по-евтино у нас. Говорим и за олио, и за брашно, и за сирене, и за месо.
- Какво се случва с олиото, което рязко поскъпна през февруари, въпреки че беше все още от старата реколта?
- Увеличението дойде, след като започна войната в Украйна. Появи се дефицит на пазара. Производителите прибраха големи количества и това измести цената нагоре.
България е силна в този сектор. Произвежда много повече от нуждата си - да не кажа три пъти повече. Произвеждаме 2 милиона тона слънчоглед, преработваме 4 милиона тона. Отрасълът е изцяло експортно ориентиран и много добре развит.
Имаме необходимите количества, за да гарантираме нуждите на населението от олио. В същото време не трябва да спираме експорта на въпросните предприятия. Нека да печелят.
В момента има тенденция към спад на цената на олиото на световния пазар. В Европа е 1700 долара за тон, а беше стигнала пикови стойности от 2500 долара. На вътрешния пазар е малко под 5 лв. - 4,80-4,90 лв. Наблюдаваме успокояване на пазара и посоката е надолу, а не нагоре.
- Какви ще са тенденциите оттук нататък?
- Очаква се много добра реколта и на слънчоглед, и на зърно. Ще имаме тенденция най-малкото на равновесие - тоест цената да не се вдига. Но това зависи от състоянието на енергийния пазар. Особено есента. И от състоянието на войната. Там факторите са непредвидими. Не е ясно колко точно ще продаде Русия, как ще излезе на пазара. Тя е може би най-големият производител на зърно в света. Но тук става въпрос за процеси, които ще наблюдаваме през септември-октомври, сега е много рано да се говори.
В момента има стабилизация с повече от 40 дни тренд надолу, след като стигнахме пикови равнища в средата на април. Разликата с цените спрямо миналата година е около 20%. Процентът варира - на 20 юни беше 19,7 спрямо същия период от 2021 г.
- Как стои въпросът с месото?
- Месото влиза около 2 евро в България. Във всеки супермаркет можете да видите промоционални цени от около 6-7 лв. Дълбоко ме съмнява, че ще видите същото качество на такава цена в Гърция. В България може да купите телешко за 30 лв., а в южната ни съседка хубаво телешко под 50 лв. няма.
Най-четени
-
Криминален архив: Убиец целел в сърцето Мето Илиенски
На 29 ноември 2003 г. Мето Илиенски получава телефонно обаждане, докато е в апартамента си в кооперация на бул. "Ал. Пушкин" в столичния кв. "Павлово"
-
В "Златната ябълка" ВИС и СИК започнаха войната с руснаците за контрола над Слънчев бряг
В далечната 1993 г. предприемчив и гъвкав ум преценя, че най-големият черноморски комплекс е място, от което може да се печели много и по хиляди начини, например от пропусквателен режим
-
Галерия Машина на времето: Кръчмарка отцепва ресторанти за Тодор Живков и Жоро Илиев
Първата арендаторка в България има зад гърба си опит с 64 заведения и 35 г. стаж в бранша. През годините е отваряла врата за световни звезди, политици и босове на подземния свят
-
Галерия "Мрачната тайна" в историята на "Букър"
Триумфът на Георги Господинов и неговата преводачка Анджела Родел с наградата “Букър” за романа “Времеубежище” ни изпълни с гордост и дойде като по поръчка точно за най-българския празник - 24 май
-
Галерия Ангел от Братя Галеви не е живял в Ресилово "откакто се е оженил - 17-18 годишен"
Починалият Ангел Христов, от Братя Галеви, няма как да е живял в имението в Ресилово "откакто се е оженил - 17-18-годишен". Това казва леля му пред екип на бТВ