Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Иванов, директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Владимир Иванов, директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Свинското е рекордно евтино, скоро стадата може да намалеят

Влияние оказват цените на тока, войната в Украйна, липсата на Китай на европейския пазар

- Г-н Иванов, има ли в момента спекула с основните продукти на пазара?

- Понятието "спекула" не е формулирано никъде. Масовите цени се формират при едно нормално взаимодействие между търсене и предлагане. Редки са случаите, в които има хиперинтерес от страна на търговците. По принцип пазарът е висококонкурентен. Дори да имат желание да нарушат правилата, не могат да го правят.

Разполагаме със засилени контролни въздействия вече 4-5 месеца и случаите са единични. Не са явление. Тук-там има някой, който иска да нарушава законите и да извлича повече ползи, но за това има контролни органи.

- Къде най-често наблюдавате нелоялна конкуренция?

- По-често са в по-малките градове. Там, където пазарът е по-мощен, с по-добра конкурентна среда, нещата са наред. Например в София, Пловдив и Варна много по-рядко търговци заобикалят брутално закона.

- Колко проверки сте направили за тази година?

- От началото на годината сме направили 1672 проверки, което е с около 30% повече от миналата година.

- Колеги, които са почивали в Гърция, казват, че там цените са по-ниски. На какво се дължи това?

- Зависи цените на кои продукти и зависи какво е качеството им. Плодовете и зеленчуците са по-скъпи там. Продукти със същото качество струват по-евтино у нас. Говорим и за олио, и за брашно, и за сирене, и за месо.

- Какво се случва с олиото, което рязко поскъпна през февруари, въпреки че беше все още от старата реколта?

- Увеличението дойде, след като започна войната в Украйна. Появи се дефицит на пазара. Производителите прибраха големи количества и това измести цената нагоре.

България е силна в този сектор. Произвежда много повече от нуждата си - да не кажа три пъти повече. Произвеждаме 2 милиона тона слънчоглед, преработваме 4 милиона тона. Отрасълът е изцяло експортно ориентиран и много добре развит.

Имаме необходимите количества, за да гарантираме нуждите на населението от олио. В същото време не трябва да спираме експорта на въпросните предприятия. Нека да печелят.

В момента има тенденция към спад на цената на олиото на световния пазар. В Европа е 1700 долара за тон, а беше стигнала пикови стойности от 2500 долара. На вътрешния пазар е малко под 5 лв. - 4,80-4,90 лв. Наблюдаваме успокояване на пазара и посоката е надолу, а не нагоре.

- Какви ще са тенденциите оттук нататък?

- Очаква се много добра реколта и на слънчоглед, и на зърно. Ще имаме тенденция най-малкото на равновесие - тоест цената да не се вдига. Но това зависи от състоянието на енергийния пазар. Особено есента. И от състоянието на войната. Там факторите са непредвидими. Не е ясно колко точно ще продаде Русия, как ще излезе на пазара. Тя е може би най-големият производител на зърно в света. Но тук става въпрос за процеси, които ще наблюдаваме през септември-октомври, сега е много рано да се говори.

В момента има стабилизация с повече от 40 дни тренд надолу, след като стигнахме пикови равнища в средата на април. Разликата с цените спрямо миналата година е около 20%. Процентът варира - на 20 юни беше 19,7 спрямо същия период от 2021 г.

- Как стои въпросът с месото?

- Месото влиза около 2 евро в България. Във всеки супермаркет можете да видите промоционални цени от около 6-7 лв. Дълбоко ме съмнява, че ще видите същото качество на такава цена в Гърция. В България може да купите телешко за 30 лв., а в южната ни съседка хубаво телешко под 50 лв. няма.