Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станка Желева бе първа на шествието. Снимки НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Станка Желева бе първа на шествието. Снимки НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Министри и депутати на ПП и ДБ се включиха в протеста, надяват се на голяма подкрепа във вторник и сряда

Дъщерята на Желю Желев - Станка Желева, бе една от първите излезли да подкрепят правителството на "жълтите павета" тази вечер. Хиляди са се събрали в този час пред Народното събрание. 

Към тях се присъединиха участниците в шествието "Марш за европейска България", организирано от инициативата "Правосъдие за всеки". "Радев да започне да назовава нещата с истинските им имена", призоваха събралите се по-рано на фонтана на президентството.

Премиерът Кирил Петков дойде на площада пред Народното събрание и говори пред насъбралото се множество.
Премиерът Кирил Петков дойде на площада пред Народното събрание и говори пред насъбралото се множество.

Към шествието им се включи и бившият председател на парламента Никола Минчев, който изрази надежда всички да бъдат разумни и да не се стига до ексцесии.

"Няма причина да има напрежение, въпреки че има два протеста с различни гледни точки, но това може да се прави без да се стига до сблъсъци. Благодаря на всички, с които заедно продължаваме да се борим за отвоюване на държавата от мафията и връщането на нормалността", каза Никола Минчев. Гласуването на оставката му и свалянето му от поста отправила вълната от протести, която започна в четвъртък.

Всички се събраха на площада пред Народното събрание, където към тях се присъединиха министри и депутати от "Продължаваме промяната", от "Демократична България", БСП и отцепниците от "Има такъв народ". Те благодариха на събралите се да ги подкрепят и изразиха надежда, че ще има голямо присъствие във вторник и сряда пред Народното събрание, когато се очаква да се проведе вота на недоверие на кабинета Петков.

На площада излязоха и здравният министър Сербезова, на електронното управление Божанов и зам.-министърът на земеделието, който заяви, че Капитан Андреево се е превърнало в символ на корупцията и чекмеджетата.

Към хората се присъедини и премиерът Кирил Петков. "Толкова много интелигентни хора виждам тук, които са решили, че България трябва да бъде по-различна и да има нормална България, без задкулисие, че като дойдеш тук, виждаш защо си заслужава всичките усилия, които правим. Няма да има никакви проблеми, хората да излязат, г-н Рашков ми обеща за това, така че ще имаме само мирни протести.  Непрекъснато говорим с различни депутати, тук става въпрос за страх и отговорност, всеки сам трябва да си вземе решението. Надявам се, че всеки ще направи тази стъпка, която изглежда страшна в момента, но е изключително отговорна", каза премиерът.

И допълни: "Нека да няма никой в тази държава, който да управлява от някое диванче и приятели това, за което се борим да имаме 121 депутати, които сами да взимат решенията в България. Защото в момента имаме много хора, които са депутати, които са мислят към  кой е тяхната лоялност - лоялността към хората, които са ги привлекли към политиката или към това, което ние се опитваме от последните дни да им кажем - клетвата им е към България, към всеки един, който е гласувал за вас. Не трябва да бъдете лоялни към някой, който е изневерил на собственото си обещание. Само заедно и всички ние, можем да го постигнем", каза още Петков и благодари на хората, излезли да го подкрепят.

"Надявам се, че народните представители ще гласуват по съвест, правителството ще остане на власт и ще се прокара важните политики, които българите очакват", каза временният председател на парламента Мирослав Иванов.
Депутатът Владислав Панев се обърна към министрите на площада: Миро, Асена, Никола, вие сте страхотни професионалисти. България избира между свободния свят, където всички са равни пред закона, и другия модел е феодалния, където връзкарите станаха известни и богати. Сега е моментът за решителния отпор". И допълни, че силно се надява във вторник и сряда да има масово присъствие пред парламента.

"Надявам се след сряда да се намерят достатъчно депутати, да бъдем 121 поне и вие, които сте на площада да помогнете мисто психологически да помогнете на депутатите от ИТН да направят правилния избор", каза още Панев.

Подготовката започна от рано
Подготовката започна от рано

Подобни демонстрации се очакват и утре, когато ще бъде обсъждан вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, внесен от ГЕРБ, както и в сряда, когато се очаква да бъде гласуването.

"Могат да ни убият, но не могат да ни купят. Никога не съм бил политик досега, вероятно повече няма и да бъда. Не съм се продал. Напуснах обиден и застанах зад моя народ. Има хора, които си вършат работата и те не трябва да бъдат делени на политически партии. Шестте човека, които напуснаха ИТН, са в много сложна ситуация. Те ги наричат предатели, а всъщност те предадоха предателите", каза спортният министър в оставка Радостин Василев, отцепил се от ИТН. Той излезе на протеста и говори рамо до рамо с премиера Петков и министрите от ПП Събев и Лорер и бащата на премиера Петков.

Красавица си направи селфи с плакат
Красавица си направи селфи с плакат
Младежи очакваха тръгването на шествието
Младежи очакваха тръгването на шествието
Само след 15 минути площадът се напълни с хора
Само след 15 минути площадът се напълни с хора
Млади и стари поеха към парламента
Млади и стари поеха към парламента

Организаторите не очакват ексцесии
Организаторите не очакват ексцесии
Мирното шествие започна от Президентството
Мирното шествие започна от Президентството
И утре, и в сряда ще има шествия
И утре, и в сряда ще има шествия

Разговорите с други депутати ще продължават всеки ден. Петков загатна, че не говорят само с министри на ИТН. Те са не само от "Единственото, което им предлагаме, е каузата да имаме нормална и европейска България", каза пред журналисти министър-председателят Петков.

"Харесваме нашите министри и позиции, но не това е най-важното, а да имаме 121 независими депутати", каза още Петков.