Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томас Хъксли надделява в публичен двубой с епископ, 65 г. по-късно негов последовател губи „Маймунския процес“ в САЩ

В съботния ден на 30 юни 1860 г. в една от залите на Музея по естествена история в Оксфорд се събират над 1000 души. Няколкостотин не успяват да влязат и остават отвън. Причината за големия интерес е дебатът за теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията, публикувана в „Произход на видовете“. Самият той не присъствал, тъй като бил болен. На негово място застанал американецът д-р Дрейпър, който представил изследванията му с лекцията „Интелектуалното развитие в Европа, съгласно възгледите на г-н Дарвин“. Сред гостите бил и яростният защитник на идеите на Дарвин Томас Хенри Хъксли, специалист по анатомия, който бил един от най-добрите биолози и антрополози за времето си.

Д-р Дрейпър говорил около час и с това

предизвикал ожесточена битка

между представителите на науката и тези на вярата. След него мястото на трибуната заел английският епископ Самюъл Уилбърфорс, който бил част от малцината представители на църквата. Той отричал еволюцията на човека и натуралистичните обяснения на живота, защото според него те противоречали на религията и унижавали човешкото достойнство. Заради изказването му го нарекли „Сапунения Сам“, защото се изразявал твърде гладко, докато правел жестове с ръцете си, наподобяващи миене.

Духовникът не притежавал задълбочени научни познания, но разбирал от биология. Решил да използва доброто си чувство за хумор и чрез него

да обори теорията на Дарвин,

като с насмешка изтъкнал, че тя не съответства на някои факти, а водещите учени са скептично настроени към нея. Той дори нарекъл „Произход на видовете“ – „лошо написана книга“. Запален от собствените си убеждения, Уилбърфорс се обърнал към Томас Хъксли: „Този човек твърди, че е произлязъл от маймуна – интересно по каква линия: майчина или бащина?“ Зрителите го изслушали с възторг и го изпратили с бурни аплодисменти.

Хъксли обаче се плеснал по бедрото и просъскал: „Ето сега Господ го предаде в ръцете ми!“. Той не бил голям оратор, но приел предизвикателството да излезе на трибуната и да обясни ключовите идеи на Чарлз Дарвин. Изказването му било безкомпромисна и яростна защита на еволюцията и естествения подбор и с това веднага си спечелил прозвището Булдога на Дарвин. Хората в залата засвидетелствали неговата словесна победа в спора, а последната реплика на Хъксли останала в историята: „Не бих се срамувал от една маймуна сред предшествениците ми. Бих се срамувал да ме свързват с човек, който използва голямата си дарба, за да изопачава истината“. Публиката напрегнато изчакала епископа да му отговори, но той напуснал залата, без да каже и дума.

Дебатът за еволюцията на човека обаче се превръща в най-обсъжданото събитие в пресата. Уилбърфорс е публично унизен от Хъксли, който става истинска звезда на научния небосклон.

Какво се случва на Маймунския процес, четете в брой 5 на списание "Космос".