Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едните са негови приятели от Ленинград, други се издигат още при Елцин, но остават влиятелни

В САЩ наричат Юрий Ковалчук личния банкер на руския президент

Аркадий Ротенберг обяви за свой двореца на Черно море за 1,1 млрд. евро, за който Навални каза, че е на лидера

Tри групи руски олигарси, чиито авоари бяха подложени на санкции заради войната в Украйна, подкрепят Владимир Путин, пише неправителствената медийна платформа "Конвърсейшън". Първият кръг са лично свързани с президента и са приятели от години. С много от тях се познава от младини от Санкт Петербург или са работили заедно в КГБ. Тези хора са забогатели стремително.

Един от тях е Юрий Ковалчук, когото вСАЩ наричат личния банкер на Путин.

Юрий Ковалчук
Юрий Ковалчук

Състоянието му според сп. "Форбс" е в размер на 3,3 милиарда долара. Спомени го свързват с президента още от 90-те години. Очевидно се разбират добре, защото през 1996 г. двамата са съоснователи на кооператива "Озеро".

Когато 4 години по-късно Владимир Владимирович встъпва в длъжност в Кремъл, приятелят му става председател на фонд под името Център за стратегически разработки "Северо-Запад", а после шеф на съвета на директорите на банка "Русия". Мощта му е не само финансова. Ковалчук има участие в собствеността на големи медии - РЕН тв, Първи канал, в. "Известия".

Миналата година компанията "Согаз", в която той държи 32% от акциите, купи "В контакте" – социална мрежа, известна като руския фейсбук. Други 27% от фирмата са в ръцете на "Газпром". Заместник генерален директор на "Согаз" е Михаил Путин – син на братовчед на президента.

Роднините на Ковалчук също са добре поставени. Синът му Борис от 2006 до 2008 г. е бил директор на департамента за реализация на приоритетните национални проекти към правителството. Когато те приключват, е преместен в "Росатом", където е заместник-шеф, а през 2009 г. оглавява държавната компания "Интер РАО" - монополен оператор за внос и износ на ток.

По-големият брат на Юрий Ковалчук - Михаил, е президент на Курчатовския институт. Според някои изследователи той е автор на идеята за реформиране на Руската академия на науките. За неговите авоари няма информация, но през 2019 г. авторитетното сп. "Форбс" излезе с данни, чесъпругата на Юрий - Татяна Ковалчук, е третата по богатствожена в Русия. Състоянието й беше оценено на $600 млн. Двамата владеят 49,9% от фирмата "Болшой дом 9", която контролира 32,3% от най-големия застраховател в страната - групата "Согаз".

Същата година президентът Владимир Путин награди Юрий Ковалчук с орден "За заслуги пред отечеството IV степен". Формулировката беше за "особени заслуги в реализацията на социалнозначими проекти в Република Крим", която не е призната от международната общност.

Бащата на Ковалчук е украинец, а в приятелския кръг на президента Владимир Путин влиза и друг милиардер с украински корени. Става дума за Генадий Тимченко, чийто основен актив е "Волга груп". Твърди се, че богатството му е между 12 и 16 милиарда долара.

Генадий Тимченко
Генадий Тимченко

Доказателство за дружеските им отношения е нескривания от милиардера факт, че президентът му е подарил лабрадор преди повече от 10 години. Тимченко има двойно гражданство - руско и финландско. С руския лидер го свързва приятелство от повече от 20 години, като една от допирните им точки е джудото.

Именнос г-жа Тимченко Путин даде пример какви проблеми могат да доведат санкциите на Западаоще при първите списъци заради анексията на Крим през 2014 г. Жената не могла да плати в Германия за сложна операция на гръбначния стълб. Този факт бе оповестен публично от Путин. Оказа се, че крайна сметка са успели да преведат парите.

Тимченко участва и в проекти в Сирия. Според ИТАР-ТАСС местната Главна дирекция на водните ресурси е подписала споразумение с контролираната от него руска компания "Стройтрансгаз" за първия етап от изграждането на напоителен комплекс на река Тигър, който ще помогне за борбата със сушата в североизточната част на страната.

Милиардерът твърди, че живее в обикновена съветска къща и не е потънал в лукс, но италианската финансова полиция съобщи, че е иззеланеговатасуперяхта “Лена”,акостирала в пристанището на Сан Ремо.Не по-малко важни от Тимченко са братята Аркадий и Борис Ротенберг. Те също са в групата приятели по джудо от Санкт Петербург. Притежават дялове в компании от строителния, електроенергийния и нефтопроводния сектор. Всички тези фирми губят милиони, откакто започна войната в Украйна.

По-големият – Аркадий, тренира джудо с бъдещия президент в една и съща категория още от 1963 г.

Аркадий Ротенберг
Аркадий Ротенберг
Именно той заяви, че притежава двореца на брега на Черно море за 1,1 милиарда евро с църква, амфитеатър, хеликоптерна площадка и 16 етажа под земята, за който опозиционерът Алексей Навални твърдеше, че е на Владимир Путин.
Дворецът на брега на Черно море, за който Навални твърди, че е на Путин, но Аркадий Ротенберг го обяви за своя собственост.
Дворецът на брега на Черно море, за който Навални твърди, че е на Путин, но Аркадий Ротенберг го обяви за своя собственост.

Личното богатство на Аркадий Ротенберг

се оценява на над 2,5 милиарда долара.

Освен с любовта си към самбото, джудото и акробатиката предприемачът е известен с доставките в началото на 90-те години, включително и за структурите на гиганта "Газпром". През 2000 г., когато става президент, Путин го назначава за директор на държавното предприятие ОАО "Росспиртпром", което контролира 30% от търговията с водка в страната. Година по-късно Аркадий Ротенберг придобива СМП Банк (северноморски път).

Но най-голямото му бизнес постижение е през 2008 г., когато "Газпром" му продава пет строителни и поддържащи компании, за които плаща 348 милиона долара. Той слива фирмите в една - "Стройгазмонтаж".

Братята Ротенберг купиха и брокерската фирма, наречена "Северноевропейски тръбопровод".

Затова попадат в класацията на "Форбс". Според нея още през 2013 г. фирмите на Аркадий Ротенберг са получили държавни поръчки за 1 трилион рубли.

Той подкрепя президента в политиката му към Крим и през 2014 г. е посочен за глава на екипа, който трябва да свърже полуострова и континенталната част на Русия с мост. Но в същото време попада под западните санкции.

В Италия замразяват правата за владение на римския хотел Berg Luxury. Същото се случва и с вилата му на остров Сардиния, както и с още две вили и имение. Принуден е да прекрати дейността на компанията "Аврора 31" в Италия и на кипърското предприятие Olpon Investment Limited.

Въпреки запорите двамата братя успяват да избегнат санкциите на САЩ, твърди „Дойче Веле". Компании, свързани с двамата милиардери, продължават да сключват многомилионни сделки на пазара на изкуство. Това пише в доклад, озаглавен "Артиндустрията и политиките на САЩ, които подкопават санкциите", представен през 2020 г. в Постоянната подкомисия по разследвания на Комисията по вътрешна сигурност и държавни въпроси на Сената на САЩ.

Как Ротенберг получиха достъп

до американския пазар?

Всичко това става благодарение на факта, че пазарът на изкуство е най-големият нерегулиран пазар в САЩ, се казва в доклада. И тъй като се характеризира с анонимност, многомилионни трансакции могат да се извършват там и в интерес на хората под санкции, установиха сенаторите.

Според подкомисията по разследванията точно това са използвали братя Ротенберг, за да получат достъп до американската икономика дори докато са под санкции от Вашингтон.

Какво се случва с втората група приближени до Путин олигарси? Това според наблюдателите са ръководители на руските служби за сигурност, полицията и военните. Руснаците наричат хората от този кръг "силовики" или "силовархи" (от силовик и олигарх - бел. ред.). Натрупали са огромно лично богатство. Някои от тях -

бивши сътрудници

на спецслужбите

на КГБ, а сега на ФСБ, е трябвало да следят как се формират авоарите на олигарсите от епохата на Елцин, но днес самите те са в привилегированата класа. (Повече за тях четете тук.)

Третата и най-голяма група руски олигарси са тези, които нямат лични отношения с Владимир Путин, армията или ФСБ. Някои от тях са забогатели по времето на Борис Елцин през 90-те години.

Понятието "олигарси" обаче се появява чак през 1996 г., когато тогавашният президент сключва пакт с тях, за да бъде преизбран и да не се върнат на власт комунистите на лидера Генадий Зюганов. За финансирането на кампанията на Елцин е сформирана група от седем предприемачи и финансисти.

Трима от седемте тополигарси се противопоставят политически на Путин, припомня в. "Файненшъл Таймс". Борис Березовски и Владимир Гусински трябваше да избягат на Запад, а Михаил Ходорковски попада в затвора и после е освободен. Но новата власт не си е поставяла за цел да ликвидира олигархията като класа, както Путин обеща в първата си предизборна кампания, добавя "Конвърсейшън".

Някои от милиардерите, натрупали пари през 90-те години, успяват да запазят позициите си и след 2000 г. Например Владимир Потанин и Олег Дерипаска, които влизат в списъците на най-заможните руснаци и днес. И съответно са сред санкционираните.

Президентът Владимир

Путин демонстрира подкрепа към Потанин

– свързва ги страстта им към хокейните мачове. Потанин започва възхода си още по съветско време, когато е член на КПСС и работи в Министерството на външната търговия на СССР. Днес го наричат краля на металите, защото притежава "Норникел", "Сиданко", "Новоруско морско параходство", "Связинвест" и други предприятия. Бил е вицепремиер през 90-те години. В по-ново време е един от инициаторите на зимната олимпиада в Сочи, където инвестира 8,7 милиарда рубли за строителство на курорта Роза Хутор.

Ползата от друг от олигарсите – Михаил Гуцериев, за икономиката на страната е в различна сфера. Етническият ингуш от Чечня чрез своите компании "Руснефт" и "Нефтиса"

добива около

14 млн. тона

нефт годишно.

Затова не е чудно, че бе поканен на срещата на Путин с бизнесмени преди началото на войната в Украйна. Състоянието му се оценява на около 6,3 милиарда долара.

Гуцериев подаде иск срещу ЕС да го заличи от списъка със санкционирани руснаци, тъй като това нарушава правото му на собственост. Той бе включен в мерките заради приятелството си с президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщава „Форбс". Това стана миналата година след протестите в Минск, а сега Гуцериев отново е поставен под санкции.

Същото се отнася и до Алишер Усманов – собственик на металургични предприятия, чиято яхта Германия запорира. Той е определян като един от най-богатите хора в Русия и според опозиционера Навални е близък на Путин. Състоянието му се изчислява на около 18,4 милиарда долара.

Вилата на магната от узбекски произход край Сардиния бе запорирана. Според британското правителство той притежава също Beechwood House в Хайгейт на стойност около 48 милиона паунда и имението Sutton Place от XVI век в Съри, които също подлежат на запрещение.

Олигарсите не ограничават действията си

само в Русия.

Според разследване в "Конвърсейшън" влиянието им се простира и върху политици от други страни. Дава пример с 2014 г., когато руската банка FCRB отпусна 9,4 милиона евро на Националния съюз - партията на Марин льо Пен във Франция, създавайки политически дълг към Русия, а през 2017 г. Агенцията за застраховане на влоговете поиска дългът да бъде върнат.

Тъй като банката фалира, фирмата "Авиазапчаст", която търгува с резервни части за самолети, е изкупила дълга на френската националистическа формация. През 2020 г. бе постигнато споразумение за разсрочено плащане до 2028 г.

"А през 2016 г. "Лукойл" - втората по големина петролна компания в Русия, плати правителствена глоба от 1,4 милиона долара на Мартин Неедли, ключов съветник на чешкия президент Милош Земан. Така той успя да запази влиятелната си позиция. Благодарение на това Земан стана "един от най-ревностните поддръжници на Кремъл сред европейските лидери", добавя "Конвърсейшън".

Според разследването някои олигарси доброволно инициират тези важни геополитически сделки, за да подобрят отношенията си с Кремъл.

Но могат ли да спрат войната? Засега не изглежда възможно.