Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смятат Игор Сечин за втория по влияние човек в Русия.
Смятат Игор Сечин за втория по влияние човек в Русия.

Произлизат от службите

Неформалният им лидер е Игор Сечин, наричан Дарт Вейдър

Най-влиятелният кръг в Русия са т.нар. силовики, повечето от които са били част от службите и днес са привърженици на сближаването с Китай, пишат западните медии. За техен неформален лидер се смята Игор Сечин, който според в. "Гардиън" има ежедневен достъп до Владимир Путин и това го прави изключително силен. Още повече че в последните две години заради пандемията контактите на държавния глава са ограничени.

Сечин е президент на нефтения гигант "Роснефт" и твърдят, че е вторият по влияние човек в Русия. Компанията му осигурява

40% от военния бюджет на страната - 1,8 трилиона рубли

през 2020 г. (над 26 млрд. лв. - бел. ред.), добавя "Гардиън". С колко е увеличен по време на войната, не е ясно, но мястото на Игор Сечин в елита на Русия е запазено. Местната преса го нарича Дарт Вейдър. Бил е заместник-шеф на администрацията на президента от 1999 до 2008 г., а след това е вицепремиер в продължение на 4 години.

Приятелството между Сечин и Путин датира от началото на 90-те години, когато са пътували заедно в Бразилия, пише Ройтерс. И двамата са от Санкт Петербург.

Миналото му обаче е обвито в тайна. Знае се, че е бил военен преводач в Ангола и Мозамбик. Самият Сечин отрича да има водеща роля в кръга на силовиците.

Малко след обявяването на санкциите срещу руските олигарси в курорта Ла Сиота Франция иззе яхта за 120 млн. евро, за която се смята, че е негова. "Аморе веро" е пристигнала там през януари за ремонт. Предишното й име бе "Принцеса Олга", както се казва втората съпруга на Сечин Олга Рожкова.

Лодката е преименувана

след раздялата

между двамата през 2017 г.

Сечин никога не е признавал собствеността върху плавателния съд, но в. "Новая газета" показа снимки на бившата му жена в инстаграм именно върху 86-метровата яхта, с която пътува от пристанище на пристанище. Според френското правителство Сечин е собственик на офшорната компания, която притежава "Аморе веро".

Санкции са обявени и спрямо шефа на спецслужбите ФСБ

Сергей Наришкин, който също е от групата на силовиците. Той се запознава преди около 40 години с президента Владимир Путин в коридорите на КГБ в Санкт Петербург - централа, която е известна като Голямата къща.

Сергей Наришкин
Сергей Наришкин

"Така се запознахме - признава Наришкин в интервю за руска телевизия през 2018 г. - Той вече работеше там." В същата си изява силовикът намеква, че заедно с бъдещия президент са скачали с парашут, когато са изпратени в института "Червено знаме", днес известен като Академия за външно разузнаване.

И двамата са харесани като надеждни "млади чекисти", тъй като само най-обещаващите младежи са изпращани на обучение за външно разузнаване.

В началото Наришкин изпреварва Путин по успех – назначен е за дипломат в Брюксел, където е централата на НАТО, под прикритието на икономически служител. Работата му е много важна за СССР, защото Михаил

Горбачов нарежда

да се засили научно-техническият шпионаж за сметка на външнополитическия. След 1990 г. днешният шеф на наследника на КГБ напуска службата и започва работа в градската управа на Санкт Петербург. Впоследствие заема шефското място в борда на директорите на руския филиал на "Филип Морис".

Особено важен от силовиците е Николай Патрушев, секретар на Съвета по сигурност и бивш шеф на контраразузнаването. Той също е от Ленинград и се познава с президента от млади години, когато са работили заедно в местния КГБ.

Николай Патрушев
Николай Патрушев

Оглавявал е руската спецслужба ФСБ след Путин, и то в продължение на 9 години. Никога не е имал собствен бизнес,

винаги е бил свързван със спецслужбите

За известно време беше шеф на Държавната Дума.

Децата му също се издигат. Големият му син е бивш министър на селското стопанство и е в управителния съвет на "Газпром", а малкият завършва академията на ФСБ, става съветник на Игор Сечин в "Роснефт" и е в управителния съвет на "Газпром нефт".

Останалите двама от този кръг са външният министър Сергей Лавров и военният – Сергей Шойгу.

Т.нар. силовики са толкова свързани с Путин и войната, че

промяна в страната ще означава свалянето им

от власт

или евентуално оставане срещу обещание да не бъдат арестувани и да запазят състоянието си.

Такава гаранция Путин даде на предшественика си Борис Елцин.

Идеологията на силовиците е патриотизмът, който е самооправданието за богатството им, коментира в. "Файненшъл Таймс". Авторът разказва за свой разговор с бивш съветски представител.

"Знаете ли - размишляваше той, -

в съветските времена

повечето от нас наистина бяха доста доволни да имат дача, цветен телевизор, достъп до специални магазини с някои западни стоки и почивки в Сочи.

Беше ни напълно удобно и се сравнявахме само с останалото население, а не със западните елити."

Силовиците, естествено, са привързани към идеята за обществен ред, който обаче е условие да останат на власт и според тях е от съществено значение за предотвратяване на връщането на Русия в хаоса от 90-те години,

руската

революция и гражданската

война

Силовиците смятат, че войната в Украйна ще сплоти руското общество, и си дават сметка, че тя тласка Русия към Китай.

Мястото на Украйна в тази доктрина се вписва чрез фразата на Збигнев Бжежински: "Без Украйна Русия престава да е евразийска империя".

А кои са другите два кръга олигарси, които подкрепят Владимир Путин, четете ТУК.