Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олигархът предаде управлението на “Челси” преди санкциите срещу руските милиардери, подкрепяли Путин

Украйна го помоли заедно с представители
на Израел да ги примирят с Русия

Само за няколко дни след инвазията в Украйна Русия се превърна в персона нон грата в спорта. Страната очаквано изгуби финала на Шампионската лига, кръг от "Формула 1", мястото си в баража за класиране на световното първенство по футбол в Катар. Световната спортна общественост реагира в подкрепа на Украйна и започна да прави каквото може в нейна защита. Макар загубата на кръг от "Формула 1" да не изглежда твърде притеснително за режима на Путин, спортните санкции срещу страната малко по малко отнемат от неговата легитимност.

"Шалке 04" в Германия и УЕФА пък скъсаха връзките си и се отказаха от милионите от рекламния договор с "Газпром". След 4 ч. на 24 февруари да си руснак в света на спорта, стана трудно и неудобно.

Още по-неудобно се оказа и да си близък до Путин олигарх.

Роман Абрамович може би също е бил шокиран, когато няколкомесечната заплаха за война в Украйна се превърна в реалност. Може обаче да сме сигурни, че в същия миг, в който е чул новината, той е разбрал какво ще се случи с неговите бизнеси из целия свят.

Абрамович от години е един от близките до режима на Путин олигарси, а богатство му според медии е около 13 млрд. долара. Бившият губернатор на Чукотка стана известен през последните години с браковете си, с огромната си яхта и със собствеността върху футболен клуб "Челси".

Руският олигарх показа типичната си далновидност и не дочака обявяването на санкциите срещу приближените на режима в Москва. На 27 февруари 2022 г. той обяви, че предава контрола на "Челси" на благотворителната фондация на отбора. Това беше превантивен ход, защото тогава стана ясно, че санкции ще има и срещу руските олигарси.

На Острова, разбира се, приеха новината със задоволство, тъй като там отдавна има настроения срещу безропотното приемане на парите на приближения до Путин милиардер. Това, разбира се, не важи за феновете на "Челси", на които той донесе по пет титли във Висшата лига и в Купата на Футболната асоциация и два трофея в Шампионската лига.

"Винаги съм вземал решения, които са в най-добър интерес на отбора - аргументира се Абрамович. - Оставам верен на това. Затова и днес отдавам управлението на отбора на благотворителната фондация на ФК "Челси". Вярвам, че в момента те са в най-добрата позиция да се грижат за интересите на клуба, персонала, играчите и феновете." Той запази обичая да бъде лаконичен и да не се показва пред медиите в английската столица. Внимателен прочит на ситуацията показва, че руският милиардер изобщо не се отказва от собствеността си в "Челси". По-скоро той се оттегля - ще стои в сянка, вероятно в очакване бурята да отмине.

Предавайки управлението, той се отказва единствено от правото да взима решения за трансфери и назначения. Още повече че с предаването на акциите би трябвало клубът да върне заем в размер на около 1,5 млрд. долара на друга компания, собственост на Абрамович. Ясно е, че подобна сума би била фатална за оцеляването дори и на тим като "Челси".

На фона на смесените реакции от отказа на руския олигарх от управление, но не и от собственост дойде неговото изненадващо включване в опитите да се овладее кризата.

Стана известно, че Абрамович е бил помолен от украинските власти да помогне за постигането на мирно споразумение преди началото на преговорите между двете воюващи страни на беларуската граница.

Официален говорител на милиардера потвърждава това, но без да навлиза в детайли: "Имайки предвид какво е заложено на карта, моля да подходите с разбиране защо няма да коментираме повече нито ситуацията, нито неговото (на Абрамович) участие в разрешаването й".

Очевидно олигархът по някакъв начин е свързан и с включването на Израел като посредник между воюващите страни. Въпреки че бизнесменът действа в синхрон с Тел Авив, противниците му го обвиниха, че това е опит за PR, за да спаси собствеността си.

Руският филмов режисьор Александър Роднянски, който използва трибуната си, за да призове богатите и известни руснаци да помогнат за края на войната, обаче също потвърди, че бившият губернатор на Чукотка се е опитал да помогне: "Влиянието на Абрамович е ограничено, но той е единственият, който досега откликна на призива ми", споделя пред Би Би Си Роднянски. Опитът за помощ от страна на руския олигарх обаче доказва, че той разбира, че съдбата на любимия му "Челси" в момента е пряко обвързана със съдбата на войната в Украйна.

Футболът се оказа директно обвързан с политиката още от първия ден на конфликта. Английската футболна федерация, заедно с тези на Полша, Чехия и Швеция обяви, че на този етап не би играла двубои срещу Русия. "Челси" е една от най-горещите теми на Острова.

Томас Тухел
Томас Тухел

Може би най-адекватен отговор по темата даде в емоционално изказване след загубата от "Ливърпул" във финала за Купата на лигата германският треньор на лондонския отбор Томас Тухел: "Вижте, вижте, трябва да спрете да ме питате по този въпрос. Аз не съм политик и мога да повтарям само едно и също – войната е ужасна. И се чувствам зле да го повтарям и да говоря за това, защото никога не съм преживявал война. Аз съм привилегирован, че това е така, и седя тук, насред мир. И затова трябва да спрете да ми задавате тези въпроси, на които не мога да ви отговоря."