Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как ще се отразят затегнатите мерки в пандемията на активността пред урните и върху резултатите от изборите 2 в 1 следващите 24 дни до 14 ноември? С този въпрос "24 часа" се обърна към политолозите доц. д-р Татяна Буруджиева и Слави Василев и социоложката Мирослава Радева. Ето как отговори Мира Радева.

Независимо от новите ограничителни мерки срещу вируса активността на изборите 2 в 1 на 14 ноември би трябвало да е по-висока спрямо предходните два парламентарни избора. Мисля така, защото:

1. В предстоящите избори има повече интрига в сравнение с юлските.

2. Има съвпадение на президентския и парламентарния вот.

3. Има нови политически играчи, към които има очакване да дадат ключа към съставяне на редовно правителство.

Очевидно до последния момент битката ще бъде интригуваща.

А самите мерки в момента показват цялата безпомощност на българското общество. От социалните мрежи научавам, че търговията с фалшиви зелени сертификати е в разгара си. А това означава, че лъжем самите себе си както за всичко. Всичко е

двоен стандарт. Ако се вземат

мерки, нека поне да са реципрочни

Не може хората да се тъпчат в обществения транспорт без никаква дистанция и сертификат, а в молове, ресторанти, театър и фитнес това да е изискуемо.

Отсъствието на редовно правителство и неуспешните мандати на предишните два парламента играят в полза на ГЕРБ. Но от друга страна, има интрига и около “Продължаваме промяната”. Много е важно и Конституционният съд как ще се произнесе по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Убедена съм, че битката в КС ще бъде много тежка. Не е ясно как ще завърши. Но като цяло от изхода ѝ ще има голям политически отклик и в едната посока, и в другата. Това ще нажежи обстановката и според мен ще мобилизира допълнително избирателите. Онези, които симпатизират на ГЕРБ, ще имат още един мотив. Противниците на ГЕРБ също ще получат допълнителна мотивация. Затова очаквам голяма електорална битка за периферията.

Коя теза ще надделее, е много трудно да се каже - предстоящите избори е възможно да поднесат всякакви изненади.