Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разкритията започнаха след разследване на “Бостън Глоуб” през 2002 г.

Между 2900 и 3200 са били педофилите във Френската католическа църква. Според доклада сред тях е имало както свещеници на високи позиции, така и миряни, които са били доброволци в различни институции. Очаква се обаче броят им в следващите месеци да се увеличи значително, тъй като все още се събират доказателства за конкретни лица, посочени от жертвите като нападатели.

Ако сигналите за тях се окажат правдоподобни, те ще бъдат

включени в списъка с извергите

и ще бъдат подведени под наказателна отговорност. За съжаление този процес е изключително бавен, тъй като става въпрос за престъпления, започнали през далечната 1950 г. Голяма част от духовните лица, за които се твърди, че са изнасилвали малолетни момичета и момчета, вече дори не са сред живите. Те никога не са изправяни на подсъдимата скамейка, защото Църквата не е реагирала на сигналите за нередности навреме.

Докладът, който беше публикуван преди дни, отново повдигна темата за бруталните издевателства над деца във Ватикана. Изнесените данни предизвикаха световен скандал. Последният, свързан с този тип престъпления, избухна в Масачузетс, където през 2002 г. Boston Globe публикува повече от 600 статии за злоупотреби по време на управлението на кардинал Бърнард Лоу.

Разследването тогава получи "Пулицър", а филмът "Спотлайт" грабна множество награди.

Работата на екипа, който насочи усилията си в разкриването на сексуални посегателствата от католически свещеници, се увенча с истински успех. Броят на обвинените нарасна до 90 само в Бостън, а по-късно на подсъдимата скамейка бяха изправени над 200 души. Жертвите се оказаха повече от 1300. Разследването стана благодарение на срещите на журналистите с част от малтретираните, с адвокати, които са прикривали престъпленията, както и със самите свещеници, сочени за изверги. След като казусът беше публикуван на страниците на вестника, бяха разкрити злоупотреби в католическите църкви в още 105 града в САЩ.

Няколко месеца по-късно властите доказват, че в 102 епархии е имало насилие, 6427 свещенослужители са обвинени в педофилия, а броят на засегнатите деца достигна до 17 259.

Кое беше главното действащо лице в разследването на "Бостън Глоуб"?

Преките обвинения бяха към Бърнард Лоу, който почина на 20 декември 2017 г., след продължително боледуване. За бившия архиепископ на Бостън и почетен архипрезвитер на римската базилика "Санта Мария Маджоре" беше доказано, че е знаел за стотици посегателства над невръстни деца, но не е санкционирал никое от духовните лица, които са ги извършвали. Той беше укорен, че като една от най-важните църковни фигури и лидер на третата по големина и най-влиятелна римокатолическа общност в Америка си затварял очите за множеството брутални издевателства.

Гневът срещу свещеника

стигна своя пик,

когато църквата публикува документ за духовник, който е блудствал със 17-годишен в продължение на 21 дни, докато двамата пътували из страната. Последва разкритие и за свещеник на име Пол Шенли, сочен като насилник на над 10 деца. Друг документ доказа, че Лоу е дал добра препоръка на клирик да започне работа в армията, въпреки сигнали, че е педофил. Бърнард пише, че не вижда проблем и конкретна причина, която да пречи на същия човек да бъде близо до младежи. Впоследствие се оказа, че само месеци преди писмото Църквата е платила 200 хил. долара обезщетение на семейството на момче, станало жертва на клирика.

Последваха и масови протести. Разярени тълпи стачкуваха пред резиденцията на архиепископа. Дълго време те искаха оставката му и се заканваха, че той ще бъде линчуван, ако не си тръгне. Появиха се и нови случаи в още няколко града, сред които Филаделфия, Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско. Става известно, че Лоу е искал да скрие документи от властите, които уличават самия него в престъпления.

"Лоу не само че е знаел за педофилските наклонности и деяния на своите подчинени клирици, но е бил и очевидно ангажиран в сложните действия по прикриването на поредните инциденти с детско насилие – отбелязват службите. - Най-лошото е, че той безгрижно премества на различни постове клирици, известни със сексуалните си наклонности към деца, за да работят с още повече деца.”

Колко всъщност

са педофилите

в католическите църкви?

Отговор на този въпрос е трудно да се даде, тъй като числото се променя всяка година, заради нови разкрития. Голяма част от случаите дори остават в тайна, тъй като Ватиканът отказва да съдейства на полицията или дава грешна и манипулативна информация, за да прикрива насилниците. В много страни пък изобщо не се води статистика, което съвсем не означава, че там няма подобни престъпления.

В САЩ например данните са стряскащи. От 1950 г. до 2002 г. там е имало 4392 процеса срещу свещеници. Броят на жертвите за същия период е бил 10 667. Документи показват, че Църквата е платила над 1 млрд. долара за обезщетение на жертвите, тяхното лечение в болници и за адвокатите им. Тази сума към днешна дата най-вероятно е в троен размер, предвид факта, че след 2002 г. насилието над децата е продължило.