Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжен съд – Монтана наказа с пробация 69-годишен мъж, блъснал с автомобил колоездач - участник в състезание в Берковския Балкан, и причинил по непредпазливост смъртта му.

Според събраните по делото доказателства на 4 юли 2020 г. И.М. Р. /69 г./ от Пловдив пристигнал в град Берковица заедно със сина си за участие във велосипедно състезание. С автомобила си „Ауди 80“ подсъдимият тръгнал по път 81029 Берковица – хижа „Ком“ към хижата, където трябвало да бъде финалът на състезанието, но нарушил Закона за движение по пътищата като се движел в лявата пътна лента и блъснал велосипедиста И. Г. П. /61 г./ от град Елин Пелин, който се спускал от хижата към града.

След удара водачът се обадил на тел. 112 и направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия, но велосипедистът починал в болница от травмите.

Пред съда подсъдимият изказа съжаление за станалото, призна се за виновен, призна всички обстоятелства и факти в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

По искане на подсъдимия И. М. Р. делото се проведе в условията на съкратено съдебно следствие, при което според Наказателния кодекс, при постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието с 1/3.

Окръжен съд Монтана призна И. М. Р. - пенсионер, неосъждан, за виновен за причиняване на смърт при ПТП по непредпазливост и му наложи наказание „Пробация“ с мерки „Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца и периодичност на изпълнение 2 пъти седмично“ и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца“. Съдът лиши И. М. Р. и от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца.

Присъдата подлежи на жалба и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд – София.