Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно от местата по света.
Остров Сейнт Джон, част от Американските Вирджински острови, те от своя страна част от Малките Антили.
Сейнт Джон е раят на земята. 18 градуса северна ширина. Целогодишно лято. Най-студени месеци януари-февруари –29 градуса, най-топъл – август – 31 градуса. Вечнозелени дъждовни гори. Изумрудена кристално прозрачна вода. Бял пясък с консистенция на пудра захар.
Островите са открити от Колумб и са кръстени Вирdжински в чест на някаква девствена светица. После били чии ли не, но най-много – датски. Лишените от всякакво въображение датчани отглеждали на тях захарна тръстика, но след премахване на робствоето решили, че вeче не им излизат евтино и през 1917-та ги продали на американците за 25 милиона.
В наши дни.
Остров Сейнт Джон е най-запазеният девствен остров в целия карибски басейн. Защото през 57 година Рокфелер подарява на американското правителство залива Търк бей и то го превръща заедно с цялата прилежаща територия в национален парк. Това запазва непокътната цялата невероятна околна природна даденост, спасява го от съвременно кошмарно застрояване, оставя цените на всичко на острова по-ниски от всичко райско подобно наоколо, избягва пренаселването.
Можете да се гмуркате само с шнорхел в най-чистите води сред коралови рифове в компанията на костенурки, скатове и махи-махи, една от петте най-вкусни и полезни риби в света. .

Последната може да си ловите и сам, популацията ѝ е изобилна и незастрашена. Ако ви влече. Аз не бих се гмурнала и във вода дълбока 60 см.
Можете да ядете по неизброимите заведения и капанчета за никакви пари омари и всякакви морски дарове. Ако ви влече. Аз не бих яла морски дарове и под заплаха от гладна смърт.
Можете да се разхождате и изкачите по околните планини сред диви магарета и баобаби и да видите от върха целият безкраен океан чак до Британските вирджински острови в подробности. Даже да разгледате и снимате по пътя загадъчни петроглифи от отминали исторически времена.
Ако ви мързи размекнат от толкова прелест, можете просто да лежите на плажа в сянката на палмите сред момичета с оскъдни бански или без никакви такива. Аз ще лежа на слънце.
Само не забравяйте , че това e едiнственото място с ляво движение в щатите. И не хранете дивите магарета , забранено е.
Ако не ви се разкарва чак до Сейнт Джон, можете просто да прочетете "райската" трилогия на Елин Хилдебранд Winter in Paradise , What Happens in Paradise and Troubles in Paradise ...