Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантиеческия клуб и бивш посланик на България в САЩ КАДЪР: БНТ
Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантиеческия клуб и бивш посланик на България в САЩ КАДЪР: БНТ

Кремъл има интерес за преизбирането на Тръмп единствено за да се покаже дисфункционалност на САЩ и компроментиране на американската демокрация и ролята й в света. Това каза по БНТ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ. 

По думите й винаги двустранните отношения следват логиката си. "Отдавна вече двустранните отношения не са защитени от всичко, което се случва около нас. От гледна точка на принадлежността ни към НАТО и ЕС Джо Байдън е по-добър вариант, защото той ще търси общ интерес със съюзниците", обясни тя.

По думите й желанието на Тръмп и Републиканската партията е изборите свършват в деня на изборите.

"Има сериозно намерение да бъдат елиминирани на гласовете по пощата.  Който побърза да обяви победа на 3 ноември, ще предизвика реакция от отсрещната страна", предупреди тя.

Според нея не идва гражданската война в САЩ. "Може да има местни сблъсъци. Имаме две безпрецедентни събития - COVID и заявление на един от двамата претенденти, че няма да признае изборите, ако не ги спечели. Това внушава съвсем друга картина и подход, едва ли не, че ще има злоупотреби в изборите", каза още Поптодорова. 

Тя допълни, че всеки щат има собствена картина на тези избори - има различни законодателни органи. "Болестта на Тръмп не беше афера, защото той иска да внушава сила и всемогъщество. Стремежът беше да излезе по-бързо от болницата", каза още тя.