Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо денят, в който честваме общочовешкото дело и духовния подвиг на Равноапостолните братя Кирил и Методий, трябва да бъде националниЯТ празник на България?

Съвременната българска идентичност, искаш или не, се изгражда в хода на просветното движение, което съвсем логично и някак почти планирано довежда до борбата за независима църква.

Когато Найден Геров извежда учениците си през 1851 г. на шествие в чест на Равноапостолните братя го прави, за да манифестира българска народност на тези вярващи.

Именно този празник се превръща в Ден на БЪЛГАРСКАТА (няма получер, затова главни) писменост, оттам и на българската народност. Тъкмо възможността богослужението да се извършва на български език е основен двигател за формирането на възрожденската българска идентичност, на която се основава в последствие и идеята за българската национална държава.

Поради гореизложените причини смятам, че този празник най-силно, най-здраво и без никакво колебание обединява народа ни и носи именно онзи дух, който би следвало да носи един национален празник.

Честит празник, българи!

*Коментарът е от фейсбук