Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОЗИЦИЯ: Управителят на болницата д-р Николай Колев (вдясно) има подкрепата на колегите си Петър Ялъмов (в средата) и д-р Атанас Бадов от двата синдиката.
ПОЗИЦИЯ: Управителят на болницата д-р Николай Колев (вдясно) има подкрепата на колегите си Петър Ялъмов (в средата) и д-р Атанас Бадов от двата синдиката.

 

Хирург със скромен професионален опит, но за сметка на това церемониалмайстор на ротариански клуб в Гълъбово, се гласи да стане шеф на една от най-големите болници в страната - МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора.
Въпросният хирург Петър Атанасов бил личен избор на здравния министър Стефан Константинов. Двамата се познавали от гурбет в Тунис, казват медици.
"На този етап нищо няма да коментирам - заяви пред "168 часа" д-р Петър Атанасов. - Нека мине 15 април, тогава ще говорим."
За 15 април е планирана кадровата смяна. Тогава се свиква извънредно събрание на акционерите в болницата, показват документите, с които разполага "168 часа". Първа точка в дневния ред е промяна в състава на съвета на директорите. В Стара Загора вече са получили проекта за решение, според който д-р Петър Атанасов сяда в стола на сегашния управител д-р Николай Колев.
Персоналът на болницата посреща на нож

спуснатото отгоре решение

 и се готви за стачка, декларират от двата синдиката в клиниката.
Сегашният шеф на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" д-р Николай Колев не скрива, че е бил активист на ГЕРБ. Той оглавява болницата след изборите, но постепенно се разочарова от стила и методите на своите съпартийци, категорични са подчинените му. Според тях в местната структура на ГЕРБ се ширят шуробаджанащина, кариеризъм и задкулисни интриги. Д-р Колев става неудобен след като дава отпор на подготвяното обединение с местната университетска болница. Пред "168 часа" той потвърди, че е категорично против обединението на двете здравни заведения. Според него това ще навреди върху ръководената от него болница, която има по-добра материална база, по-компетентни кадри и далеч повече пациенти.
В последните години клиниката към Тракийския университет, в която трябва да се обучават бъдещите лекари, е със затихващи функции. За това са категорични медиците в града. Като доказателство посочват факта, че в нея за една година петима лекари са направили едва 50 операции. В същото време университетската клиника има академик по акушерство и гинекология, въпреки че

няма дори родилна зала

 На доцентски позиции в академичната клиника са две съпруги на шефове от местната организация на ГЕРБ. Едната е жена на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Тенчо Роканов, а другата на лидера на местната организация на ГЕРБ - Емил Христов. "Ако двете болници се слеят, доцентките автоматично ще станат
и началници на отделения по силата на научните си звания" - обясняват хора от бранша. В университетската болница повечето отделения са с най-ниското първо ниво на компетентност, докато в МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" повечето са с трето ниво.
Обучението по медицина в Тракийския университет не е сред най-престижните в страната, категорични са медици. Според тях една част от студентите записват специалността, за да вземат по-лесно дипломи и да тръгнат по света като болногледачи.
Механичното сливане на двете клиники е маскирано под формата на здравна реформа. "Целта е да се хвърли спасителна жилетка на потъващата университетска болница - убеден е д-р Николай Колев, шеф на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович". - Като тръгна този процес, се създаде силно напрежение в цялата област, сред лекарите, персонала и населението. Нашата болница е с функциите на "Пирогов" за Южна България. Откакто се заговори за сливането, непрекъснато се пишат писма, декларации,

подготвят се протести

 Идеята за обединението тръгва от преподаватели в Тракийския университет, припомнят си в града. На първо четене тя не среща подкрепа, включително и от Общинския съвет в Стара Загора и Лекарския съюз. "Тогава вероятно са решили да подменят персонала и да вкарат нови сговорчиви шефове - обяснява д-р Атанас Бадов, синдикалист от КНСБ. - Като троянски кон те ще превземат болницата отвътре и ще дадат зелена светлина за сливането."
Не само според д-р Бадов, но и според д-р Николай Колев планираната промяна в директорския борд е решителна стъпка към съсипване на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович". Ръководството на болницата е правило на три пъти опити за среща със здравния министър Стефан Константинов, но удрят на камък.
Парламентаристите от Стара Загора също не са убедени, че е необходимо двете болници да се слеят. Депутатът от "Атака" Петър Хлебаров, който планира в близките дни да направи парламентарно питане за МБАЛ "Проф. Стоян Киркович", заяви пред "168 часа": "Трябва да се направи всичко възможно, за да се

избегне сливането на болницата

 с клиниката на Тракийския университет, защото това създава много опасна ситуация. Тя ще рефлектира върху обслужването на хората от огромен регион. След като всички подкрепят сегашното ръководство на болницата, значи то се е доказало. Напрежението сред персонала не носи полза за никого."
Депутатът от ГЕРБ Живко Тодоров е категоричен: "Трябва всяка една позиция да се изяснява в диалог между ръководството на болницата и министерството. Това, което самата болница иска, е среща с министъра. Тя трябва да се проведе, защото само в разговор между двете страни може да се стигне до добро решение."
Лекари от Стара Загора са убедени, че ако двете клиники се слеят, това ще бъде краят на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович", защото

лобито на доцентите

ще надделее над професионалистите. "Ще дойдат нови 500 души, колкото са кадрите в университетската болница - казват те. - Това означава автоматично да се съкратят толкова медици от нас. Постепенно отделенията ще залинеят, докато болницата рухне. Тогава в града ще останат само частните бутикови клиники."

 

Дела и документи

МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" има 30 отделения. Половината от тях са с трето ниво на компетентност, другите са с второ.
Има и отделения по патологоанатомия и съдебна медицина. Болницата се слави с школата си по ортопедия, в нея е и единственото отделение по неонантология, което покрива цяла Югоизточна България.
В здравното заведение се намират и единствените в областта инфекциозни секции за възрастни и деца. Болницата приема и спешни случаи денонощно, което я прави уникална за района.
Персоналът е от 1083 служители. Лекарите са 221, като 136 от тях са с една специалност, 48 с две. Един медик е с три специализации.
През миналата година през болницата са преминали 23 464 пациенти, от които 41,5% са от други области и общини. Хоспитализирани и лекувани по спешност са 684 неосигурени пациенти, за което са отишли 450 хил. лева.
Средната брутна заплата за миналата година е била 640, 87 лева. Въпреки това няма текучество на медицински кадри от МБАЛ "Проф. Стоян Киркович".

 

Досие

ХИРУРГЪТ Петър Атанасов, който е приготвен за шеф на втората по големина болница в Южна България, е роден в Първомай. Завършил е медицина в Пловдив, специализирал е хирургия и онкология в София. Има и магистърска степен по стопанско управление - здравен мениджмънт от Търновския университет.
Бил е ординатор в хасковската окръжна болница в продължение на 10 години. След това е 5 години на гурбет в Тунис. Работил е и като управител на болницата в Гълъбово, а в момента е ординатор в клиниката в Димитровград.

 

Позиция

 

В отговор на поставени въпроси от "168 часа" от пресцентъра на здравното министерство се казва, че смяната на борда е наложена от "лошия мениджмънт на лечебното заведение и увеличаването на дълговете му".
Причината за номинацията на д-р Петър Атанасов са добрите му мениджърски умения, а не фактът, че се познават с министър Константинов, допълват от пресцентъра.
Според здравното министерство съжителството на двете лечебни заведения в една сграда води до дублиране на функциите им, до неоправдани административни разходи и неефективно управление на сградния фонд. Поради тази причина има много предложения, включително от Стара Загора за обединението им. До момента министър Константинов не е взел окончателно решение по въпроса, се казва в официалния отговор.
От университетската болница не пожелаха да коментират изгледите за бъдещо обединение с МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" въпреки настойчивите покани на "168 часа".

 

Петър Хлебаров
Петър Хлебаров
Живко Тодоров
Живко Тодоров
КАЗУС: Министър Стефан Константинов обмисля как да разреши възела в болницата.
КАЗУС: Министър Стефан Константинов обмисля как да разреши възела в болницата.