Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Язовир “Дяково” край Дупница в момента е пълен само 36,98%.
Язовир “Дяково” край Дупница в момента е пълен само 36,98%.

“Дяково”, “Асеновец” и “Ястребино” ще се ползват само за питейни нужди

Водовземането от три язовира с наличен обем под 50% ще бъде ограничено през декември. Позволява се използването на водата от тях само за питейно-битови цели.

Тези мерки наложи Министерството на околната среда и водите, за да се справи с проблемите със сушата, след като в община Перник беше въведен воден режим за първи път от 1993 г. Подаването на вода е ограничено и в Ловеч, за известно време и в Плевен.

Трите язовира са “Дяково”, “Асеновец” и “Ястребино”. ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, стопанисващи тези водни обекти, са уведомени да ограничат ползването на вода и да предприемат мерки за алтернативно водоснабдяване.

Язовир “Дяково” към момента e запълнен 36,98%. Освен за питейно-битово водоснабдяване той се ползва и за промишлени цели, напояване и енергетика. Той се намира на около 15 км от Дупница.

Язовир “Асеновец” край Сливен е малко по-празен - 34,47%. При него ще се намалят и разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. кубични метра съобразно данните за суха по влажност година с обезпеченост 75%. “ВиК Сливен” е титуляр на още 5 разрешителни за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенеца. Друmжеството ще трябва да намери алтернативни източници на вода за града, тъй като язовирът е основният.

Язовир “Ястребино”, който е разположен на територията на общините Омуртаг и Асеново, е с най-малък обем в момента - 31,16%. Вода от него се ползва за питейно-битово снабдяване и за напояване. Водоползвателите са уведомени, че при планирано увеличаване на потреблението от страна на община Антоново до границите на лимита по разрешителното ще бъдат предприети действия за ограничаване на напояването.

“Дяково” и “Асеновец” са запълнени под половината още от август. И двата са с основно предназначение за питейно и битово водоснабдяване. “Ястребино” е в добро състояние до октомври, когато е бил пълен 75%. През септември са поискани допълнителни обеми за напояване и се наложило ограничението.